Care sunt cele 5 Tipuri de Ciobanesc German?

Cuprins

Ciobanescul German sau cainele lup, asa cum mai este cunoscut, este unul dintre cei mai populari caini, iar admiratia pentru aceasta rasa a facut inconjurul Pamantului. Fiind niste caini loiali, prietenosi, activi si foarte inteligenti, acestia au fost folositi de-a lungul timpului pentru diferite activitati: de la munca pentru politie si armata pana la terapie. 

Principalele doua grupe in care cainii din aceasta rasa pot fi impartiti sunt: Ciobanesc German de Lucru si Ciobanesc German Linie de Show. In final, aceste doua categorii importante sunt impartite in cinci subdiviziuni: Ciobanesc German de Lucru din Germania de Vest, Ciobanesc German de Lucru din Germania de Est, Ciobanesc German de Lucru din Cehia, Ciobanesc German Linie de Show din America, si Ciobanesc German Linie de Show European.

Tipuri De Ciobanesc German

Originea Celor 5 Tipuri de Ciobanesc German

Aceasta divizare a Ciobanestilor din Germania in mai multe categorii a aparut in 1961, odata cu aparitia Zidului Berlinului, care a impartit Germania in partea de vest si partea de est. Astfel, au aparut cele doua tipuri de Ciobanesti Germani de Lucru: Ciobanescul German de Lucru din Germania de Vest si Ciobanescul German de Lucru din Germania de Est. 

In 1906, Ciobanescul German a inceput sa creasca in popularitate in America. Totusi, avand in vedere imperecherile neobisnuite, Ciobanescul German American nu este neaparat o rasa pura si poate avea unele caracteristici neobisnuite pentru un Ciobanesc German autentic. 

In ceea ce priveste Ciobanescul German de Lucru din Cehia, acesta a aparut in 1955. Totusi, varianta de intalnita in Cehia nu a fost recunoscuta pana la prabusirea Zidului Berlinului, in 1989. 

Chiar si Europa, in totalitatea ei, a fost atrasa de aceasta rasa de caini foarte versatila, motiv pentru care astazi ne putem bucura si de Ciobanescul German de Show European. Diferentele dintre Ciobanescul German European si cel American stau in caracteristicile care avute in atentie in momentul imperecherilor. Astfel, in Europa s-a pus accentul pe temperament, in timp ce in America s-a pus accentul pe aspect. 

Caracteristicile Celor 5 Tipuri de Ciobanesc German

Ciobanestii Germani, indiferent de zona in care s-au dezvoltat si de activitatile preponderente, sunt caini prietenosi, sociabili, loiali si foarte inteligenti. Acestia sunt deschisi la a invata lucruri noi si sunt animale perfecte atat pentru activitati de genul drumetiilor, cat si pentru terapie. 

Desi sunt caini activi, care sunt folositi in diverse activitati, aspectul lor, care i-a facut atat de populari in intreaga lume, i-a indreptat si catre diverse concursuri canine. Bineinteles, dincolo de caracteristicile generale ale rasei, fiecare tip de Ciobanesc German are anumite particularitati. 

Ciobanesc German de Lucru din Germania de Vest

Ciobanescul German de Lucru din Germania de Vest sau, pur si simplu, Ciobanescul German de Vest, este genul de caine in cazul caruia accentul cade pe temperament. Un exemplar impresionant chiar si din punct de vedere al aspectului, Ciobanescul German de Vest este gata sa te ajute in toate activitatile pe care trebuie sa le faci. 

Ciobanestii Germani de Lucru sunt, in general, mai mici decat cei Linie de Show, insa au o toleranta mai mare la durere, ceea ce ii face foarte valorosi cand vine vorba de diverse munci. De asemenea, Ciobanestii de Vest au un nivel mai ridicat de energie decat cei de Show. 

In ceea ce priveste aspectul, acestia au culoarea uniforma, de regula neagra. Unele exemplare au o combinatie de negru cu cateva insertii de culoare sable (culoarea nisipului). 

Ciobanesc German de Lucru din Germania de Est

Ciobanescul German de Lucru din Germania de Est sau Ciobanescul German de Est este, dupa cum ii spune si numele, varianta de Ciobanesc German de Lucru care a fost dezvoltata in Germania de Est. 

Acesta imparte numeroase caracteristici cu Ciobanescul German de Vest. De asemenea, motivul pentru care a fost dezvoltat este acelasi, respectiv pentru diferite munci, avand in vedere nivelul lui ridicat de energie. 

Ciobanestii Germani de Est au niveluri inalte de toleranta si concentrare, motiv pentru care se vor adapta cu usurinta diferitelor conditii si vor putea invata diferite comportamente. Pe de alta parte, avand in vedere ca, in general, sunt caini de vanatoare, acestia trebuie sa fie supravegheati in compania altor animale. 

La fel ca fratii lor din Germania de Vest, si acesti caini sunt in general negrii sau au o blana care combina negrul cu insertiile de salbe. 

Ciobanesc German de Lucru din Cehia

Asa cum ii spune numele, si Ciobanescul German din Cehia a fost dezvoltat in primul rand pentru munca. Chiar daca acesta nu a fost recunoscut in cadrul rasei de Ciobanesti Germani pana la prabusirea Zidului Berlinului, exemplarul din Cehia imparte multe caracteristici cu fratii lui care au ramas in Germania. 

Ciobanescul din Cehia este, in general, mai slab decat un Ciobanesc German clasic si, tocmai din acest motiv, este mai agil. De asemenea, acesta are cea mai lenta dezvoltare dintre toti Ciobanestii Germani. 

In ceea ce priveste aspectul, Ciobanestii din Cehia au o blana de culoare inchisa care este o combinatie de negru cu diferite nuante de maro. 

In ciuda faptului ca sunt cei mai agili si cei mai energici dintre toate tipurile de Ciobanesti Germani, in timp, acestia au devenit foarte docili si pot reprezenta varianta perfecta de Ciobanesc pentru orice familie. 

Ciobanesc German de Show din America

Dupa cum este firesc, Ciobanescul German American este cea mai populara rasa de caini Ciobanesti din America si Canada. O combinatie intre mai multe tipuri, pentru a avea aspectul perfect, cainii din aceasta rasa au o constructie mai solida, cu capul mai mic si botul mai scurt. 

Ciobanescul German American are mai multe culori, chiar daca, in general, blana lui este o combinatie de negru si maro. Acestia au mersul mai inclinat si au articulatiile membrelor inferioare mai lungi decat Ciobanestii Germani Europeni. 

Totusi, avand in vedere modul in care Ciobanestii Germani Americani sunt imperecheati, unele exemplare au caracteristici nedorite, precum agresivitatea, nervozitatea, cat si unele probleme de sanatate. 

Ciobanesc German de Show European

Linia Europeana de Ciobanesti Germani este una dintre cele mai populare. Acestia au aspectul perfect de Ciobanesc German, cu blana ruginie, cat si un spate mai drept, care poate reduce sansele de aparitie a problemelor comune in randul rasei, precum displazia de sold sau de cot. 

Diferiti fata de Ciobanestii Germani de Lucru, acestia sunt mai docili, au un nivel de energie mai scazut si sunt mai relaxati in interiorul familiei decat in diverse munci. Avand in vedere ca acestia au fost imperecheati foarte selectiv, exista sanse rare ca unele exemplarele sa dezvolte probleme de temperament. 

Diferenta majora dintre Ciobanescul German European si cel American sta in atentia care a fost acordata in momentul imperecherii. In Europa, s-a pus accentul pe caracteristicile de baza ale rasei si pe pastrarea lor. 

Cum iti alegi tipul de Ciobanesc German

Ciobanescul German, indiferent de tip, este un caine loial, prietenos si activ. Aspectul lui poate cuceri inimile tuturor iubitorilor de animale. Totusi, inainte sa alegi un Ciobanesc German este important sa te interesezi de istoria cainelui si sa intelegi caracteristicile diferitelor tipuri de Ciobanesti Germani. 

Daca nu esti genul care sa mearga in drumetii lungi si daca, in general, nu ai un stil de viata foarte activ, Ciobanescul German de Lucru nu este alegerea potrivita pentru tine. In schimb, poti opta pentru Ciobanescul German Linie de Show, care are un nivel de energie mai scazut. Asta nu inseamna ca acest tip de Ciobanesc nu are nevoie de timp petrecut in aer liber, ci doar ca poate fi satisfacut cu mai putin efort zilnic decat fratele lui de Lucru.

FAQ’s

Cate tipuri de Ciobanesc German exista?

Oficial, exista doua tipuri de Ciobanesc German: de Lucru si Linie de Show. Totusi, aceste doua tipuri oficiale pot fi subdivizate in cinci categorii. Exista si alte forme prin care poti subdiviza aceasta rasa de caini, respectiv in functie de lungime si culoarea blanii.

Care este speranta de viata a unui Ciobanesc German?

Un Ciobanesc German poate trai intre 9 si 13 ani, o speranta de viata comuna pentru majoritatea raselor de caini. Exista mai multi factori care pot influenta durata de viata a unui Ciobanesc German, de aceea sunt importante vizitele la medicul veterinar si ingrijirea corespunzatoare.

Poate un Ciobanesc German sa fie lasat singur toata ziua?

Un Ciobanesc German nu poate fi lasat singur mai mult de opt ore. Avand in vedere ca este un caine sociabil, care se plictiseste usor, el poate dezvolta un comportament distructiv daca este lasat prea mult timp singur. Daca nu ii poti acorda suficienta atentie, atunci un Ciobanesc German nu este alegerea potrivita pentru tine.

Distribuie:
error: