Simpatizat datorita dimensiunii sale, Bichonul Frise este loial, jucaus, inteligent si reuseste sa cucereasca privirile tuturor. Cu blana alba si matasoasa, ochii mari si negri, nasul mic si codita scurta, acest caine energic are nevoie de plimbari zilnice si ingrijire corespunzatoare pentru a se mentine sanatos.
De asemenea, acestia sunt foarte usor de antrenat. Raspund foarte bine la antrenamentul bazat pe recompense, adora sa invete trucuri noi si nu ar refuza niciodata o sesiune de joaca alaturi de omul lor preferat.
Originea Bichonului Frise
Inca din Antichitate existau caini mici, similari pudelilor, care au devenit indragiti de catre nobilii din Franta si Spania. De la inceput, acesti caini au avut un singur rol, si anume sa fie “iubiti”. Ei puneau un zambet pe buzele oamenilor prin simpla lor prezenta.
Originar din Tenerife, Bichonul Frise a fost adus pe continentul european in secolul XIV. Stramosii Bichonului Frise au devenit animale ‘’de salon’’ ai sotiilor nobililor din Franta incepand cu secolul XVI si si-au extins popularitatea chiar si in randul altor familii de aristocrati din Europa.
Ulterior, preferintele nobililor s-au indreptat spre alti caini, iar pana in secolul XIX au fost considerati caini de strada si folositi in trupele de circ.
💡 Dupa Primul Razboi Mondial au devenit apreciati si cunoscuti drept buni caini de companie datorita temperamentului lor vesel.
In anii 1930 Bichonul Frise a fost recunoscut ca animal de expozitie, iar pentru prima data a fost adus in Statele Unite in anul 1956. American Kennel Club a declarat rasa ca fiind independenta abia in anul 1972.
Temperament
Bichonul este un caine prietenos, activ si bland, care se adapteaza in orice mediu si care iubeste foarte mult oamenii. Se intelege bine cu copiii si este un excelent caine de terapie.
Iubeste plimbarile in aer liber, insa, din cauza dimensiunii sale, trebuie protejat de ceilalti caini mai mari pentru a nu fi ranit. Este un bun inotator si poate concura la diverse activitati canine datorita agilitatii si inteligentei sale.
Este loial si uraste singuratatea, resimtind stari de anxietate atunci cand este lasat singur pentru o perioada mai lunga. Astfel, se simte mai fericit atunci cand exista cineva care este acasa in cea mai mare parte a zilei.
Receptiv, Bichonul Frise este un caine usor de dresat si ii ofera stapanului ocazia de a se apropia mai mult de acesta. Dresajul trebuie sa aiba loc intr-un loc confortabil si sigur si sa fie facut cu rabdare.
Intruneste multe calitati, insa este important de mentionat faptul ca poate deveni agresiv din dorinta de a parea mai impunator. Aceasta problema este des intalnita la bichonul Frise si este cunoscuta sub denumirea de ‘’sindromul cainelui mic’’. Acesta tinde sa isi manifeste agresivitatea maraind, latrand sau chiar muscand persoanele din jur atunci cand se simte amenintat.
Pentru a ameliora aceasta situatie, se recomanda ca bichonul sa fie crescut cu multa dragoste si afectiune, insa este necesar sa ii fie demonstrat faptul ca tu esti liderul si ca trebuie sa se supuna unui anumit set de reguli. Acesta este un proces si trebuie sa dai dovada de consecventa in antrenarea cainelui tau pentru a evita comportamentele neadecvate pe care le poate avea.
💡 Masculul Bichon tinde sa fie mai jucaus si mai afectuos decat femela si iubeste sa isi urmareasca stapanul peste tot pentru a nu ramane singur.
Rutina de Ingrijire
Bichonul Frise are nevoie de o rutina de ingrjire inca de la o varsta frageda, in principal datorita blanii sale compacte care se incalceste foarte usor. Neingrijita corespunzator poate provoca eruptii sau iritatii ale pielii.
Acesta este predispus la boli genetice si la probleme ale pielii, de aceea este important sa fie cumparat sau adoptat de la un crescator responsabil care sa va puna la dispozitie istoricul medical.
Intretinerea blanii poate fi o adevarata provocare, deoarece tinde sa se incurce daca nu este periata cel putin o data la doua zile si necesita tunsa periodic pentru a nu deveni inconfortabila pentru bichon.
Periajul este important, deoarece stimuleaza circulatia, elimina celulele moarte si impuritatile. Stratul de sebum se distribuie uniform de-a lungul firelor de par, astfel pielea ii ramane sanatoasa, iar blana stralucitoare.
Pentru periaj sunt recomandate periile cu dinti desi pentru netezire si cele cu dinti rari pentru descalcire. De asemenea, se recomanda utilizarea solutiilor speciale pentru descalcirea blanii.
💡 Datorita faptului ca acestia nu naparlesc prea mult, sunt adesea recomandati persoanelor cu alergii, clasandu-se in topul celor mai hipoalergenice rase de caini.
Spalarea trebuie sa aiba loc o data pe saptamana, deoarece blana lor este deasa si poate acumula multe bacterii si praf. In plus, se recomanda spalatul pe dinti de cel putin doua ori pe saptamana pentru indepartarea placii, incetinirea dezvoltarii tartrului si reducerea riscului de a avea o boala parodontala. Periuta de dinti potrivita este cea cu perii moi si flexibili care sa protejeze gingiile catelului si sa indeparteze eficient resturile de mancare.
De asemenea, pentru prevenirea bolilor dentare sunt importante vizitele periodice la medicul veterinar pentru un control de rutina, detartraj si igienizare.
Dupa baie, verifica canalele urechii acestuia de iritatii, inflamatii, miros neobisnuit, resturi negre sau maro. O astfel de inspectie permite detectarea potentialelor probleme, precum alergii ale pielii sau infectii ale urechii.
FAQ’s
De ce plange Bichonul Frise?
Bichonul Frise incepe sa planga atunci cand incearca sa atraga atentia sau sa comunice diverse nevoi sau neplaceri, cum ar fi foamea, durerea sau entuziasmul.
Bichonul Frise este un caine linistit?
Da. Acesta face parte dintr-o rasa linistita, si latra foarte rar, in special atunci cand sunt entuziasmati sau speriati.
Cum pot dresa un Bichon Frise sa nu isi mai faca nevoile in casa?
Pentru a intari pozitiv ideea de a-si face nevoile afara, ofera-i cainelui tau recompense si laude de fiecare data cand respecta aceasta regula.