Este Necesar pentru un Ciobanesc German sa Poarte Botnita?

Cuprins

Ciobanescul German sau cainele lup, asa cum mai este cunoscut, se incadreaza in categoria cainilor de dimensiune medie spre mare. In general un caine prietenos, acesta poate avea unele probleme de comportament daca duce lipsa de socializare sau nu este dresat corespunzator.

In astfel de cazuri, botnita poate fi un accesoriu necesar pentru stapanii care isi scot Ciobanescul German la plimbare sau in alte locuri publice. Totusi, daca recurgi la folosirea botnitei, indiferent de rasa de caine pe care o detii, trebuie sa te asiguri in primul rand ca alegi dimensiunea corecta si ca aceasta este folosita exclusiv atunci cand legea o impune. 

Legislatia din Romania si Botnita pentru Caini?

In Romania, obligativitatea botnitei la anumite categorii de caini este reglementata prin O.U.G nr. 55/2002 privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi. Potrivit acestui act, posesorii de caini periculosi au obligatia de a le pune botnita in spatiile publice. Cainii periculosi, asa cum sunt intelesi ei prin actul normativ, sunt grupati in doua categorii.

In prima categorie intra cainii de lupta si de atac, care au asimilitati prin caracterele morfologice cu caini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor. In cea de-a doua categorie enuntata de Ordonanta intra cainii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiler, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanescul Caucazian, Cane Corso si metisii lor. 

Astfel, cainele Ciobanesc German nu intra in niciuna din aceste doua categorii. Totusi, atunci cand te afli in mijloacele de transport in comun, botnita este obligatorie si in cazul lui. 

Potrivit O.U.G nr. 55/2002, caini agresivi sunt aceia care ataca fara sa fie provocati, in locuri publice sau private, caini antrenati pentru lupte si cei care participa la lupte intre caini. Ciobanescul tau German are tendinte de agresivitate fata de alte persoane sau alte animale de companie, atunci va fi necesar sa ii pui botnita cand il scoti la plimbare. 

Ciobanesc German Cu Urechile Ridicate

Botnita pentru Ciobanesc German: Avantaje si Dezavantaje

Pentru ca botnita sa nu devina o forma de tortura pentru cainele tau, aceasta trebuie sa respecte niste dimensiuni. In principiu, o botnita pentru un Ciobanesc German trebuie sa aiba o lungime de aproximativ 10 cm, in timp ce circumferinta trebuie sa fie intre 6.5 si 22 cm, in functie de dimensiunile cainelui tau. 

Inainte de a alege o botnita, este necesar sa masori lungimea cainelui de la ochi pana in varful botului. De asemenea, este nevoie sa determini si circumferinta botului cainelui tau. Odata ce ai ales botnita potrivita, trebuie sa iti inveti Ciobanescul German sa asocieze botnita cu emotii pozitive. 

Cel mai evident avantaj al folosirii botnitei este cel legat de faptul ca sansele ca Ciobanescul German sa muste o persoana sau un alt animal de companie scad semnificativ. Un alt avantaj este faptul ca Ciobanescul German  nu va putea sa manance alimente aruncate de alti oameni pe jos, asa ca riscul de a dezvolta anumite probleme gastrointestinale sunt, de asemenea, reduse. 

In plus, botnita este potrivita si in situatiile in care foarte multi straini incearca sa interactioneze cu cainele tau. Chiar daca Ciobanescul German nu are tendinte de agresivitate, in cazul in care este timid fata de straini, botnita va fi potrivita pentru astfel de interactiuni si iti va da un sentiment de siguranta.

Deseori se pune problema daca botnita este sau nu o forma de tortura pentru animal. Aceasta poate deveni intr-adevar o forma de tortura, daca nu este aleasa corespunzator, este purtata excesiv sau este pusa si data jos intr-un mod vatamator. 

In plus, botnitele nu sunt 100% eficiente, avand in vedere ca unii caini au invatat cum sa le dea jos. Daca botnita este asociata de caine cu o experienta negativa, acesta poate dezvolta probleme de comportament si poate deveni agresiv. In situatii de acest gen, botnita poate duce la mai mult rau decat bine. 

Totusi, daca punem in balanta atat avantajele, cat si dezavantajele, putem spune ca botnita nu este si nu ar trebui sa fie o tortura. Se poate intampla ca sentimentele pe care cainele tau le experimenteaza cand vine vorba de botnita sa fie mai degraba negative, daca nu acorzi suficienta atentie relatiei pe care o dezvolta fata de aceasta. 

Botnita ca Dresaj?

Botnita nu trebuie folosita niciodata pentru a facilita dresajul sau ca o alternativa a acestuia. Purtarea ei excesiva poate duce la probleme mari de comportament si la agresivitate. Astfel, in loc sa elimini o problema, poti duce la aparitia sau accentuarea ei. 

Ciobanescul German este caracterizat de inteligenta, iar purtarea excesiva a botnitei poate ajunge sa ii creeze anxietati. De asemenea, faptul ca este un caine loial, care se ataseaza foarte puternic de stapan il face predispus la agresivitatea fata de straini, iar botnita va face doar sa accentueze aceste predispozitii, mai ales in lipsa dresajului. 

Singura situatie in care botnita trebuie folosita ca forma de dresaj este atunci cand incerci sa iti obisnuiesti cainele cu ea. In primul rand, pentru ca un caine sa nu se confrunte cu stres cand vine vorba de botnita, aceasta trebuie sa fie acceptata de el si trebuie sa ii trezeasca sentimente pozitive. 

Pentru a-l obisnui cu botnita, trebuie sa il lasi sa o miroasa, pentru inceput. De asemenea, poti incerca sa tii botnita cu o mana, iar in cealalta sa ai o recompensa, pentru ca acesta sa fie nevoit sa isi puna botul in botnita pentru a ajunge la recompensa. Dupa ce ii pui botnita, poti sa ii oferi o noua recompensa. Repeta acesti pasi pana reusesti, de multe ori este posibil sa nu functioneze din prima.

FAQ’s

Ar trebui sa ii pun botnita unui Ciobanesc German?

Daca nu este neaparat necesar, ca in cazul transportului in comun (dupa cum prevede legea) nu ar trebui sa ii pui botnita unui Ciobanesc German. Totusi, daca situatia o cere, aceasta trebuie purtata doar pentru perioade scurte de timp.

Cat timp poate un Ciobanesc German sa poarte botnita?

Teoretic, botnita poate fi purtata mult timp, insa asta nu inseamna ca ar trebui sa ii pui botnita cainelui tau toata ziua. Incearca sa apelezi la botnita doar atunci cand este necesar si doar pentru perioade scurte de timp.

Este botnita potrivita in dresajul unui Ciobanesc German?

Nu, botnita nu este indicata in cazul dresajului. Aceasta impiedica un caine sa muste, insa poate provoca rani prin alte metode. Cel mai bine este sa discuti cu un dresor inainte de a lua o decizie.

Distribuie:
error: