Capusele sunt paraziti ce se hranesc cu sange cald pentru a trece prin diferite faze ale dezvoltarii lor. Muscatura unei capuse poate infecta atat animalele, cat si oamenii, cu bacterii, virusi si protozoare care pot provoca boli.
Pisicile care au acces in afara casei sunt mai expuse la muscaturile de capuse. Totusi, chiar si o pisica de interior poate lua contact cu acesti paraziti ce pot fi adusi accidental de oameni sau alte animale de companie.
Afectiuni Provocate de Capuse la Pisici
Exista peste 800 de specii de capuse in intreaga lume, insa doar o duzina dintre acestea sunt asociate cu o boala ce poate afecta pisicile. Printre aceste boli se enumera boala lyme, febra bobcat, ehrlichioza si anaplasmoza.
Boala Lyme
Cea mai cunoscuta boala transmisa de capuse, Boala Lyme este o infectie bacteriana ce apare in urma infectarii cu bacteria Borrelia burgdorferi. Aceasta este intalnita mai frecvent la oameni si caini, insa si pisicile pot fi afectate.
Primele simptome apar in decurs de 4 saptamani de la infectare si includ stari de letargie, febra, pierderea poftei de mancare si dureri musculare sau articulare. Totusi, pisicile sunt destul de rezistente la bacteriile ce cauzeaza boala Lyme si prezinta rareori semne de boala.
Boala Lyme poate fi diagnosticata in urma efectuarii testelor de laborator, inclusiv a unor teste de sange mai complexe. Tratarea timpurie a bolii este esentiala, deoarece intarzierea tratamentului poate duce la leziuni articulare extinse, complicatii cardiace si disfunctii neurologice.
Febra Bobcat
O boala acuta, adesea fatala, Febra Bobcat apare in urma muscaturii de capuse infestata cu parazitul Cytauxzoon felis. Aceasta afecteaza in special pisicile tinere sanatoase care au acces sau traiesc in aer liber.
Simptomele apar in descurs de cincisprezece zile si includ stari de letargie si scaderea apetitului. De asemenea, pisicile infectate vor prezenta febra foarte mare, semne de anemie sau de icter.
Acest parazit accentueaza frecventa respitatorie si poate provoca formarea cheagurilor de sange, deteriorarea ficatului si a rinichilor. Fara un tratament adecvat, parazitul poate ucide pisica la doar cateva zile de la aparitia simptomelor.
Cea mai buna metoda de prevenire a infectarii este utilizarea medicamentelor antiparazitare prescrise de medicul veterinar si evitarea plimbarilor in spatiile verzi in care iarba sau plantele sunt foarte inalte pe perioada sezonului capuselor.
Ehrlichioza
O boala transmisa de capuse, Ehrlichioza este cauzata de organisme rickettsiale ce ataca diferite celule ale corpului, cu scopul de a le distruge. Distrugerea celulelor va provoca ulterior gingii palide, dificultati de respiratie si umflarea articulatiilor. Diagnosticarea tarzie poate evolua catre o afectiune ce va pune viata in pericol pisicii tale.
Simptomele difera de la pisica la pisica, insa cele mai comune dintre acestea includ secretii oculare, anemie, febra, varsaturi, anorexie, depresie, pierdere in greutate, letargie, ganglioni limfatici umflati si diaree.
In functie de stadiul bolii, medicul veterinar va prescrie antibiotice, iar in cazurile severe poate fi necesara internarea pentru administrarea fluidoterapiei venoase si transfuziilor de sange.
Anaplasmoza
Capusele care musca un animal infectat pot transmite aceasta infectie urmatorului animal cu care se hranesc, avand un rol intermediar. Anaplasmoza este cauzata de Anaplasma phagocytophilum, un organism ce nu se poate deplasa singur de la un animal la altul.
Exista posiblilitatea ca pisica sa nu prezinte niciun simptom timp de aproximativ doua saptamani dupa muscatura, insa imediat ce apar primele semne de boala vizita la medicul veterinar este esentiala.
Odata ce boala s-a instalat, simptomele care pot aparea includ schiopatat, stari de letargie, apetit scazut, pierdere in greutate, dureri articulare si febra.
Tratarea anaplasmozei presupune administrarea antibioticelor pentru o perioada de aproximativ patru saptamani, urmand ca starea pisicii sa se imbunatateasca dupa primele 24-48 de ore de la adiminstrare. Dupa finalizarea tratamentului, va fi necesara o reexaminare care sa ateste disparitia infectiei.
❗ Informatiile oferite de Animopedia nu sunt destinate sa inlocuiasca sfatul medicului veterinar sau al altui profesionist calificat in domeniul sanatatii. Acestea au scop strict informativ si nu trebuie folosite pentru a diagnostica sau trata o problema de sanatate. Daca ai intrebari sau nelamuriri cu privire la conditia animalului tau de companie, iti recomandam sa ceri in primul rand sfatul medicului veterinar.
FAQ’s
Ce pot utiliza pentru a preveni muscaturile de capuse la pisici?
Exista numeroase variante pentru prevenirea muscaturilor de capuse, iar cateva dintre acestea includ flacoanele cu picaturi ce se aplica pe piele, zgarzile antiparazitare sau medicamentele topice. Pentru ca acestea contin substante toxice la care pisicile pot fi sensibile, se recomanda respectarea sfatului medicului veterinar.
Este necesara vizita la veterinar dupa ce pisica a fost muscata de o capusa?
Daca dupa indepartarea capusei si dezinfectarea locului unde se afla muscatura pisica nu prezinta niciun simptom, nu este necesara vizita la medicul veterinar.
Pisicii i se va administra antibiotic dupa ce a fost muscata de capuse?
Da. Medicul veterinar poate prescrie un antibiotic in cazul in care in urma muscaturii pisica a prezentat simptome de boala. In cazul acesta, antibioticul este administrat pentru a creste sansele de recuperare completa.