Labradorul este unul dintre cei mai indragiti caini in intreaga lume. Cu o inteligenta nativa, sociabil si afectuos, acest caine este optiunea preferata pentru majoritatea familiilor care isi doresc alaturi un prieten patruped.
Desi au o stare de sanatate in general buna, nu sunt pretentiosi si se adapteaza cu usurinta diferitelor medii, cainii din rasa Labrador pot suferi de anumite boli, de regula ereditare. Din acest motiv, stapanul de Labrador trebuie sa identifice la timp semnalele acestora si sa actioneze in consecinta: printr-o vizita la veterinar.
Cele mai frecvente boli la Labrador
Printre cele mai comune boli care pot aparea la Labrador se numara: displazia de cot si de sold, obezitatea, diabetul zaharat, atrofia retiniana progresiva, dilatatia si torsiunea gastrica, si colapsul indus de exercitiu fizic. De asemenea, exista anumite boli ereditare care pot afecta cainii din rasa Labrador, respectiv: mielopatia degenerativa, piticismul, paracheratoza ereditara nazala, miopatia ereditara, hiperuricozuria, narcolepsia, deficienta de piruvat-kinaza, si hipertermia maligna.
Chiar daca sunt intr-adevar predispusi la a dezvolta boli ereditare, asta nu inseamna ca toti Labradorii vor suferi de aceleasi probleme de sanatate precum generatiile anterioare. Cu toate acestea, sunt recomandate controalele regulate la veterinar inca din primul an de viata pentru a identifica debutul bolilor din timp.
In mare parte, bolile pe care le poate dezvolta un Labrador de-a lungul vietii sunt fie de natura articulara, cum este displazia, fie din zona nutritionala, cum sunt obezitatea si restul bolilor asociate acesteia. Astfel, este recomandat ca stapanul de Labrador sa mentina o atentie sporita cand vine vorba de alimentatia prietenului sau patruped si sa ii ofere doar mancare de caini de cea mai buna calitate, care are un aport nutritional potrivit pentru nevoile sale specifice.
Bolile osteoarticulare la Labrador
Anumite boli osteoarticulare au o incidenta mare in randul acestei rasei. Desi sunt in general caini sanatosi, pot aparea unele probleme care, netratate, au sanse de a duce la imobilitate. Cele mai comune boli osteoarticulare in randul cainilor, nu exclusiv in randul Labradorilor, sunt displazia de sold si displazia de cot.
Atat displazia de cot, cat si displazia de sold au simptome similare. Astfel, primele semnale pe care Labdradorul tau ti le va arata sunt schiopatatul sau deplasarea cu dificultate. In general, aceste doua boli sunt ereditare.
💡 Daca nu esti stapanul unui Labrador, insa iti doresti sa adopti unul, este recomandat sa ii faci un set de analize inainte. Testul pentru displazie consta intr-un examen radiografic.
De asemenea, pentru ca aceste boli sa nu se perpetueze in randul rasei, inmultirea controlata trebuie sa fie o regula in viata oricarui crescator de Labradori. Din punct de vedere etic si moral, patrupezii care au fost diagnosticati cu astfel de probleme nu ar trebui sa se inmulteasca.
Daca problemele ereditare se exclud, pentru a te asigura ca Labdradorul tau nu o sa se confrunte cu displazia, o viata activa este cea mai buna solutie. Labradorul are nevoie de multa miscare, iar activitatea zilnica il va ajuta sa duca o viata lunga si sanatoasa.
Colapsul indus de exercitiu fizic este o alta boala mostenita de Labrador. Daca Labradorul tau suporta exercitiul fizic usor sau moderat, insa dupa 15 – 20 de minute de exercitiu fizic intens manifesta slabiciune, inseamna ca acesta ar putea suferi de colaps indus de exercitiu fizic.
Boli oftalmologice la Labrador
Aceasta rasa poate suferi si de anumite boli ereditare ale ochilor, motiv pentru care sunt necesare controale regulate oftalmologice la veterinar, dar si o atentie sporita din partea stapanului cand vine vorba de ochii celui mai iubit dintre patrupezi.
Unele dintre problemele oftalmologice pe care un Labrador le poate dezvolta sunt cataracta si atrofia progresiva a retinei.
Cand vine vorba de cataracta, primul pas in diagnosticarea ei consta in atentia acordata anumitor simptome care apar. Principalul simptom al cataractei este reprezentat de ochii tulburi ai cainelui. Daca atunci cand te uiti in ochii cainelui, acestia au un aspect incetosat, albicios sau albastrui, atunci este necesara o vizita de urgenta la veterinar.
Cataracta netratata poate duce la orbire. O forma minora a cataractei nu va pune prea multe piedici in viata unui Labrador, insa, daca avanseaza, cainele va incepe sa aiba probleme de vedere majore. Un Labrador care sufera de cataracta in stadiu avansat se va deplasa cu precautie si mai incet decat in mod obisnuit. De asemenea, acesta se va lovi de diverse obiecte din casa si va avea probleme de deplasare in zone intunecate.O cauza a cataractei ar putea fi diabetul zaharat, boala asociata deseori obezitatii.
💡 Este recomandat un set de analize de sange, cel putin o data pe an, pentru depistarea oricaror modificari asociate diabetului.
Atrofia progresiva a retinei este o afectiune congenitala care induce, treptat, orbirea. Aceasta poate fi identificata inca din fazele incipiente printr-un examen oftalmologic. De cele mai multe ori, aceasta afectiune se instaleaza atunci cand Labradorul ajunge la maturitate si, din pacate, nu exista inca un tratament pentru ea. Singura solutie pentru eliminarea definitiva a atrofiei progresive a retinei din viata Labradorilor consta in inmultirea controlata.
Obezitatea si boli ale aparatului digestiv la Labrador
Dupa cum am mentionat anterior, Labradorii sunt caini predispusi la obezitate, iar, ulterior, aceasta poate favoriza aparitia mai multor boli, de la afectiuni pancreatice, osteoarticulare, pana la afectiuni renale. Pentru ca blanosul tau sa aiba o greutate sanatoasa se recomanda o dieta alimentara potrivita pentru nevoile sale nutritive, cat si un program de exercitii fizice regulate.
Mancarea de caini pe care o oferi Labradorului tau trebuie sa fie de cea mai buna calitate si este recomandat ca acesta sa nu aiba tot timpul bolul plin de mancare, ci sa i se stabileasca un program, deoarece este foarte mancacios de fel. In principiu, un Labrador are nevoie de doua mese pe zi.
Dilatatia si torsiunea gastrica este o boala care poate aparea brusc in viata unui Labrador perfect sanatos. Daca nu se intervine rapid, boala poate fi fatala. Unele dintre simptomele acesteia includ abdomenul balonat, incercarea fara succes de a vomita, deplasarea greoaie si are respiratia accelerata.
Aceasta boala apare din cauza conformatiei anatomice a raselor mari de caini, cu pieptul adanc. Pentru a te asigura ca Labradorul tau nu se va confrunta cu aceste probleme, evita sa il hranesti cu alimente precum painea, cartofii sau hrana uscata de slaba calitate, care are un aport mare de cereale.
Nu in ultimul rand, tine minte ca fiecare aspect din viata Labradorului tau este interconectat. O viata activa si o alimentatie echilibrata din punct de vedere nutritiv va contribui semnificativ la o stare de sanatate buna si la o viata lunga si fericita pentru acesta!
❗ Informatiile oferite de Animopedia nu sunt destinate sa inlocuiasca sfatul medicului veterinar sau al altui profesionist calificat in domeniul sanatatii. Acestea au scop strict informativ si nu trebuie folosite pentru a diagnostica sau trata o problema de sanatate. Daca ai intrebari sau nelamuriri cu privire la conditia animalului tau de companie, iti recomandam sa ceri in primul rand sfatul medicului veterinar.
FAQ’s
Care sunt cele mai comune probleme de sanatate la Labrador?
Unele dintre cele mai comune probleme de sanatate intalnite la Labrador sunt displazia de sold si de cot, obezitatea si problemele oftalmologice. Pentru ca Labradorul sa aiba o viata sanatoasa sunt recomandate controalele regulate la veterinar, cat si o atentie sporita pentru identificarea imediata a fiecarui simptom.
Ce Labrador are cele mai multe probleme de sanatate?
Labradorul ciocolatiu este predispus la cele mai multe probleme de sanatate, in deosebi la infectii ale urechilor si boli de piele. De asemenea, studii recente au descoperit ca speranta de viata a unui Labrador ciocolatiu este mai mica decat cea a Labradorilor negrii sau galbeni.
Care este speranta de viata pentru un Labrador?
Un Labrador traieste, in medie, 12 ani, in timp ce Labradorul ciocolatiu are o speranta de viata de 10 – 11 ani. In ciuda anumitor probleme de sanatate cu care se poate confrunta, Labradorul face parte din categoria cainilor longevivi.