Este greu sa confunzi un Bull Terrier cu orice alta rasa. Capul sau in forma de ou, ochii adanci si corpul musculos sunt rezultatul a aproape 100 de ani de reproducere selectiva. Daca iti doresti sa devii stapanul unui astfel de caine, fii sigur ca acesta va capta atentia celor din jur oriunde ai merge.
Dar, aspectul sau unic nu este singurul lucru pe care trebuie sa il iei in considerare — cainele Bull Terrier are nevoie de un stapan la fel de energic ca el. Fiind un animal extrovertit, extrem de prietenos si energic, gata sa se distreze in orice moment si cu un chef de joaca peste standardele normale, aceasta rasa are o compatibilitate scazuta cu stapanii mai putin activi.
Originea Cainelui Bull Terrier
Bull Terrierul a aparut pentru prima data in secolul al XIX-lea si a fost crescut initial ca un caine de lupta si, mai tarziu, ca un insotitor la moda pentru domni. Englezul James Hinks este creditat pentru dezvoltarea Bull Terrier-ului ca rasa canina. Prin incrucisarea buldogului cu terrierul alb englez (acum o rasa disparuta), el a creat un caine alb solid, care a fost denumit initial “cavalerul alb”. Mai tarziu, imperecherea cu Staffordshire Bull Terrier a dat nastere unui Bull Terrier in culori predominante, altele decat albul traditional.
Cainele Bull Terrier a fost adus in SUA spre sfarsitul secolului al XIX-lea si a fost recunoscut oficial de American Kennel Club (AKC) in 1885. In 1992, Bull Terrierul in miniatura, cunoscut si sub denumirea de Bull Terrier pitic, a devenit o rasa separata.
In prezent, acest caine este un animal de companie iubitor si afectuos, cu trasaturi comportamentale deloc asemanatoare unui luptator. De fapt, Bull Terrierii sunt cunoscuti ca fiind foarte afectuosi cu toti membrii gospodariei lor, in special copiii. Cu toate acestea, prietenia si dragostea lor fata de oameni inseamna ca nu le place sa fie lasati singuri pentru mult timp. Ei vor sa faca parte din toate activitatile zilnice ale stapanilor si, daca este posibil, sa fie ii insoteasca pe acestia oriunde. Deoarece au o energie de intensitate ridicata, acesti caini au nevoie de multa miscare si timp de joaca viguros.
Hrana & Nutritie
Bull Terrierii tind sa fie o rasa foarte sanatoasa, dar, in calitate de proprietar, este datoria ta sa ii ajuti sa ramana sanatosi. Hranirea cu mancare adecvata si nutritiva a bull terrier-ului (sau a unui caine bull terrier pitic) este una dintre principalele modalitati de a atinge acest obiectiv.
Daca achizitionezi un pui bull terrier, hraneste-l pentru inceput cu aceeasi hrana pe care a mancat-o la crescator, cel putin pentru primele zile/saptamani. Un catel va fi destul de stresat intr-o casa noua, asadar, schimbarile drastice de hrana nu sunt recomandate.
Nu amesteca alimente comerciale cu produse de casa. Este recomandat sa alegi fie mancarea din comert, fie pe cea preparata in propria bucatarie. Combinarea celor doua nu este ideala si poate cauza probleme cu digestia puiului tau.
Hraneste-ti catelul des si ofera-i cat isi doreste sa manance in primele luni de viata. Cu toate acestea, pe masura ce puiul tau creste, incepe sa-l hranesti de maxim doua ori pe zi – dimineata si seara. Nu-i oferi Bull Terrier-ului tau hrana intre mese, cu exceptia recompenselor pe care le folosesti pentru antrenament.
Pentru ca Bull Terrierii sunt predispusi sa ia in greutate foarte usor, hranirea cu prea multa mancare sau mult prea frecventa poate cauza rapid probleme de greutate, care pot ii afecta totodata sistemul digestiv, muschii si oasele. Asadar, portia zilnica de hrana a cainelui tau ar trebui sa ajunga la aproximativ 600g.
Cu toate acestea, este important sa stabilesti cantitatea de hrana a cainelui tau in functie de nivelul sau de activitate si, cel mai important, luand in considerare recomandarile veterinarului. Deseori, un caine activ cu un nivel crescut de exercitiu isi poate permite sa manance mai mult, in timp ce un caine mai putin activ sau batran va avea nevoie de mai putina hrana.
Cand vine vorba de hrana potrivita pentru Bull Terrierul tau, ideal ar fi sa ii creezi un meniu care sa contina toti nutrientii si vitaminele de care are nevoie aceasta rasa in deosebi.
Bull Terrier-ul tau este un carnivor innascut, iar pentru orice carnivor, carnea ar trebui sa fie partea principala a fiecarei mese. Carnea de vita este cea mai buna, urmata de curcan sau pui.
Iti poti hrani prietenul canin cu carne gatita, dar si carnea cruda ar putea functiona bine, fiind o alegere care te-ar scuti de timpul si efortul investit in gatit. Daca optezi pentru carne cruda, este recomandat sa o congelezi si sa o dezgheti cu cateva ore inainte de masa. Acest lucru ajuta la eliminarea bacteriilor si altor agenti contaminanti.
Pestele este, de asemenea, o sursa de hrana potrivita, dar numai in cantitati mici si nu ca fel de mancare principal. Alege intotdeauna un tip de peste cu cat mai putine oase.
Unele legume, cum ar fi cartofii, varza sau fasolea, ar putea fi un plus la meniul cainelui tau, dar nu pot inlocui un fel principal si nu pot fi oferite ca o parte zilnica in alimentatia cainelui tau, deoarece acestea contin carbohidrati care ar putea duce la cresterea in greutate si pot chiar provoca gaze si flatulenta.
Desi cerealele nu sunt o hrana indicata pentru caini, adaugarea unei cantitati mici de orez, porumb sau terci de grau in meniul cainelui tau ar putea aduce cateva beneficii pentru sanatatea acestuia.
Nu in utlimul rand, laptele, iaurtul, branza si alte produse lactate pot fi si ele adaugate in alimentatie. Toate acestea sunt surse excelente de calciu si iti vor ajuta cainele sa aiba oase si dinti sanatosi, atat timp cat sunt consumate cu moderatie.
Ingrijirea unui Bull Terrier
Pentru ca aceasta rasa este una puternica, activa si uneori posesiva, iar unele exemplare pot manifesta anumite tendinte agresive, Bull Terrierii trebuie sa fie dresati si socializati de mici pentru a deveni companioni potriviti in cadrul unei familii. Acestea rasa nu este o alegere buna pentru proprietarii de caini incepatori si nici nu este in general recomandata pentru casele care au mai multe animale de companie, deoarece pot deveni destul de gelosi si teritoriali. Totodata, acest lucru ii face sa fie mai putin potriviti in calitate de caini de paza – posesivitatea lor le dezvolta un instinct mult prea protectiv fata de stapani, avand chiar dificultati intre a deosebi pericolele de sitautiile normale.
Blana extrem de scurta si neteda a cainelui Bull Terrier necesita foarte putina intretinere. O rutina de ingrijire simpla si o baie la fiecare 2-3 luni pot fi suficiente, asta daca prietenul tau canin nu devine foarte aventurier si se murdareste dupa fiecare sesiune de joaca. Pentru ca blana lor este atat de scurta, cainii Bull Terrier pot raci cu usurinta in anotimpul rece, asadar, achizitionarea unui pulover pentru caini sau o haina speciala termorezistenta ar trebui sa fie pe lista responsabilitatilor tale daca doresti sa primesti un astfel de caine in familia ta.
Desi rasa nu dispune de foarte multa rezistenta, bull terrier este o rasa de caini puternica si atletica, care are nevoie de multa miscare in fiecare zi. Alergarile scurte frecvente, plimbarile moderate si jocurile ocazionale te vor ajuta sa iti mentii bull terrier-ul fericit si sanatos.
Acesti caini sunt cunoscuti pentru curiozitatea indreptata catre tot ce misca in jurul lor, asadar, inarmeaza-te cu multa rabdare atunci cand il scoti la plimbare in lesa. Acesta va incerca deseori sa urmareasca alte animale, masini sau zgomote, motiv pentru care va trebui sa te asiguri ca lesa pe care o folosesti poate face fata energiei sale.
Poate dura ceva timp pentru ca aceasta rasa sa se inteleaga cu alte animale de companie. Daca sunt crescuti impreuna, bine socializati si supravegheati indeaproape, ei pot invata sa se inteleaga foarte bine. Dar, ia in considerare faptul ca masculii necastrati pot fi agresivi fata de alti caini masculi si, daca totusi iti doresti un caine in plus pe langa Bull Terrierul tau, cel mai bine este sa optezi pentru sexe diferite.
Un alt aspect important il reprezinta sensibilitatea la temperatura. Acestuia nu ii place vremea rece, de aceea iarna va avea nevoie de hainute. In ceea ce priveste vremea calda, este recomandat sa nu fie expus pentru prea mult timp la soare, deoarece este o rasa predispusa la numeroase boli de piele.
💡 Studiile demonstreaza ca aceastia sunt mult mai predispusi sa-si urmareasca coada in mod compulsiv decat orice alta rasa, lucru care poate fi un semn al tulburarii obsesive de personalitate.
FAQ’s
Cainii Bull Terrier sunt hipoalergenici?
Nu. Bull Terrieri nu sunt caini hipoalergenici. Acesti caini sunt cunoscuti pentru ca produc o cantitate destul de mare de matreata si, de asemenea, pentru ca naparlesc in mod regulat pot declansa alergii.
Ce pret are un Bull Terrier?
De obicei, pretul pentru un pui Bull Terrier incepe de la 2.000 lei si poate ajunge chiar la 10.000 lei. Daca alegi sa cumperi un astfel de caine, asigura-te ca a fost nascut si crescut in conditii etice, de un crescator autorizat. Daca te hotarasti sa adopti unul, iti poti intalni viitorul Bull Terierr chiar si in unele adaposturi pentru caini.
Cat de multa atentie are nevoie un caine Bull Terrier?
Un Bull Terrier ar trebui sa fie plimbat intre 30 de minute si o ora in fiecare zi, dar o curte mare pusa la dispozitia sa ar putea fi un substitut suficient al plimbarilor ocazionale. Cat despre atentia acordata acestora, Bull Terrieri tind sa devina dependenti de stapanii lor, si cu siguranta nu sunt genul de caini care sa inteleaga cu usurinta absenta stapanului pentru mai mult de o zi.
Bull Terrier este un caine de familie bun?
Disciplinat corespunzator, Bull Terrier este un animal de companie grozav pentru orice familie. Totusi, nu este recomandat proprietarilor de caini fara experienta, si nici ca un al doilea animal de companie, deoarece poate isca conflicte.