Urechile pisicii, la fel ca ale altor mamifere, sunt alcatuite din trei zone stucturale: urechea externa, urechea medie si urechea interna.
Urechea externa este formata din pavilionul urechii si canalul auditiv; cea medie contine timpanul, iar cea interna cohleea – o structura in forma de melc care contine terminatii nervoase ce au rolul de a transmite creierului vibratiile sonore.
De asemenea, in urechea interna se afla sistemul vestibular alcatuit din nervi si receptori responsabili pentru echilibrul pisicii. Asadar, urechea indeplineste o dubla functie, atat de auz, reprezentand unul dintre cele cinci organe de simt, cat si de echilibru.
Afectiuni ale urechii la pisici
Exista multe afectiuni ale urechii ce pot pune in pericol sanatatea pisicii tale, de aceea este important sa cunosti simptomele celor mai comune boli cu care se poate confrunta pisica ta.
Otita
Infectiile urechii, denumite otita, reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni ale urechii si poate afecta una sau ambele urechi. De asemenea, poate aparea brusc sau poate fi o problema cronica. In functie de locatia infectiei, distingem trei tipuri diferite:
Otita externa – Aceasta cuprinde infectiile urechii externe si poate fi observata in momentul in care se produce exces de ceara. Infectiile pot migra in interiorul urechii, iar atunci boala va avansa in spre otita medie.
Otita medie – In acest stadiu este necesara o evaluare veterinara imediata si inceperea tratamentului prescris de medicul veterinar. In caz contrar, infectia va avansa si va ajunge pana in urechea interna, totodata declansand otita interna.
Otita interna – In aceasta etapa pot aparea leziuni severe la nivelul urechii interne, ceea ce poate duce la pierderea partiala sau totala a auzului.
Principalele simptome ale otitei la pisici includ: durere in zona urechii, roseata pielii, modificari comportamentale, pierderea echilibrului, secretia excesiva de ceara si miros neplacut.
Cea mai frecventa cauza a otitei este infectia cu acarienii urechii. De asemenea, alte cauze ce pot favoriza aparitia acestei afectiuni includ: infectiile virale, alergiile, problemele hormonale, prezenta unui corp strain, predispozitia genetica (la pisica Himalayana), prezenta unei tumori, infectiile fungice sau prezenta polipilor in ureche.
Diagnosticul poate fi pus doar de catre un medic veterinar, iar in functie de cauza si stadiul bolii, tratamentul poate consta in administrarea de antibiotice, medicamente antiparazitare, antifungice sau, daca este necesar se poate interveni chirurgical.
Polipi
Polipii inflamatori apar destul de frecvent si afecteaza urechea medie. Acestia se prezinta sub forma unor tumori benigne (necanceroase), iar cauzele sunt asociate cu infectii respiratorii cronice, infectia cu virusul leucemiei feline sau cu virusul imunodeficientei feline.
Pe masura ce polipii cresc, fie trec prin timpanul urechii, fie migreaza in zona faringiana (spatele gatului) unde provoaca dificultati de respiratie sau de inghitire. Dupa extinderea polipilor pisica ta poate prezenta semne de otita externa, otita interna sau rinofaringita.
Principalele simptome includ: scuturarea capului, miros neplacut al urechii, scurgeri sangeroase sau galbene-verzui, tinerea capului intr-o pozitie inclinata, durere la atingerea urechii si dificultati de respiratie.
De obicei este afectata doar o singura ureche, insa exista posibilitatea ca polipii sa afecteze ambele urechi simultan. Aceasta afectiune este mai des intalnita la pisicile tinere, la cele batrane existand riscul de dezvoltare al tumorilor maligne (canceroase).
Tratamentul consta in extragerea chirurgicala a polipilor atunci cand polipul a crescut in canalul urechii sau este vizibil in partea din spate a gatului. In functie de gradul si tipul de polipi pe care ii are pisica ta, medicul veterinar va lua cea mai buna decizie in legatura cu extragerea acestora.
Cancer
Tumorile maligne se regasesc de obicei in canalul urechii, reprezentand urechea externa. In cazuri rare, acestea pot aparea in urechea medie sau in cea interna. Exista doua forme de cancer care afecteaza urechile pisicilor, iar acestea sunt carcinomul cu celule scuamoase si tumorile canalului urechii.
Care este diferenta dintre cele doua forme de cancer?
Carcinomul cu celule scuamoase – Poate aparea in urma expunerii excesive la soare si se manifesta prin aparitia unor zone rosii, cu cruste in jurul varfului urechii. Daca ranile sunt depistate la timp, iar tratamentul este administrat corespunzator sansele de vindecare sunt ridicate. Totusi, exista riscul de recidivare si in alte zone ale corpului.
Tumorile canalului urechii – Nu exista o cauza specifica pentru aparitia tumorilor, insa pisicile cu antecedente de infectii repetate ale urechii, pisicile de varsta mijlocie sau mai in varsta au o predispozitie mai mare de a le contracta.
Principalele simptome vizibile la pisica ta includ: rani pe pavilionul urechii, secretii, miros neplacut al urechii si surditate. De asemenea, daca tumorile sunt localizate in urechea interna, pisicile pot experimenta pierderea echilibrului, probleme neurologice, inclinare a capului si dificultate in clipire.
In functie de tipul si stadiul bolii, medicul veterinar va recomanda cel mai bun tratament pentru pisica ta. Acesta poate consta in criochirurgie, interventie chirurgicala traditionala sau chimioterapie.
Raia Auriculara
Identificati adesea la pisicile tinere, acarienii urechii reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ale aparitiei otitei externe si a pruritului (mancarimea) la pisici. Acesta se gaseste in canalul urechii, insa poate trai si pe suprafata pielii.
Afectiunea produsa de acestia se numeste raie auriculara si este o boala parazitara foarte contagioasa, ce se transmite de la un animal la altul prin contact direct.
Semnele clinice care demonstreaza ca pisica ta este infestata cu acest tip de parazit includ iritatia urechilor, scurgeri de ceara, leziuni cutanate in jurul urechilor si zone de cadere a parului cauzate de scarpinatul excesiv.
Tratamentul prescris de medicul veterinar este diferit pentru fiecare caz in parte, insa, de obicei, se administreaza medicamente topice zilnice sau injectii.
❗ Informatiile oferite de Animopedia nu sunt destinate sa inlocuiasca sfatul medicului veterinar sau al altui profesionist calificat in domeniul sanatatii. Acestea au scop strict informativ si nu trebuie folosite pentru a diagnostica sau trata o problema de sanatate. Daca ai intrebari sau nelamuriri cu privire la conditia animalului tau de companie, iti recomandam sa ceri in primul rand sfatul medicului veterinar.
FAQ’s
Infectiile urechii la pisici pot trece de la sine?
Nu. Indiferent de varsta sau rasa, pisicile pot contracta infectii ale urechii foarte dureroase care doar cu o medicamentatie corespunzatoare se vor vindeca.
Alimentatia poate cauza infectii ale urechii la pisici?
Da. Alergiile alimentare pot cauza infectii ale urechii, de aceea este important ca hrana pe care i-o oferi felinei tale sa fie completa si echilibrata din punct de vedere nutritional.
In cat timp se vindeca infectiile urechii la pisici?
Cu un tratament corespunzator si o evaluare medicala amanuntita, majoritatea infectiilor urechii se vindeca in aproximativ doua saptamani.