Caderea Parului la Pisici

Cuprins

Caderea parului poate avea mai multe cauze si difera de la caz la caz. Multi proprietari de pisici se confrunta cu aceasta problema, iar cele mai comune cauze sunt reprezentate de:

Alopecie –  este o boala ce poate aparea in urma alergiilor, infectiilor, infestarilor cu anumiti paraziti, tulburarilor de alimentatie, bolilor endocrine sau chiar din cauza anumitor tipuri de cancer si se manifesta prin pierderea parului. 

Alergii – acestea reprezinta principala cauza de cadere a parului la pisici si se pot declansa din cauza alimentatiei proaste sau a factorilor iritanti (praf, polen).

Prurit sau Mancarime

Mancarimea pielii este adesea cauzata de alergiile alimentare, insa doar medicul veterinar va putea pune un diagnostic corect. Desi cele mai frecvente boli de piele au ca simptom mancarimea, bolile ce nu includ pruritul pot fi infectii bacteriene sau fungice, boli autoimune, tulburari metabolice sau boli endocrine. 

In plus, pisicile gestante sau care alapteaza tind sa piarda mai mult par din cauza schimbarilor hormonale, urmand ca problema sa se remedieze imediat dupa incetarea alaptarii sau gestatie. 

Eruptii cutanate

Eruptiile cutanate pot face referire atat la afectiuni asociate cu inflamatia, care poate fi o problema primara – cum ar fi alergiile, fie o problema secundara – cum ar fi infectiile, cat si cu pustule sau vanatai proaspete. Inainte de a stabili un tratament, medicul veterinar va trebui sa ispecteze vizual orice eruptie cutanata pe care o are pisica ta. 

Printre factorii iritanti ce pot duce la aparitia eruptiilor cutanate enumeram medicamentele topice, solventii, produsele chimice, detergentii, parfumurile si plasticul. Alergiile cauzate de insecte, purici, acarieni, alimente si plante pot creste de asemenea riscul de contractare. 

Rani

Ranile deschise sunt un mediu ideal pentru bacterii si microbi, de aceea acoperirea ranii este esentiala pana la vizita medicului veterinar. Acesta va inchide rana daca este posibil sau va va recomanda aplicarea unui produs ce contine antibiotice, antiinflamatoare si antifungice. 

Legatura dintre rana si caderea parului este realizata de tendinta pisicii de a-si linge si musca excesiv zona din jurul acesteia, dar si din cauza leziunii in sine. Totusi, imediat dupa ce rana se va vindeca, parul din acea zona va creste normal. 

Pete rosii

La fel ca in cazul eruptiilor, petele rosii apar destul de des la pisici si pot fi cauzate de o multitudine de afectiuni. Testarea si inspectia vizuala de catre medicul veterinar este necesara pentru a diagnostica corect afectiunea. 

Piele uscata

Pielea uscata poate fi rezultatul unui sampon nepotrivit, iar inlocuirea acestuia poate diminua problema. Totusi, daca exista si alte simptome ce nu includ doar pielea uscata se recomanda vizita la medicul veterinar pentru a afla cauza. 

Sampoanele nepotrivite pot cauza de asemenea, alergii sau pot duce chiar la pierderea unei cantitati semnificative de blana, motiv pentru care alegerea unui sampon potrivit tipului de piele pe care il are pisica ta este esential. 

Piele grasa 

Avand in vedere ca pisicile au obiceiul de a se curata singure, pielea grasa poate fi cauzata de diverse boli de piele sau poate fi atribuita altor probleme de sanatate, cum ar fi obezitatatea sau problemele tiroidiene. Pentru un diagnostic precis se recomanda o vizita la medicul veterinar. 

Aceasta problema poate determina pisica sa se ingrijeasca excesiv, lingandu-se si muscand-se, lucru care poate provoca pierderea unei cantati mai mari de blana. 

Dermatita Miliara

Dermatita Miliara este un simptom care se manifesta prin aparitia unor umflaturi mici si granulare pe suprafata pielii. Aceasta este adesea cauzata de hipersensibilitatea la muscaturile de purici, insa poate fi declansata si de infectii bacteriene, infectii fungice, boli autoimune sau de anumite tipuri de cancer. 

❗ Informatiile oferite de Animopedia nu sunt destinate sa inlocuiasca sfatul medicului veterinar sau al altui profesionist calificat in domeniul sanatatii. Acestea au scop strict informativ si nu trebuie folosite pentru a diagnostica sau trata o problema de sanatate. Daca ai intrebari sau nelamuriri cu privire la conditia animalului tau de companie, iti recomandam sa ceri in primul rand sfatul medicului veterinar.

FAQ’s

Caderea parului la pisici se poate trata acasa?

Doar in unele cazuri pierderea parului se poate trata acasa, iar acestea implica alergiile alimentare si factorii de stres. In cazul alergiilor alimentare poti inlocui hrana pisicii cu o dieta completa si echilibrata. De asemenea, este important ca pisica sa nu fie stresata, deoarece acesta poate provoca caderea parului.

Este normal ca pisicilor sa le cada parul?

Da, de cele mai multe ori face parte din ciclul de regenerare a firelor de par si nu constituie un motiv de ingrijorare. Totusi, daca pisica pierde o cantitate semnificativa de blana, se recomanda vizita la medicul veterinar.

Stresul poate cauza caderea parului la pisici?

Da. Medicii numesc aceasta problema alopecie psihogena. Stresul sau anxietatea determina pisica sa se ingrijeasca excesiv, lezandu-si pielea si ducand la pierderea blanii.

Distribuie:
error: