Creierul este responsabil pentru toate functiile corpului, motiv pentru care mentinerea sanatatii acestui organ este cel mai important lucru pentru ca lucrurile sa functioneze in parametri optimi.
Epilepsia este o boala a creierului pe care cainii o dobandesc la nastere si, din pacate, nu poate fi niciodata tratata. Singurele solutii sunt administrarea de medicamente ce au rolul de a mentine crizele de epilepsie sub control.
Pentru a intelege mai bine aceasta boala, am pregatit un ghid cu informatiile pe care trebuie sa le cunosti in cazul in care cainele tau tocmai a fost diagnosticat cu aceasta afectiune.
Ce este Epilepsia?
Epilepsia este o afectiune cronica care provoaca convulsii recurente fara o cauza cunoscuta sau leziuni celebrale anormale. Astfel, creierul unui caine afectat de epilepsie este normal, insa functioneaza anormal.
Convulsiile reprezinta o crestere brusca a activitatii electrice a creierului, ceea ce duce la tremor, spasme si zvancniri necontrolate. Unii caini pot sa nu prezinte prea des convulsii, in timp ce altii pot suferi chiar multiple crize de-a lungul zilei, in functie de severitatea si forma epilepsiei lor.
Cauzele Epilepsiei la Caini
Exista 3 tipuri de epilepsie diagnosticata la caini, prin urmare cauzele difera in functie de tipul de care sufera cainele tau.
Epilepsia idiopatica – Cunoscuta si sub numele de epilepsie primara, epilepsia idiopatica afecteaza de obicei cainii cu varste cuprinse intre 6 luni si 6 ani si nu are o cauza cunoscuta. Aceasta poate fi legata de un defect chimic sau functional preexistent sau ereditar al creierului.
Crizele sunt reprezentate de convulsii generalizate ce dureaza de obicei unul sau doua minute si sunt caracterizate prin colaps. Aceastea sunt adesea urmate de o perioada de necoordonare, dezorientare si epuizare.
Epilepsia structurala – Acest tip de epilepsie se regaseste la cainii ce prezinta o problema cerebrala, precum alimentarea necorespunzatoare cu sange, infectii, traume, probleme de dezvoltare, tumori cerebrale si boli degenerative ale creierului.
Aceste anomalii pot fi confirmate in urma efectuarii unui RMN sau a unei analize a lichidului cefalorahidian. De asemenea, modificarile structurale si degenerarea neuronala pot fi declansate si din cauza unor tulburari metabolice ale creierului.
Convulsii reactive – Acestea apar din cauza unei probleme temporare declansate fie de modificarile metabolice, fie de otravire. O data ce problema este remediata, convulsiile vor inceta sa apara.
Tratarea Epilepsiei la Caini
Tratamentul are ca scop mentinerea sub control a bolii si a crizelor. Acesta are la baza terapia cu medicamente antiepileptice ce vor contribui la imbunatatirea calitatii vietii si reducerea severitatii crizelor.
Este cunoscut faptul ca epilepsia reduce semnficativ speranta de viata a cainilor afectati, motiv pentru care administrarea medicamentelor o poate prelungi, contribuind la o viata relativ normala.
Odata inceput tratamentul, vizitele periodice la medicul veterinar sunt absolut necesare pentru a putea monitoriza eventualele efecte adverse. Trebuie administrat pe o perioada nedeterminata de timp, uneori chiar pe tot parcursul vietii, de aceea este important sa discuti cu medicul veterinar costurile acestui tratament pe termen lung.
Principalele efecte adverse ce pot aparea in urma administrarii medicamentelor antiepileptice includ salivare excesiva, stari de somnolenta, varsaturi, diaree, crestere in greutate, modificari comportamentale si cresterea apetitului.
In legatura cu administrarea acestora, va trebui sa tii cont de ora si de doza potrivita pentru ca tratamentul sa functioneze corespunzator, iar in cazul in care cainele tau prezinta semne de alergie sau vreun efect advers programeaza de urgenta o vizita la medicul veterinar.
❗ Informatiile oferite de Animopedia nu sunt destinate sa inlocuiasca sfatul medicului veterinar sau al altui profesionist calificat in domeniul sanatatii. Acestea au scop strict informativ si nu trebuie folosite pentru a diagnostica sau trata o problema de sanatate. Daca ai intrebari sau nelamuriri cu privire la conditia animalului tau de companie, iti recomandam sa ceri in primul rand sfatul medicului veterinar.
FAQ’s
Epilepsia la caini poate fi tratata?
Nu. Epilepsia este o boala cronica, neputand fi tratata. Medicamentele prescrise de medicul veterinar au rolul de a preveni simptomele si severitatea bolii.
Crizele de epilepsie la caini sunt dureroase?
Nu. In timpul crizelor de epilepsie cainii sunt inconstienti sau semiconstienti, motiv pentru care acestia nu pot simti durere.
Cum pot linisti cainele dupa o criza de epilepsie?
Este important ca imediat dupa criza de epilepsie sa ai grija la zgomotele din jurul acestuia. Incearca sa-i vorbesti incet, pe un ton calm, oferindu-i un mediu reconfortant in care acesta sa se simta in siguranta si sa-si poata reveni la normal.