Asemenea oamenilor, pielea pisicii are rol fotoprotector si actioneaza ca o bariera ce face legatura dintre corp si lumea exterioara. Bolile de piele afecteaza aceasta bariera si creeaza disconfort, motiv pentru care recunoasterea simptomelor este importanta pentru a preveni agravarea acestora.
Alopecie
Una dintre cele mai frecvente probleme pe care le intampina medicii veterinari atunci cand vine vorba despre boli ale pielii la pisici este alopecia. Aceasta este o boala ce duce la pierderea blanii, iar in functie de debutul si de istoricul medical al pisicii se disting cauze si tipuri diferite.
Alopecia spontana
Acest tip de alopecie este mai putin frecvent si poate fi recunoscut cu usurinta. Pisica va incepe sa piarda cantitati mari de blana doar prin tragerea usoara a acesteia. In plus poate manifesta varsaturi, prezenta blanii in fecale sau constipatie.
Examinarea blanii de catre medicul veterinar va putea demonstra validitatea acestui tip de alopecie si factorul declansator. Cauzele difera in functie de caz, iar pentru recunoasterea acestora va fi nevoie de evaluarea istoricului medical.
Alopecia auto-provocata
Acest tip de alopecie este intalnit frecvent si este clasificat in doua tipuri:
Alopecie auto-provocata pruriginos – alopecia cauzata de mancarimi poate fi diagnosticata in urma testelor clinice. Adesea mancarimea este cauzata de paraziti, infectii ale pielii, hipersensibilitate alimentara, dermatita atopica sau hipersensibilitatate la purici.
Alopecie auto-provocata non-pruriginos – cea mai cunoscuta cauza a acestui tip de alopecie este boala psihogena. Din cauza factorilor de stres, pisicile se ingrijesc in exces, lingandu-si si muscandu-si blana, ceea ce duce caderea acesteia.
Indiferent de tipul sau de cauza bolii, vizita la medicul veterinar este esentiala inca de la aparitia primelor semne de cadere a blanii. Evaluarea alopeciei implica utilizarea tehnicilor de investigare si analizarea amanuntita a istoricului medical al pisicii.
Cancer
Cancerul de piele la pisici este adesea cauzat de expunerea indelungata la soare. Fie ca pisica are acces afara in lumina directa a soarelui, fie ca isi petrece timpul langa o fereastra, aceasta este la fel de expusa la razele UV.
Boala se poate manifesta in diferite moduri, iar cancerul poate lua multe forme si dimensiuni, motiv pentru care monitorizarea atenta a oricarei rani sau umflaturi ce apar pe pielea pisicii este esentiala.
Umflaturile de pe pielea pisicilor sunt in general inofensive, insa detectarea precoce a celor canceroase si inceperea tratamentului poate creste sansele de recuperare completa.
De asemenea, exista mai multe tipuri de cancer de piele, precum tumorile bazocelulare, fibrosarcom, cancerul mastocitelor si carcinom cu celule scuamoase. Diagnosticul oficial va putea fi pus in urma efectuarii unui examen fizic si a unei biopsii chirurgicale.
Principalele simptome ale cancerului de piele includ umflaturi sau denivelari neobisnuite pe corp, leziuni cu lichid sau sange, rani mici, cruste si leziuni cu margini neregulate, intarite.
Din fericire, majoritatea cancerelor pot fi tratate cu succes. Cu toate acestea, schemele de tratament si rezultatele difera in functie de tipul si stadiul bolii pisicii. In multe situatii, pisicile se vindeca complet si pot trai o viata fericita in continuare, insa exista si cazuri in care cancerul recidiveaza.
Dermatita
Dermatita este termenul folosit pentru a descrie inflamatia pielii. Aceasta inflamatie poate aparea din mai multe cauze si ajunge sa creeaze mancarimi si disconfort pisicii.
Principalele simptome cu care se confrunta pisicile ce sufera de dermatita includ scarpinatul excesiv, leziuni si umflaturi mici si rosii pe piele si pierderea blanii.
Adesea cele mai comune cauze ale aparitiei dermatitei la pisici sunt alergiile alimentare si infestarea cu purici. De asemenea, factori de mediu precum alergenii, reactiile adverse la medicamente, problemele hormonale sau tulburarile imunitare pot contribui la dezvoltarea dermatitei.
Dermatita cauzata de purici
Acest tip de dermatita este provocat de alergia la antigenele salivei puricilor, iar iritatia apare de obicei pe spatele, fata si gatul pisicilor afectate. Tratamentul se va axa pe eliminarea puricilor si utilizarea unguentelor ce vor ameliora simptomele dermatitei.
Dermatita solara
Asa cum sugereaza si numele, dermatita solara este cauzata de expunerea la soare. Netratata la timp, boala poate evolua la o tumoare maligna ce va fi mai greu de gestionat si poate crea complicatii.
Apare mai frecvent la pisicile cu pete albe si afecteaza nasul, urechile, si uneori pleoapele. Dermatita solara se prezinta sub forma unor pete solzoase de culoare roz, ulterior evoluand spre formarea crustelor si a ulceratiilor.
Dermatita seboreica
Dermatita seboreica, cunoscuta si sub numele de seboree, reprezinta pielea solzoasa, cu mancarimi cauzata de excesul productiei de sebum de catre glandele sebacee.
Este adesea provocata de dezechilibre hormonale, infectii fungice, alergii, obezitate sau paraziti si afecteaza de obicei spatele, fata si partile laterale a pisicii afectate.
Tratamentul pentru dermatita seboreica include steroizi, sampoane medicinale, suplimente alimentare si uneori antibiotice. Acesta poate fi prescris doar de catre un medic veterinar in urma unei evaluari amanuntite si trebuie administrat in mod responsabil.
Vitiligo
Vitiligo este o boala ce provoaca depigmentarea pielii si poate duce chiar si la pierderea culorii parului. Pielea contine melanocite, un tip de celula ce produce melanina (pigmentul care da culoarea pielii ), iar atunci cand aceste celule mor, pielea si blana este afectata.
Cauza aparitiei acestei boli este necunoscuta, insa potentialele cauze includ o boala a sistemului autoimun, istoricul familial, stresul si expunerea la toxine. De asemenea, exista 3 tipuri de vitiligo si se clasifica in functie de marimea zonelor afectate.
Vitiligo focal, primul tip, se refera la boala ce afecteaza o singura zona limitata a pielii. Vitiligo segmentar, al doilea tip, afecteaza o intreaga parte a corpului, iar vitiligo generalizat afecteaza intregul corp.
❗ Informatiile oferite de Animopedia nu sunt destinate sa inlocuiasca sfatul medicului veterinar sau al altui profesionist calificat in domeniul sanatatii. Acestea au scop strict informativ si nu trebuie folosite pentru a diagnostica sau trata o problema de sanatate. Daca ai intrebari sau nelamuriri cu privire la conditia animalului tau de companie, iti recomandam sa ceri in primul rand sfatul medicului veterinar.
FAQ’s
Pot vindeca bolile de piele ale pisicii acasa?
Exista diferite tratamente naturiste folosite de oameni pentru a trata diverse afectiuni ale pielii pisicilor lor, insa se recomanda vizita la medicul veterinar inainte de administrarea oricarui tratament.
Pot vindeca bolile de piele ale pisicii acasa?
Alergiile alimentare, pe langa efectele vizibile pe piele, includ si alte simptome precum diaree, varsaturi, caderea parului sau chiar infectii ale urechii. Asadar, daca pisica prezinta, pe langa eruptii si altele dintre aceste simptome, este foarte probabil sa fie cauzate de o alergie alimentara.
Pot atinge o pisica care prezinta infectii fungice?
In functie de tipul de infectie fungica pe care o are pisica ta, aceasta poate fi contagioasa si pentru oameni. De aceea, o vizita la medicul veterinar va clarifica ce fel de infectie fungica prezinta pisica ta si daca aceasta se poate transmite sau nu la oameni.