Cele mai Comune Boli la Pesti

Cuprins

Pestii pot fi animale de companie grozave, atat datorita frumusetii si diversitatii lor, cat si a nevoii minime de ingrijire. 

Cu toate acestea, este important de stiut faptul ca pestii pot contracta diverse boli precum ihtioftrioza, catifeaua, ciuperci, vermi de piele si branhii, putrezirea inotatoarelor, hidropizie, limfocistoza, tuberculoza si carcinomul. 

Primul pas: Prevenirea bolii

Preventia este cea mai importanta atunci cand vorbim de probleme de sanatate, motiv pentru care am pus la un loc  cateva sfaturi de care sa tii cont atunci cand doresti sa achizitionezi un peste de acvariu. 

✔️ Asigura-te ca pestele provine de la un crescator responsabil.

✔️ Verifica starea celorlalti pesti din acvariul din care urmeaza sa achizitionezi pestele pentru a te asigura ca sunt toti sanatosi. 

✔️ Dupa achizitonarea unui nou peste, se recomanda carantinarea acestuia in primele doua – trei saptamani pentru monitorizarea comportamentului. 

✔️ Schimbarea apei trebuie sa aiba loc periodic pentru a mentine un mediu placut. De asemenea, utilizarea unui filtru de apa va curata si oxigena apa din acvariu. 

✔️ Ofera pestilor cantitatea de hrana de care au nevoie. 

Al doilea pas: Recunoasterea simptomelor

Bolile interne pot fi greu de identificat, deoarece simptomele tind sa apara cand este deja prea tarziu pentru a le mai putea trata. Uneori patologia poate fi un efect secundar la o problema dificil de recunoscut. De regula, afectiunile vizibile pot fi tratate cu usurinta si nu necesita monitorizare medicala sau antibiotice.

Simptomele bolilor parazitare sunt: 

🐠 pete vizibile pe corp

🐠 respiratie accelerata

🐠 “scarpinarea” de obiectele solide din acvariu

Simptomele contaminarii cu virusuri sunt: 

🐠 umflarea corpului

🐠 incapacitatea de a inota 

🐠 inaptitudinea de a-si mentine o pozitie normala a corpului

🐠 eliberarea unor dare de fecale de culoare alba 

Ihtioftrioza sau pete albe

Aceasta boala se prezinta sub forma unor pete mici de culoare alba localizate pe corpul si inotatoarele pestelui. Parazitul care cauzeaza boala are un ciclu de viata repartizat in 3 etape: in prima etapa traieste pe suprafata pestelui, apoi se izoleaza in substrat, urmand ca in final sa se deplaseze in cautarea unei noi gazde. 

Boala se poate trata doar in etapa de deplasare si se poate vindeca prin tratarea acvariului cu solutie medicamentoasa. 

Catifeaua

Boala asemenatoare ihtioftriozei, catifeaua se manifesta sub forma unor pete mult mai mici, albe, ce dau impresia unui strat de praf. Pestii de apa dulce sunt afectati de paraziti Oodinium, pe cand pestii marini de Amyloodimium. Ambii paraziti raspund la substantele din magazinele de specialitate. 

Ciuperca (Saprolegnia)

Aceasta se manifesta prin aparitia unor smocuri ca de vata pe corpul pestelui si se poate vindeca cu ajutorul tratamentelor medicamentoase.

“Ciuperca” bucala 

“Ciuperca” bucala se poate trata doar cu antibiotice. Poate afecta fata si branhiile, precum si maxilarele. Mai rar, poate afecta corpul si aripile pestelui si, ca atare, poate fi usor confundata cu putregaiul fin.

Viermi de piele si branhii 

Printre simptomele vizibile ale acestei boli se regaseste nevoia pestilor afectati de a se “scarpina” de pietre sau de substratul de la fundul acvariului pentru a indeparta parazitii. Pestii care au viermi de branhii pot prezenta dificultate la respiratie si pozitionarea la suprafata apei pentru a putea absorbi aer. 

Tratamentele medicamentoase vindeca boala, insa se recomanda trasferul pestilor intr-un alt acvariu pana cand cel initial este dezinfectat. 

Putrezirea inotatoarelor

Aceasta afectiune nu este o boala in sine, ci doar un efect secundar atunci cand pestelui i se rupe o inotatoare sau apa din acvariu este prea murdara si se manifesta prin degenerarea tesuturilor dintre radiile inotatorelor. 

Hidropizia 

Aceasta boala se manifesta prin acumularea de fluide la nivelul solzilor, iar din cauza faptului ca nu exista tratament, se recomanda eutanasierea pestelui.

Limfocistoza 

Este o afectiune sezoniera, care apare la pestii de apa rece atunci cand are loc tranzitia de la iarna la primavara si se prezinta sub forma unor formatiuni ce dispar de la sine. 

Pestii marini pot prezenta o afectiune asemanatoare din cauza unui regim alimentar deficitar. 

Tuberculoza 

Din pacate semnele vizibile ale bolii apar mult prea tarziu, cand pestele incepe sa isi piarda culoarea si sa slabeasca treptat. Nu exista posibilitatea vindecarii, de aceea pestele trebuie eutanasiat. 

Carcinomul

Aceasta afectiune se manifesta prin cresterea accelerata unei tumori ce preseaza organele vitale, cauzand diformitate, iar in final moartea pestelui. 

Ultimul pas: Tratarea bolii

Din cauza ca exista numeroase tratamente privind diverse boli, este important sa tii cont de urmatoarele sfaturi: 

✔️ Bolile contagioase trebuie tratate in acvariu, printr-un tratament aplicat tuturor pestilor. 

✔️ Atunci cand utilizezi medicamente, este vital sa respecti instructiunile fabricantului. 

✔️ Cantitatea substantelor folosite trebuie raportata la cantitatea de apa si la sistemele de aerare si filtrare din acvariu. 

✔️ Dupa ce tratamentul utilizat si-a facut efectul, apa trebuie sa fie schimbata si filtrele curatate.

✔️ Nu folosi niciodata doua tratamente diferite in acelasi timp. Daca primul tratament nu a avut efectul dorit, inlocuieste apa si apoi poti incerca un alt remediu.

✔️ Antibioticele pot fi obtinute in baza unei retete prescrise de medicul veterinar si pot fi administrate de acesta, iar in cazul in care antibioticul exista in compozitia hranei, o poti administra chiar tu. 

✔️ O baie scurta in apa sarata (pentru pestii de apa dulce), respectiv o baie scurta in apa dulce (pentru pestii de apa sarata) poate accelera vindecarea in cazul contaminarii cu paraziti. De asemenea, este important sa oprestiimbaierea odata ce pestii dau semne de disconfort.

❗ Informatiile oferite de Animopedia nu sunt destinate sa inlocuiasca sfatul medicului veterinar sau al altui profesionist calificat in domeniul sanatatii. Acestea au scop strict informativ si nu trebuie folosite pentru a diagnostica sau trata o problema de sanatate. Daca ai intrebari sau nelamuriri cu privire la conditia animalului tau de companie, iti recomandam sa ceri in primul rand sfatul medicului veterinar.

FAQ’s

Cum arata un peste bolnav?

Pestii bolnavi sunt vizibil mai slabiti, le este mai greu sa-si mentina echilibrul si tind sa isi piarda controlul plutirii.

Pestii infectati cu paraziti se pot insanatosi?

Majoritatea viermilor interni pot fi tratati daca afectiunea este depistata in timp util.

Cum pot ajuta pestele sa se vindece mai repede?

Pentru a accelera procesul de vindecare este important sa transferi pestele bolnav intr-un acvariu separat. Mentine apa curata si utilizeaza antibioticele prescrise de un medic veterinar.

Distribuie:
error: