Cele mai Comune Boli ale Gurii la Pisici

Cuprins

Gura pisicilor este expusa la foarte multe bacterii, virusuri si infectii ce pot provoca boli dureroase si disconfort la masticatie. De aceea, este important sa recunosti simptomele celor mai comune boli ale cavitatii bucale intalnite la pisici pentru a lua masurile necesare inainte ca acestea sa se agraveze 

Boli Inflamatorii ale Gurii la Pisici

Exista numeroase tipuri de boli inflamatorii pe care pisica ta le poate contracta, motiv pentru care vizitele periodice la medicul dentist veterinar si perierea regulata a dintilor sunt esentiale pentru mentinerea unei igiene orale adecvate. 

Boala gingiilor 

Multe virusuri precum herpesfirusul felin, calicivirusul felin, virusul leucemiei feline si virusul imunodeficientei feline pot reprezenta cauza inflamatiilor gingiilor la pisici. 

Simptomele variaza in functie de cauza si de amploarea inflamatiei, insa cele mai comune includ pierderea poftei de mancare, respiratie urat mirositoare, salivare excesiva, gingii rosii si umflate, dureri si ganglioni limfatici mariti. 

Mentinerea unei igiene orale corespunzatoare si o dieta adecvata reprezinta principalele modalitati pentru a preveni afectiunile inflamatorii si bolile parodontale. 

Stomatita 

Aceasta boala apare destul de frecvent, este dureroasa si poate afecta orice pisica, indiferent de varsta sau rasa. Stomatita se refera la inflamatiile existente in cavitatea bucala a pisicii, iar in cazurile avansate poate afecta chiar si tesuturile din spatele gatului. 

Pisicile cu sistemul imunitar slabit sau cele ce au suferit sau sufera de virusul leucemiei feline sau virusul imunodeficientei feline sunt mai predispuse la a contracta inflamatii la nivelul gurii. 

Principalele simptome ale stomatitei includ: ulcere in gura si pe limba, salivare excesiva, caderea dintilor, durere in zonele afectate, imposibilitatea de a manca si respiratie urat mirositoare. 

Din cauza faptului ca animalele tind sa ascunda disconforturile resimtite, cazurile de stomatita prezentate la medicul veterinar sunt adesea intr-o stare avansata. 

Fiind o boala cronica, vindecarea nu va fi totala, tratamentul fiind administrat strict pentru ameliorarea simptomelor. In functie de cauza si de evolutia bolii, medicul veterinar va stabili o  procedura ce trebuie urmata. 

Pe langa tratamentul medicamentos, schimbarea rutinei alimentare poate ajuta pisica sa se recupereze mai repede si sa isi recapete energia. Asigura-te ca o hranesti incet, bucatica cu bucatica si ca utilizezi un supliment ce va reduce inflamatia si durerea. Pentru alegerea unui supliment potrivit, este recomandat sa ceri sfatul medicului veterinar. 

Glosita

Inflamatia limbii, sau in termeni tehnici “glosita”, este adesea cauzata de infectii, iritatii, rani, boli (cele de rinichi sau diabet), substante chimice sau intepaturi de insecte. 

Infectia poate fi tratata cu antibiotic, iar curatarea ranilor si utilizarea apelor de gura antiseptice pot grabi vindecarea. De asemenea, in anumite cazuri pot fi necesare extractiile dentare pentru indepartarea dintilor afectati. 

Va fi necesara o dieta ce contine hrana moale si lichide intravenoase, iar in cazul infectiilor severe in care pisica nu a putut manca o perioada indelungata de timp, poate fi nevoie ca hranirea sa aiba loc prin intermediul unui tub. 

Tulburari Salivare la Pisici

Salivarea excesiva reprezinta adesea un simptom pentru bolile parodontale si infectiile gurii, insa exista si alte motive pentru care aceasta tinde sa apara. 

Tumorile glandelor salivare

Aceste tumori apar destul de rar, insa afecteaza de doua ori mai des pisicile decat cainii si este mai probabil sa apara la pisicile cu varsta mai mare de 10 ani. 

Majoritatea tumorilor glandelor salivare sunt maligne (canceroase), adenocarcinoamele si carcinoamele reprezentand cele mai frecvente tipuri. De asemenea, exista posibilitatea ca aceste tumori sa se raspandeasca si in alte zone ale corpului, motiv pentru care un tratament inceput intr-un stadiu incipient poate preveni raspandirea.

Pentru indepartarea tumorilor va fi necesara o interventie chirurgicala si un tratament cu radiatii pentru a evita recidivarea. 

Cauzele aparitiei tumorilor glandelor salivare difera pentru fiecare caz in parte si sunt adesea reprezentate de o multitudine de factori de risc, de mediu, genetici sau ereditari. 

Xerostomia la Pisici

Xerostomia, sau in termeni mai simpli gura uscata, poate indica o problema destul de serioasa pentru pisici. Aceasta poate ascunde foarte multe cauze printre care anxietatea sau stresul, efectele secundare ale medicamentelor, deshidratarea severa, leziuni ale nervilor, tulburari endocrine sau leziuni ale organelor (rinichi, ficat sau pancreas). 

Principalele simptome ale gurii uscate la pisici includ lingerea frecventa a buzelor, sete excesiva, respiratie urat mirositoare si limba uscata. De asemenea, gura uscata poate cauza gingivita sau eroziune dentara daca problema nu este evaluata la timp de catre un medic veterinar. 

Fiind legata de atat de multe cauze, cel mai bun tratament pentru xerostomie ramane evaluarea medicala periodica si mentinerea unei igiene orale corespunzatoare. De asemenea, medicul veterinar poate prescrie un unguent sau apa de gura pentru ameliorarea simptomelor.

❗ Informatiile oferite de Animopedia nu sunt destinate sa inlocuiasca sfatul medicului veterinar sau al altui profesionist calificat in domeniul sanatatii. Acestea au scop strict informativ si nu trebuie folosite pentru a diagnostica sau trata o problema de sanatate. Daca ai intrebari sau nelamuriri cu privire la conditia animalului tau de companie, iti recomandam sa ceri in primul rand sfatul medicului veterinar.

FAQ’s

Cum pot recunoaste o boala a cavitatii bucale la pisici?

Primele semne care indica o potentiala infectie orala la pisici sunt disconfort la masticatie, dificultati in inghitirea mancarii, salivare excesiva si respiratie urat mirositoare.

Bolile bucale ale pisicilor sunt contagioase?

Singurul virus contagios este calcivirusul, care provoaca infectii respiratorii si boli bucale la pisici. Acesta afecteaza de obicei pisicile tinere si apare foarte frecvent la cele ce traiesc in adaposturi.

Pot trata stomatita pisicii acasa?

Nu. Se recomanda vizita la medicul veterinar pentru ca acesta sa poata analiza cauza si stadiul bolii. Pe durata tratamentului, iti poti ajuta pisica, oferindu-i hrana umeda moale, bucatica cu bucatica sau sub forma de piure pentru ca aceasta sa poata manca mai usor.

Distribuie:
error: