Broasca Testoasa de Uscat – Companionul Bland si Longeviv

Cuprins

Broasca testoasa de uscat poate fi un animal de companie ideal, atat datorita personalitatii ei, cat si legaturii puternice pe care o poate dezvolta fata de stapan.

Pentru ca nicio broasca testoasa nu este la fel, vei observa diferente mari de personalitate si preferinte de la un exemplar la altul. O specie populara, broasca testoasa de uscat este un animal activ (chiar dacă greoi) longeviv si bland, care are nevoie de un tratament specific pe tot parcursul vietii sale. 

Infografic testoasa de uscat

Originea Broastei Testoase De Uscat

Documentele istorice atesta ca broasca testoasa de uscat a fost prezenta inca de acum aproximativ 200 de milioane de ani in sudul Europei, de-a lungul coastei mediteraneene, in Balcani si in Turcia. Din pacate, in ultimul deceniu, habitatul ei a avut de suferit si a fost redus considerabil din cauza incendiilor, dar si al extinderii comunitatilor suburbane.

In familia broastelor testoase de uscat se gasesc aproximativ 40 de specii, iar printre ele se afla atat exemplare gigantice, care pot atinge aproape doi metri in lungime, cat si animale mici de 10 – 12 cm lungime. Cele mai vechi specii sunt cele care pot fi gasite si astazi in Galapagos si Seychelles.

Este important de retinut ca speciile Testudo Hermanni (Testoasa lui Hermann) si Testudo Graeca (Testoasa greceasca sau testoasa de uscat dobrogeana) sunt specii protejate, iar vanarea, comercializarea si detinerea lor sunt strict interzise de legislatia in vigoare.

Temperamentul Broastei Testoase De Uscat

Broasca testoasa de uscat este cel mai bine caracterizata prin blandete. Aceasta este un animal docil, dar totusi activ, care poate construi o legatura stransa cu stapanul sau. Totusi, broasca testoasa de uscat nu este genul de animal pe care sa il plimbi dintr-o mana in alta, preferand sa fie tot timpul in siguranta, pe pamant.

Desi poate parea contraintuitiv, avand in vedere ca broasca testoasa, in general, este descrisa deseori ca fiind un animal lent, testoasei de uscat ii place sa alerge si sa sape, motiv pentru care este indicat sa stai alaturi de ea atunci cand o scoti afara pentru a te asigura ca nu se rataceste. 

Broastele testoase interactioneaza frecvent si chiar se avanta in dispute, in special in sezonul de imperechere, moment in care masculii urmaresc si chiar pot rani femelele. Astfel, este important, in cazul in care iti doresti sa ai in viata ta mai multe broaste testoase de uscat, sa lasi femelele si masculii impreuna doar daca vrei sa se imperecheze. In caz contrar, este recomandat sa ii gazduiesti separat.

Ingrijirea Brostei Testoase De Uscat

Broasca testoasa de uscat poate trai atat in interior, cat si in exterior. Daca decizi sa iti gazduiesti animalul de companie la exterior, acolo unde s-ar simti cel mai bine, trebuie sa tii cont de cateva elemente. Cusca pe care o alegi trebuie sa contina un vas pentru apa, putin adanc, de preferat ingropat in pamant, alaturi de cateva pietre, vegetatie, mici denivelari de pamant si un adapost in care sa se ascunda de conditiile vremii mai putin prietenoase si in care sa se simta in siguranta.

💡Retine faptul ca broastelor testoase de uscat le place sa sape. Atunci cand le pregatesti cusca trebuie sa te asiguri ca nu au cum sa “evadeze” prin sapaturi.  

Daca ai de gand sa o adapostesti in interior, broasca testoasa de uscat trebuie sa fie tinuta intr-un terariu cu o anumita temperatura care sa ii asigure o viata lunga si sanatoasa.

Pentru o broasca testoasa matura este necesar un spatiu de minimum 120cm x 60cm x 40cm. Intr-un colt, pune o lampa UVB care sa ofere o temperatura locala de 30 – 32°C, iar in coltul opus amenajeaza un loc mai racoros unde sa se poata ascunde. Pe fundul terariului este recomandat sa se afle un amestec de pamant cu nisip in strat de 10cm adancime.

De asemenea, este important ca terariul sa fie tot timpul curat, apa sa fie schimbata zilnic, iar amestecul pe care care il ai ca strat de baza sa fie schimbat o data la maximum doua luni.

Broastele testoase de uscat hiberneaza in anotimul rece. Astfel, este necesar sa-i oferi si in capitivitate conditiile necesare pentru a hiberna: pregateste un loc captusit cu frunze uscate, prevazut cu gauri pentru ventilatie, care sa fie asezat intr-un loc ferit de zgomote, cu o temperatura constanta de 5-10°C. Daca aceste conditii nu pot fi indeplinite in locuinta, este important sa ai o temperatura constanta in terariu, care sa iti mentina broasca testoasa activa pe tot parcursul anului.

Nutritia Broastei Testoase De Uscat

Dieta unei broaste testoase de uscat domesticite trebuie sa respecte dieta pe care o are in mediul ei natural. Fiind un animal preponderent erbivor, baza dietei trebuie sa fie constituita din plante de camp, frunze, legume si fructe bogate in fibre, vitamine, minerale si calciu, dar sarace in proteine si lipide.

In salbaticie, broastele testoase mananca (mai rar) si insecte, melci si lesuri. Daca alegi sa le introduci in dieta sa, fa-o cu moderatie.

Iarna, cand varietatea de plante proaspete este limitata, iti poti hrani broasca testoasa cu plante uscate in prealabil. Aceasta trebuie sa fie hranita o data pe zi, de preferat cu o cantitate de alimente care poate fi consumata in aproximativ 15 – 30 de minute.

💡Alimente ideale pentru broasca testoasa de uscat includ: trifoi, papadie, patlagina, margarete, lucerna, volbura, frunze de capsuni si mure, morcovi, dovlecei, pepene rosu, castraveti, dovleac, mere, capsuni si rosii.

Daca broasca ta testoasa este una de apartament, incearca sa ii oferi suplimente bogate in calciu si vitamina D3 pentru a compensa lipsa de expunere la lumina naturala.

FAQ’s

Cat traieste o broasca testoasa de terariu?

Broastele testoase sunt animale longevive care traiesc intre 50 si 100 de ani. In terariu, ele pot trai peste 30 de ani. Daca vrei sa iti iei ca animal de companie o broasca testoasa, fii sigur ca esti pregatit sa legi o prietenie pentru tot restul vietii. 

Cat traieste o broasca testoasa fara mancare?

Broasa testoasa este incredibila cand vine vorba de rezistenta la foame, astfel incat poate rezista fara mancare intre sase luni si trei ani, cu conditia sa aiba acces la apa, iar toate celelalte nevoi sa ii fie indeplinite. Pe de alta parte, daca vrei sa ai o broasca testoasa fericita si sanatoasa, incearca sa ii oferi hrana zilnic. 

Ce simbolizeaza broasca testoasa?

Broasca testoasa este un simbol al intelepciunii si cunoasterii, insa acest animal a fost asociat mai multor virtuti de-a lungul timpului. In practica Feng Shui, broasca testoasa este unul dintre cele patru animale ceresti, fiind un simbol spiritual al longevitatii. In alte culturi, acest animal mai poate simboliza forta, curajul, rabdarea, determinarea, dezvoltarea intuitiva, stabilitatea, creativitatea sau adaptabilitatea.

Distribuie:
error: