Gingivita la Caini – Cauze si Tratament 

Cuprins

Pentru mentinerea unei stari de sanatate generale bune este important sa tinem cont de igiena orala a animalului nostru de companie. In caz contrar, acesta va avea de suferit si se va confrunta cu boli parodontale. 

Gingivita reprezinta termenul pe care il folosim pentru a descrie inflamatia gingiilor si este cea mai comuna boala parodontala intalnita la animalele de companie. Aceasta apare in principal din cauza unei igiene orale precare, iar netratata corespunzator poate provoca boli dentare grave si dureroase. 

Aceasta patologie se regaseste atat la caini, cat si la pisici, avand simptome, cauze si scheme de tratament similare. Toate animalele de companie au nevoie de o rutina de ingrijire specifica pentru a preveni eventualele probleme de sanatate.

Cauzele Gingivitei la Caini

Principala cauza a apartiei gingivitei la caini este acumularea placii si a tartrului. Bacteriile ce se formeaza in jurul gingiilor provoaca inflamarea acestora, cauzand disconfort animalului tau. 

Totusi, printre alte cauze ce implica aparitia gingivitei enumeram dieta neadecvata si malocluziile (dintii inghesuiti sau aliniati necorespunzator). Rasele de caini “de jucarie” sunt mai predispuse, avand adesea probleme cu alinierea corecta a dintilor. 

Simptomele Gingivitei la Caini

Primul semn al gingivitei la caini debuteaza cu o inflamatie usoara a gingiilor, urmand ca pe masura ce boala avanseaza, simptomele sa devina mai severe si mai vizibile. 

Principalele simptome ale acestei patologii includ inflamarea gingiilor, respiratia urat mirositoare, acumularea de tartru, sangerarea gingiilor, salivarea excesiva, retragerea gingiilor si dificultatea de a manca. 

Tratarea Gingivitei la Caini 

Tratamentul include in prim plan curatarea profesionala a dintilor pentru prevenirea bacteriilor si a riscului de reaparitie a gingivitei. De asemenea, in functie de severitatea si complexitatea bolii, medicul veterinar va putea prescrie un antibiotic oral. In cazurile severe, se poate recurge la interventia chirurgicala pentru indepartarea unor portiuni din tesutul gingival. 

Netratata timpuriu si corespunzator, gingivita poate evolua spre boli parodontale, provocand cainelui disconfort extrem si crescand exponential riscul de cadere a dintilor. 

Prevenirea Gingivitei la Caini 

O dieta adecvata, bazata pe nevoile nutritrionale ale cainelui tau, oferirea betisoarelor dentare, vizitele periodice la medicul stomatolog veterinar si mentinerea unei igiene orale corecte poate reduce semnficativ riscul de aparitie al gingivitei. 

De asemenea, utilizarea unui spray dentar si al unei paste de dinti potrivite va diminua pericolul de depunere a placii bacteriene. Periuta de dinti utilizata trebuie sa aiba o dimensiune adaptata marimii dintilor cainelui, pentru a evita zgarierea accidentala a gingiilor in timpul periajului. 

Periajul trebuie efectuat periodic, recomandat zilnic, iar vizitele la medicul veterinar pentru indepartarea tartrului sunt indicate anual. 

In ceea ce priveste cainii de varste mai mici, va fi relativ usor sa adopti o rutina orala corespunzatoare, deoarece acestia sunt mult mai receptivi si mai usor de dresat. Periajul trebuie introdus treptat si consecvent, pana cand animalul tau se va simti confortabil cu aceasta activitate.

Informatiile oferite de Animopedia nu sunt destinate sa inlocuiasca sfatul medicului veterinar sau al altui profesionist calificat in domeniul sanatatii. Acestea au scop strict informativ si nu trebuie folosite pentru a diagnostica sau trata o problema de sanatate. Daca ai intrebari sau nelamuriri cu privire la conditia animalului tau de companie, iti recomandam sa ceri in primul rand sfatul medicului veterinar.

FAQ’s

Pot trata gingivita cainelui acasa?

Se recomanda o vizita la medicul veterinar inainte de administrarea oricarui tratament.  Totusi, ce il va ajuta pe cainele tau in lupta cu gingivita este mentinerea unei igiene orale adecvate.

Hrana poate cauza gingivita la caini?

Da. Cainii care consuma in mod regulat hrana umeda sunt mai predispusi la formarea excesiva a tartrului, ceea ce provoaca gingivita.

Care caini sunt mai predispusi la gingivita?

In general, cainii mai batrani sunt mai susceptibili la boli dentare, insa orice caine care nu are o rutina orala adecvata, indiferent de varsta, se poate confrunta cu probleme dentare.

Distribuie:
error: