Cele mai Comune Boli la Pisici

Cuprins

In calitate de stapan este foarte important sa recunosti simptomele celor mai comune boli de care pisica ta ar putea suferi pentru a efectua un control medical in timp util, daca este necesar. 

Printre cele mai comune boli de care pisica ta ar putea suferi pisica ta se enumera cancerul, diabetul, virusul imunodeficientei feline, virusul leucemiei feline, sindromul cresterii inalte, rabia, pecingine, infectii ale cailor respiratorii, viermi, boala tractului urinar inferior a felinei si boli dentare. 

Bolile Pisicii de la A la Z 

Pentru a te ajuta sa previi si sa recunosti simptomele bolilor la care poate fi supusa pisica ta, in acest articol vom enumera bolile pisicii de la A la Z.

Cancer 

Cancerul apare atunci cand numarul de celule creste necontrolat si invadeaza tesuturile din jur. La fel ca in cazul oamenilor, pisicile pot avea diferite tipuri de cancer. Boala poate fi localizata intr-o singura zona sau raspandita in tot corpul. 

Simptomele pot include umflaturi, rani persistente sau infectii ale pielii, noduli, diaree, varsaturi, scaderea poftei de mancare, apatie sau letargie, pierdere in greutate si dificultati de respiratie. 

Diagnosticarea cancerului la pisici este posibila doar dupa efectuarea unor teste si examinari amanuntite. Daca este prezent un nodul, se va face o biopsie pentru examinarea microscopica a celulelor. Radiografiile, ultrasunetele si evaluarea sangelui pot fi, de asemenea utile pentru a determina daca cancerul este prezent sau daca s-a raspandit. 

Pisici predispuse la cancer

Cancerul se poate declansa la pisicile de toate varstele si rasele, insa apare mai frecvent la pisicile in varsta. De asemenea, anumite rase prezinta o predispozitie la unele tipuri de cancer, cum ar fi pisicile cu urechi si cap alb care sunt  mai predispuse la a dezvolta cancer de piele

Prevenirea cancerului la pisici 

Mentinerea acesteia in casa o va proteja de unele tipuri de cancer de piele cauzate de expunerea repetata la soare. In plus, cancerul de san reprezinta unul din tipurile ce apare frecvent la pisici, insa poate fi prevenit prin sterilizarea pisicii inainte de primul ciclu de caldura. 

Tratament pentru cancerul la pisici 

Optiunile de tratament sunt diferite in functie de tipul si stadiul bolii, iar cele mai comune includ chimioterapia, chirurgia, radiatiile si imunoterapia. 

Diabet 

Diabetul la pisici poate fi efectul lipsei hormonului insulina sau un raspuns inadecvat al organismului la acesta. Atunci cand o pisica nu produce insulina sau nu o poate utiliza in mod normal, nivelul zaharului din sange creste. 

Diabetul poate fi clasificat in: 

  • Diabet de tip I 
  • Diabet de tip II

Simptomele diabetului la pisici includ pierderea in greutate, sete excesvia, deshidratare, stari de letargie si una apetit fie mai scazut, fie mai crescut. 

Cauzele diabetului la pisici

Nu exista o cauza anume pentru aceasta boala. Bolile pancreatice, genetica sau anumite medicamente pot juca un rol in cauzarea acestei tulburari, iar cei mai cunoscuti factori ai diabetului includ obezitatea, sexul (masculii sunt mai frecvent afectati) si varsta. 

Tratarea diabetului la pisici 

Fiecare pisica va raspunde diferit la tratament, in functie de severitatea bolii. In majoritatea cazurilor, injectiile cu insulina sunt necesare pentru reglarea glicemiei, fiind un tratament standard indiferent de tipul acestuia. 

Prevenirea diabetului la pisici

Printre lucrurile pe care le poti face tu pentru pisica ta, se enumera exercitiile fizice regulate si mentinerea unei diete complete si echilibrate din punct de vedere nutritional. Acesti factori sunt foarte importanti atat pentru starea generala de sanatate a pisicii, cat si pentru prevenirea diabetului. 

Infectii ale cailor respiratorii superioare

Caile respiratorii superioare – zona sinusurilor, nasul si gatul sunt susceptibile la infectii cauzate de diverse bacterii si virusi. 

Prevenirea infectiilor cailor respiratorii superioare la pisici

Printre responsabilitatile tale in calitate de stapan se enumera completarea  schemei de vaccinare ce va proteja pisica de virusuri si bacterii, vizitele regulate la medicul veterinar pentru detectarea timpurie a problemelor de sanatate si mentinerea pisicii in casa pentru a minimiza riscul de expunere la alte animale potential infectate. 

Printre simptomele infectiilor respiratorii la pisici mentionam tusea, stranutul, ferbra, scaderea apetitului, ulcerele nazale si bucale si respiratia cu gura deschisa. 

Diagnosticarea infectiilor respiratorii la pisici

 Pisicile care au fost infectate pot deveni purtatoare si pot prezenta recidive atunci cand devin stresate. De asemenea, anumite rase au o predispozitie de a dezvolta infectii respiratorii din cauza structurii faciale plate. 

Tratatamentul infectiilor respiratorii la pisici include adesea medicamente si suport nutritional, odihna si izolare. Netratate, infectiile respiratorii pot evolua spre pneumonie sau alte complicatii grave, cum ar fi orbirea sau dificultati cronice de respiratie. 

Pecingine

Este o boala extrem de contagioasa provocata de o ciuperca care poate infecta pielea, parul si unghiile. Aceasta se raspandeste adesea la animalele de companie si chiar si la oameni. 

Simptomele Pecinginei la pisici includ leziuni ale pielii, pete de chelie si zone localizate cu roseata sau matreata.

Diagnosticarea Pecinginei la pisici

Medicul veterinar va folosi o lumina ultravioleta pentru a putea pune cu precizie diagnosticul. Se va examina o cultura fungica prelevata din parul sau celulele pisicii, iar in unele cazuri se poate cere efectuarea biopsiei pielii si examenul microscopic. 

Tratarea Pecinginei la pisici

Medicul veterinar poate prescrie un unguent sau un sampon pentru a inlatura ciuperca. Se pot administra, de asemenea, si medicamente pe cale orala. In plus, se recomanda ca asternuturile si obiectele cu care a intrat pisica in contact sa fie dezinfectate pentru a preveni reinfectarea. 

Viermi

Pisicile se pot infecta cu o varietate de viermi intestinali ce pot pune in pericol viata pisicii tale. Exista 4 tipuri de viermi intestinali, viermii bici reprezentand cel mai mare pericol pentru organele pisicii. Celeltalte 3 tipuri sunt viermii rotunzi, viermii carlig si tenia. 

Toti acesti paraziti ataca sistemul gastrointenstinal al pisicii si pot crea probleme grave de sanatate, motiv pentru care prevenirea si recunoasterea simptomelor in timp util poate creste sansele de vindecare mai rapida. 

Prevenirea infestarii cu viermi intestinali la pisici

Este recomandata mentinerea pisicii in casa pentru a diminuarea expunerii la pisici infestate, purici, rozatoare si fecale. De asemenea, o igiena corespunzatoare poate ajuta la prevenirea viermilor intestinali. 

Simptomele viermilor la pisici includ diaree, anemie, varsaturi, constipatie, pierdere in greutate, balonare si viermi vizibili in scaun. 

Tratamentul pentru viermii intestinali la pisici consta in medicamente si tratamente deparazitare prescrise de medicul veterinar. 

Boli Dentare la Pisici

O igiena orala necorespunzatoare poate duce la aparitia bolilor dentare, cum ar fi gingivita, parodontita sau resorbtia dentara ce pot provoca durere severa si disconfort pisicii tale. 

Gingivita 

Este o afectiune care provoaca inflamatie gingiilor, ca urmare a formarii placii. Printre simptomele gingivitei enumeram roseata, disconfort sau sangerare a gingiilor. 

Reprezinta una dintre cele mai frecvente boli dentare, fiind intalnita mai des la pisicile in varsta. Netratata la timp poate provoca complicatii si poate evolua spre alte boli parodontale.

Parodontita

Rezulta din gingivita netratata si se prezinta sub forma de leziuni ale tesutului moale al gingiilor sau osului care sustine dintii. Printre simptome enumeram incapacitatea de a manca, respiratie urat mirositoare si salivare. 

Diagnosticul va fi stabilit in urma unei examinari orale si efectuarea unei radiografii, iar in functie de gravitatea situatiei se poate decide extractia dintilor foarte afectati. 

Boala gingiilor se dezvolta rar in jurul dintilor curati, motiv pentru care mentinerea unei igiene orale adecvate si examinarile dentare regulate pot ajuta la prevenirea afectiunilor orale.

Resorbtia Dentara 

Aceasta apare atunci cand structura interioara a unui dinte se modifica si reprezinta principala cauza pentru pierderea dintilor la pisici. Printre simptome se enumera salivarea, durerea si incapacitatea de a manca. 

Majoritatea leziunilor de resorbtie nu pot fi prevenite, deoarece cauza este de obicei necunoscuta. 

Boala Endodontica

O patologie ce apare in interiorul dintilor, boala endodontica, include leziuni, defecte ale smaltului si carii dentare. Netratata la timp, poate provoca boli suplimentare precum abcese, granuloame sau chisturi la baza radacinii dintelui. 

Dintii afectati necesita fie extractie, fie o procedura de canal radicular. Simptomele apar adesea mai tarziu si pot include scaderea apetitului, dureri dentare sau dinti de culoare maro-roscat, violet sau gri.

Informatiile oferite de Animopedia nu sunt destinate sa inlocuiasca sfatul medicului veterinar sau al altui profesionist calificat in domeniul sanatatii. Acestea au scop strict informativ si nu trebuie folosite pentru a diagnostica sau trata o problema de sanatate. Daca ai intrebari sau nelamuriri cu privire la conditia animalului tau de companie, iti recomandam sa ceri in primul rand sfatul medicului veterinar.

FAQ’s

Care este cea mai frecventa problema de sanatate intalnita la pisici?

Infestarea cu Tenie, un parazit ce traieste in intestinul subtire reprezinta cea mai frecventa problema de sanatate regasita la pisici, iar cele mai comune simptome includ varsaturi si pierderea in greutate.

Pisicile pot suferi de autism?

Nu. Pisicile nu pot suferi de autism, insa exista pisici ce pot prezenta deficiente mentale care pot cauza boli sau malformatii congenitale.

Ce parazit poate fi fatal pentru pisici?

Coccidia este un parazit ce traieste in intenstinul pisicii, acolo unde se dezvolta si se inmulteste. Acesta poate fi fatal, in special pentru pisoi, iar o igiena corespunzatoare poate preveni infestarea.

Distribuie:
error: