Nu fara motiv cainii sunt cunoscuti ca fiind “cei mai buni prieteni ai omului”. Acestia ofera suport, iubire si onoreaza proprietarii cu loialitatea lor. Intr-un studiu din Marea Britanie a fost demonstrat faptul ca 71% dintre stapani s-au simtit mai bine in vremea izolarii din contextul pandemiei avand langa ei un caine drept animal de companie.
Cainii de terapie sunt diferiti de cainii de serviciu, avand rolul de a lucra in echipa cu oameni din scoli, spitale sau aziluri de batrani. Daca cainii de serviciu au rolul de a ajuta o persoana care are un handicap, spre exemplu de a ghida un stapan care se afla in imposibilitatea de a vedea, cainii de terapie ajuta persoanele care se confrunta cu diverse afectiuni, precum dementa, anxietate, hipertensiune arteriala sau tulburare de stres post-traumatica.
Golden Retriever
Printre cei mai populari caini de terapie enumeram rasa Golden Retriever. Este una dintre cele mai blande si inteligente rase de caini, fiind usor de dresat si un companion grozav. Un caine de talie mare, cainele Golden Retriever este inzestrat cu multa iubire si ocrotire, fiind capabil sa ofere inclusiv sprijin fizic persoanelor aflate in dificultate.
Ciobanesc German
Un alt caine de talie inalta, Ciobanescul German este un grozav caine de terapie datorita abilitatilor sale de a oferi atat confort emotional, cat si sprijin fizic. Este adesea intalnit in departamentele de politie, fiind parteneri de incredere cu un dezvoltat simt de protectie.
Bichon Frise
Printre rasele populare de caini de terapie se regaseste si Bichonul Frise. Este un caine de talie mica, regasit adesea in spitale, scoli sau camine pentru batrani datorita temperamentului sau bland si jucaus, capabil sa inveseleasca si sa ajute persoanele care se confrunta cu diverse probleme.
Bulldog Francez
Cu aspectul sau deosebit si temperamentul echilibrat, Bulldogul Francez este un excelent caine de terapie datorita abilitatii sale de a observa rapid schimbarile de comportament sau personalitate ale oamenilor.
Acesta este usor de dresat si poate aduce cu usurinta zambete pe fetele oamenilor, gratie personalitatii sale iubitoare, jucause si rabdatoare.
Yorkshire Terrier
Un alt caine de dimensiuni reduse, insa care se descurca excelent in calitate de caine de terapie este Yorkshire Terrier. Adesea acesta este dresat sa ofere medicamente sau sa anunte o urgenta medicala prin apasarea unui buton.
Beagle
Un mare iubitor de oameni, Beagle este un minunat caine de terapie datorita calitatilor sale de a lucra in echipa si de a ajuta oamenii. Adesea obisnuieste sa ia decizii singur, motiv pentru care nu se supune intotdeauna comenzilor.
Pudel
Un caine foarte indragit datorita inteligentei sale, Pudelul este adesea ales in rolul de caine de terapie. Acesta are diferite dimensiuni, adaptandu-se atat nevoilor copiilor, cat si a adultilor si varstnicilor.
Pomeranian
Un companion minunat, Pomeranianul este asemenea unei mingi de puf, inzestrate cu blandete si iubire. Iubeste atat sa primeasca, cat si sa ofere imbratisari, fiind un excelent caine de terapie.
Cavalier King Charles Spaniel
Un caine extrem de sociabil, Cavalier King Charles Spaniel a crescut in popularitate in ultimii ani datorita aspectului si temperamentului sau frumos. Acesta iubeste sa petreaca timp alaturi de oameni, fiind un insotitor si un caine de terapie grozav.
FAQ’s
Cainii pot contribui la ameliorarea simptomelor bolilor mentale?
Da. Interactiunea constanta cu un caine reduce stresul, anxietatea si depresia. De asemenea, alunga starile de singuratate, promoveaza mentinerea unei activitati fizice si imbunatatesc dispozitia.
Cainii pot simti atunci cand stapanul lor este stresat?
Da. Cainii pot recunoaste emotiile de furie, stres si nervozitate cu ajutorul nasului. Mirosul reprezinta modalitatea cainelui de a intelege starile pe care le resimte stapanul sau.
Care dintre sexe reprezinta un caine de terapie mai bun?
Atat femelele, cat si masculii sunt caini de terapie grozavi, motiv pentru care sexul acestora nu reprezinta un aspect foarte important. Pentru un sprijin fizic, sunt de obicei alesi masculii datorita fortei lor, insa pentru suportul emotional ambele sexe se descurca excelent.