Cele mai Comune Probleme Oculare la Pisici

Cuprins

Sanatatea animalului tau de companie este foarte importanta, si mai mult decat atat, foarte fragila. Ochii se enumera printre cele mai sensibile organe, iar protejarea pisicii tale de infectii si accidente care ii pot pune viata in pericol este o responsabilitate care iti apartine in calitate de stapan. 

Problemele oculare sunt destul de frecvente si pot fi rezultatul unei afectiuni sau leziuni post-traumatice. Ochii tulburi care lacrimeaza, iritati sau  care prezinta scurgeri sunt doar cateva dintre simptomele infectiilor oculare. 

Inainte de a mentiona potentialele infectii cu care se poate confrunta pisica ta, este recomandat sa cunosti componentele care alcatuiesc ochii acesteia. 

infografic anatomia ochiului la pisica

Infectii ale ochilor la pisici

Exista numeroase afectiuni ce pot prezenta simptome similare, de aceea este important sa stii ce le deosebeste si care sunt riscurile la care este expusa pisica ta. 

Conjunctivita 

Cunoscuta si sub numele de “ochi roz”, conjunctivita este o inflamatie ce afecteaza stratul exterior al ochiului si suprafata interioara a pleoapelor. Este o boala foarte contagioasa care se raspundeste de la pisica la pisica, motiv pentru care o pisica diagnosticata cu aceasta afectiune trebuie izolata. 

Simptomele conjunctivitei la pisici includ clipit excesiv, scurgeri (pot fi galbene-verzui sau chiar maro), lacrimare, roseata in jurul ochilor si inflamarea tesuturilor conjunctivale. 

Aparitia acesteia poate avea cauze infectioase sau neinfectioase. De asemenea, conjuctivita poate fi un simptom al unei alte afectiuni oculare. 

Conjunctivita infectioasa – Agenti infectiosi, precum virusi, bacterii sau ciuperci reprezinta cea mai frecventa cauza de conjunctivita la pisici. In plus, alti virusi sau infectii virale, precum Rinotraheita infectioasa felina, streptococi si stafilococi pot constitui cauza aparitiei conjunctivitei. 

Conjunctivita neinfectioasa – Rasele de pisici cu par lung, precum pisicile Persane sau Himalayene se pot naste cu entropion, sau in termeni mai simpli pleoape intoarse. Entropionul provoaca iritarea corneei in momentul in care genele se freaca constant de globul ocular. De asemenea, praful, nisipul sau expunerea la substante chimice iritante pot cauza conjunctivita. 

In functie de cauza si de gradul infectiei, medicul veterinar va prescrie o schema de tratament. Adesea, tratamentul consta in unguente, picaturi sau antibiotice orale. 

Cheratita 

O boala inflamatorie dureroasa, Cheratita afecteaza corneea si poate avea efecte negative asupra vederii, putand duce chiar la orbire. De asemenea, in functie de tipul de inflamatie, pisicile pot suferi de mai multe tipuri de cheratita. 

Cheratita ulcerativa – Aceasta este cauzata adesea de un ulcer – o zgarietura sau o alta leziune de la suprafata ochiului. Este dureroasa si provoaca cresterea productiei de lacrimi, frecarea ochiului afectat si tulburarea unor parti din cornee.

Cheratita non-ulcerativa – Inflamatia poate fi cauzata de un atac viral, sindromul ochilor uscati, glaucom sau infectii oculare. Orice cheratita non-ulcerativa poate deveni ulcerativa daca nu este tratata la timp. 

Cheratita eozinofila – Ochiul este invadat de o celula imunitara numita eozinofil, ce este de obicei implicata in raspunsul alergic. Nu s-a identificat o cauza precisa a aparitiei acesteia, insa s-a constatat ca 75% dintre pisicile cu cheratita eozinofila au suferit de herpesvirusul felin, sugerand ca acesta ar putea fi responsabil pentru aparitia afectiunii. 

Tratarea Cheratitei, in functie de tipul si gradul bolii, consta de obicei in medicamente sub forma de picaturi, insa pentru stadiile mai avansate poate fi necesara o  interventie chirurgicala pentru indepartarea portiunilor deteriorate ale corneei.

Glaucomul 

Atunci cand presiunea intraoculara este crescuta, rezulta ca pisica ta sufera de glaucom. Aceasta presiune este masurata cu ajutorul unui instrument numit tonometru. 

Interiorul globului ocular contine un lichid numit umor apos. Atunci cand umorul apos nu este drenat corespunzator se declanseaza glaucomul, ce poate fi primar sau secundar. 

Glaucomul primar – Apare din cauza unei anomalii anatomice a ochiului ce are ca rezultat cresterea presiunii intraoculare. Acesta este un tip destul de rar, insa pisicile siameze si cele birmaneze prezinta predispozitii. 

Glaucomul secundar – Apare din cauza altor boli oculare sau leziuni ale ochiului si este mai frecvent la pisicile in varsta. 

Principalele simptome ale glaucomului includ dureri de ochi, umflarea ochilor, cornee tulbure sau albastruie, scurgeri adipoase si dilatarea pupilei. Vizita la medicul veterinar este obligatorie daca pisica prezinta vreunul dintre simptome, deoarece netratat la timp, glaucomul poate cauza deteriorari ireversibile si chiar orbire. 

Blefarita 

Inflamarea pleoapelor sau Blefarita este o boala oculara destul de frecvent intalnita in randul pisicilor si este adesea cauzata de entropion. Principalele simptome ale blefaritei includ ochii rosii, iritati, acumularea de cruste pe pleoape, sensibilitate la lumina, umflarea pleoapelor, cornee tulbure si productia excesiva de lacrimi. 

Cauzele diagnosticarii cu blefarita includ reactii alergice, tulburari ale sistemului imunitar, infectii bacteriene, acarieni, infectii ale pielii si patrunderea corpurilor straine in ochi. 

In functie de cauza si de stadiul bolii, medicul veterinar ii poate prescrie pisicii diferite tratamente sub forma de picaturi sau unguente, antibiotice, medicamente antiparazitare, lacrimi artificiale sau sampoane pentru tratarea afectiunilor pielii. 

Pentru prevenirea blefaritei, curata in mod regulat ochii pisicii tale cu solutie salina, mentine o igiena generala buna si evita expunerea pisicii la substante iritante sau chimice, fum si praf. 

Epifora

Lacrimarea excesiva sau in termeni tehnici epifora reprezinta mai mult un simptom decat o boala specifica, fiind asociata cu diverse afectiuni. Cauzele includ forma ochilor, distichiaza (intoarcerea genelor), entropion, conjunctivita, alergii, infectii oculare si glaucom. Atat pleoapa superioara, cat si pleoapa inferioara pot fi afectate. 

Alte simptome ale epiforei includ inflamatie, roseata, scurgeri si ulcere ale corneei. Medicul veterinar va determina cu exactitate cauza in functie de istoricul simptomelor si dupa efectuarea unui examen fizic amanuntit.

Informatiile oferite de Animopedia nu sunt destinate sa inlocuiasca sfatul medicului veterinar sau al altui profesionist calificat in domeniul sanatatii. Acestea au scop strict informativ si nu trebuie folosite pentru a diagnostica sau trata o problema de sanatate. Daca ai intrebari sau nelamuriri cu privire la conditia animalului tau de companie, iti recomandam sa ceri in primul rand sfatul medicului veterinar.

FAQ’s

Care este cea mai comuna infectie oculara intalnita la pisici?

Cea mai comuna infectie oculara intalnita la pisici este conjunctivita. Aceasta provoaca inflamarea stratului exterior al ochiului si suprafata interioara a pleoapelor, iar cauzele aparitiei pot varia pentru fiecare pisica in parte.

Ce se intampla daca infectiile oculare la pisici nu sunt tratate la timp?

Avand in vedere ca exista tratamente ce pot vindeca cu succes orice infectie oculara atata timp cat aceasta este identificata la timp, tot ce ramane de facut este sa fii atent la simptomele pe care le are pisica ta. In caz contrar, complicatiile pot duce la pierderea vederii pe intreaga perioada a vietii acesteia.

Pot administra picaturi de ochi destinate oamenilor pisicii mele?

Nu. Desi lacrimile artificiale nu pun sanatatea pisicii in pericol si pot fi utilizate in siguranta chiar si pisicilor,  picaturile ce contin medicamente nu sunt sigure pentru pisici si pot cauza reactii alergice severe.

Distribuie:
error: