Cele mai Comune Boli ale Rasei Cavalier King Charles Spaniel

Cuprins

Cainele indragit pentru aspectul sau ca ‘’de jucarie’’, Cavalier King Charles Spaniel are o speranta de viata cuprinsa intre 9 si 14 ani. Este in general sanatos, dar poate fi predispus la anumite afectiuni specifice rasei in functie de modul in care este ingrijit. 

Inainte de a adopta sau a cumpara un Cavalier King Charles Spaniel este recomandat sa te informezi in legatura cu modul in care acesta a fost ingrijit si sa ii cunoasteti istoricul medical. 

Boli Frecvente ale Rasei Cavalier King Charles Spaniel

In ceea ce priveste bolile comune ale acestei rase de caini putem aminti boala valvei mitrale, siringomielie, caderile episodice, luxatia patelara, boala ochilor uscati sau Keratoconjunctivitis Sicca.

Boala Valvei Mitrale

Cainii din aceasta rasa se confrunta adesea cu boala valvei mitrale care afecteaza intr-un numar mai mare masculii decat femelele. Aceasta pare a fi cauzata de unele componente genetice si poate aparea inca de la o varsta frageda.

Se manifesta sub forma unei insuficiente cardiace, iar primele simptome care apar sunt tusea, starea de slabiciune sau chiar pierderea temporara a cunostintei. 

Vindecarea acestei boli nu este posibila, iar tratamentul va actiona doar in scopul imbunatatirii conditiei si prelungirii duratei de viata a cainelui. 

Pentru depistarea timpurie a bolii se recomanda consultul cardiac cel putin o data pe an, incepand cu varsta de 7 ani sau oricand apare vreunul dintre simptomele enumerate mai sus. 

Siringomielie

Aceasta boala afecteaza creierul si coloana vertebrala si apare frecvent la cainii din rasa Cavalier King Charles Spaniel.

Cauzele sunt reprezentate de o malformatie a craniului care nu dispune de suficient spatiu pentru creier sa se poata dezvolta normal, iar primele simptome apar de obicei intre 6 luni si 4 ani. Semnele cel mai des intalnite sunt sensibilitate ridicata in jurul capului si al gatului, slabiciunea membrelor, inclinarea capului, pierderea echilibrului. 

De asemenea, cainele va simti nevoia de a se scarpina in mod frecvent, predominant doar pe o parte a corpului. 

Caderile Episodice

Aceasta afectiune reprezinta o boala genetica neurologica care provoaca cainelui imposibilitatea de a-si relaxa muschii, ceea ce duce la atacuri de apoplexie – atacuri ce sunt confundate adesea cu epilepsia, insa in timpul carora  cainele ramane constient. 

Simptomele pot aparea inca de la o varsta frageda si se manifesta prin caderi ocazionale, care pot dura chiar si cateva ore. Episoadele pot avea loc in urma exerctiilor fizice intense. 

Luxatia Patelara 

Poate aparea la orice caine indiferent de rasa, varsta sau sex, insa cainii de talie mica sunt mai predispusi sa fie afectati. Aceasta are loc atunci cand rotula se deplaseaza si declanseaza durere. 

Principalul simptom este schiopatatul. Din fericire, aceasta afectiune se poate vindeca in urma unei interventii chirurgicale. 

Dupa interventie, cainele va fi plimbat doar in lesa pentru o perioada de aproximativ 2 luni si se recomanda atentia sporita la miscarile necontrolate ale membrelor acestuia. 

De asemenea, pentru o recuperare mai rapida se sugereaza fizioterapia. 

Boala Ochilor Uscati

Aceasta boala se caracterizeaza prin inflamarea corneei si este cauzata de reactia autoimuna a glandelor lacrimale ce devin incapabile sa produca suficiente lacrimi care sa mentina umezi ochii cainelui. 

Observata la timp, poate fi tratata usor, prin aplicarea unor picaturi. Totusi, in cazul in care nu este administrat tratamentul corespunzator, poate cauza orbirea acestuia. 

Principalele simptome ale bolii sunt ochii rosii, iritati, clipitul des si aparitia secretiei de culoare galbena a ochilor. Se recomanda stergerea ochilor cu un prosop caldut, de cel putin 3 ori pe zi pentru a stimula productia de lacrimi. 

❗ Informatiile oferite de Animopedia nu sunt destinate sa inlocuiasca sfatul medicului veterinar sau al altui profesionist calificat in domeniul sanatatii. Acestea au scop strict informativ si nu trebuie folosite pentru a diagnostica sau trata o problema de sanatate. Daca ai intrebari sau nelamuriri cu privire la conditia animalului tau de companie, iti recomandam sa ceri in primul rand sfatul medicului veterinar.

FAQ’s

Care este cel mai frecvent defect genetic la Cavalier King Charles Spaniel?

Boala de care sufera peste 50% dintre cainii din rasa Cavalier King Charles Spaniel este siringomielia, iar primele simptome apar incepand cu varsta de 6 luni.

De unde pot adopta sau cumpara un Cavalier King Charles Spaniel fara probleme de sanatate?

Daca doriti sa adoptati sau sa cumparati un Cavalier King Charles Spaniel sanatos este nevoie sa cunoasteti atat istoricul sau medical, cat si pe al parintilor. In cazul in care optezi catre a cumpara un astfel de exemplar, este recomandat sa apelezi intotdeauna la un crescator sau canisa autorizata. 

Cum se numeste boala care provoaca pierderea excesiva a blanii a acestei rase?

Boala Cushings este o tulburare genetica ce se manifesta prin naparlire excesiva si producerea exagerata de hormoni in glandele suprarenale care poate pune in pericol viata cainelui.

Distribuie:
error: