Cum Identifici un Crescator de Caini Autorizat?

Cuprins

Daca ai luat decizia de a aduce un nou companion canin in casa ta, este important sa iei in considerare cateva aspecte esentiale referitoare la provenienta acestuia. 

Pentru a alege un crescator responsabil si pentru a evita potentiale probleme de natura legala sau etica, am pregatit pentru tine un ghid care iti va oferi indrumari in procesul de adoptie sau achizitie a unui caine. 

Astfel, trebuie sa acorzi o atentie deosebita urmatoarelor aspecte:

  • Spatiul in care a crescut cainele
  • Istoricul medical
  • Inregistrarea la RECS (Registrul de Evidenta al Cainilor cu Stapan)
  • Semnarea unei garantii de sanatate
  • Dieta si stilul de viata  

Spatiul in care a Crescut Cainele

Este recomandat sa vizitezi canisa sau adapostul si sa analizezi daca spatiul in care au fost crescuti puii este suficient de mare pentru a permite miscarea libera si interactiunea sociala. Cu cat cainii au mai mult spatiu pentru a se juca si a explora, cu atat vor dezvolta abilitati sociale si fizice mai bune. Totodata, conditiile de igiena ar trebui sa fie optime, fara semne evidente de murdarie sau dezordine excesiva.

Puii au nevoie de expunere la aer curat si soare pentru a-si mentine starea de sanatate si pentru a dezvolta o blana sanatoasa. Verifica daca acestia au avut acces la zone exterioare, unde au putut sa se bucure de miscare si de explorare intr-un mediu natural.

De asemenea, crescatorii responsabili le vor oferi puiilor o varietate de obiecte de joaca si experiente pentru a-i stimula mental. Un mediu bogat in stimuli ajuta la dezvoltarea abilitatilor cognitive si la prevenirea plictiselii sau a problemelor de comportament ulterioare.

Istoricul Medical al Cainelui 

Pentru ca cele mai vitale informatii necesare pentru diagnosticarea starii de sanatate a unui animal de companie se afla in istoria lui, este important ca persoana de la care ai decis sa il iei sa iti puna la dispozitie carnetul de sanatate al cainelui.

Carnetul de sanatate trebuie sa includa atat datele generale ale cainelui (lungime greutate, inaltime), cat si istoricul vaccinarilor, interventiilor chirurgicale suferite, medicamentelor prescrise, rezultatelor testelor de sange si al vizitelor la clinica veterinara. 

Inregistrarea la RECS 

Conform Legii nr. 60/2004, orice persoana care creste sau detine animale de companie in scop comercial trebuie sa intocmeasca o declaratie cu privire la activitatea sa. De asemenea, proprietarii au obligatia sa identifice si sa inregistreze animalele in termen de 90 de zile de la fatare sau inainte de vanzarea sau donarea acestora. 

In procesul de vanzare sau donare a unui animal de companie, atat vechiul, cat si noul proprietar trebuie sa anunte RECS pentru inregistrarea si schimbarea datelor proprietarului si adresei. 

Semnarea unei Garantii de Sanatate

Pentru a evita inselatoriile, poti cere proprietarului sa acorde in scris garantia faptului ca animalul de companie pe care urmeaza sa il cumperi este clinic sanatos. In plus, ai dreptul de a merge cu viitorul tau animal de companie la o clinica veterinara pentru un consult cu scopul confirmarii faptului ca acesta nu prezinta probleme de sanatate. 

In cazul cainilor ce sufera de o anumita afectiune, proprietarul trebuie sa fie complet transparent in legatura cu starea de sanatate si gravitatea bolii. De asemenea, acesta are obligatia de a te pune la curent cu tratamentul pe care cainele il urmeaza si cu dovada analizelor si investigatiilor efectuate de catre un medic veterinar. 

Dieta si Stilul de Viata ale Cainelui 

Detaliile cu privire la dieta si stilul de viata ale cainelui sunt extrem de importante, deoarece se reflecta atat in sanatatea, cat si in starea de bine a acestuia. Dieta oricarui caine trebuie sa contina mancare de caini de inalta calitate, echilibrata si completa din punct de vedere nutritional, dar si potrivita pentru varsta sa. 

Puii au cerinte nutritionale diferite fata de cainii adulti, avand nevoie de mai multe proteine, grasimi si vitamine pentru a sustine dezvoltarea sistemului osos, muscular si al organelor interne. Aceasta hrana furnizeaza cantitatile optime de nutrienti necesari pentru a asigura cresterea armonioasa si sanatoasa a catelului. Asadar, in cazul in care adopti un pui, intreaba crescatorul ce tip de hrana a consumat pana in prezent. 

De ce exista crescatori de caini?

Fiecare crescator are motivele sale, printre care putem enumera cresterea cainilor pentru profit, pentru expozitii, din cauza interesului pentru o anumita rasa sau pentru a corecta unele probleme si a imbunatati caracteristicile unei rase.

Cum gasesc un crescator autorizat in zona mea?

Exista numeroase site-uri de canise autorizate pe care le poti accesa pentru a gasi un caine sanatos si bine ingrijit. De asemenea, se poate ca medicul tau veterinar sa cunoasca pe cineva responsabil care se ocupa de cresterea cainilor.

Care este cea mai scumpa rasa de caine?

Printre cele mai scumpe rase de caini enumeram Mastiful Tibetan, Chow Chow, Bulldogul Englez, Cavalierul King Charles Spaniel si Samoyedul.

Distribuie:
error: