Gingivita este una dintre cele mai frecvente boli dentare la pisici. Apare mai des la pisicile in varsta, ca urmare a depunerii placii. Aceasta din urma reprezinta o acumulare de bacterii ce duce la inflamarea gingiilor si a ligamentului parodontal.
Aceasta este o boala dureroasa si creeaza un disconfort major pisicii tale, motiv pentru care se recomanda verificarea regulata a gingiilor pentru prevenirea timpurie a gingivitei.
Deoarece poate fi destul de greu sa verifici gura acesteia, nefiind o activitate de care se va bucura, poti incepe sa o mangai si sa te joci cu ea, incercand cu grija sa o faci sa deschida gura suficient cat sa ai o buna vizibilitate.
Poate fi mai usor cu pisicile tinere, deoarece invatate de mici cu aceasta rutina orala nu se vor opune si nici nu se vor simti deranjate de aceasta verificare periodica.
Cauzele Gingivitei la Pisici
Gingivita poate avea mai multe cauze, in functie de mediul, rasa, nivelul de ingrijire si starea de sanatate a pisicii. Fiecare pisica prezinta cauze diferite, simptome diferite si stadii diferite ale bolii, motiv pentru care vizita la medicul veterinar este esentiala inca de la aparitia primelor simptome.
Principalele cauze ale acestei patologii includ:
Malocluzii – dintii nealiniati si alte anomalii ortodontice. De asemenea, dintii rupti in urma unui traumatism pot reprezenta una din cauzele aparitiei gingivitei.
Boli infectioase – Virusul leucemiei feline sau virusul imunodeficientei feline sunt cele mai frecvente boli care pot cauza gingivita.
Resorbtia dentara – Leziunile acestei afectiuni pot provoca gingivita in jurul dintilor afectati.
Ingrijirea necorespunzatoare – o ingrijire orala precara creste semnificativ riscul apartiei bolilor parodontale.
Boala autoimuna – favorizeaza in unele cazuri aparitia gingivitei.
Simptome ale Gingivitei la Pisici
Printre simptomele gingivitei se enumera roseata si sangerarea gingiilor, durerile bucale, incapacitatea de a bea sau a manca, salivarea excesiva, pierderea in greutate si respiratia urat mirositoare.
Diagnosticul se bazeaza pe semnele clinice si pe istoricul medical. Medicul veterinar va efectua teste de sange si de urina pentru a evalua starea de sanatate a pisicii. De asemenea, va efectua o radiografie intraorala pentru verificarea starii radacinilor dentare si a structurilor de sustinere.
Tratarea Gingivitei la Pisici
In functie de cauza si stadiul bolii, medicul veterinar va prescrie cel mai bun tratament in functie de nevoile pisicii tale. Acesta poate presupune indepartarea placii acumulate sub anestezie, terapie cu antibiotice, adiministrarea de medicamente antiinflamatoare, extractii dentare, terapia cu celule stem sau indepartarea unei parti din gingie.
Indepartarea placii este o masura luata de fiecare medic veterinar atunci cand vine vorba de probleme gingivitei, deoarece aceasta reprezinta motivul principal al aparitiei bolii. Procedura se va face sub anestezie, asadar pisica nu va simti durere sau disconfort in timpul procedurii.
Prevenirea Gingivitei la Pisici
Periajul dintilor zilnic, indepartarea placii bacteriene anual si consumul de alimente ce reduc tartrul si placa bacteriana pot ajuta la prevenirea gingivitei. De asemenea, hranirea pisicii cu mese complete si echilibrate din punct de vedere nutritrional este necesara pentru a ajuta la mentinerea sanatatii orale a pisicii tale.
Periuta si pasta de dinti folosite trebuie sa fie destinate exclusiv pisicilor. Periajul trebuie facut de-a lungul liniei gingiilor timp de aproximativ 15-30 de secunde, numai pe exteriorul dintilor.
Periajul trebuie introdus treptat si consecvent, astfel incat pisica sa se obisnuiasca si sa faca parte din rutina zilnica de ingrijire.
❗ Informatiile oferite de Animopedia nu sunt destinate sa inlocuiasca sfatul medicului veterinar sau al altui profesionist calificat in domeniul sanatatii. Acestea au scop strict informativ si nu trebuie folosite pentru a diagnostica sau trata o problema de sanatate. Daca ai intrebari sau nelamuriri cu privire la conditia animalului tau de companie, iti recomandam sa ceri in primul rand sfatul medicului veterinar.
FAQ’s
Cat de grava poate fi gingivita la pisici?
In unele cazuri, gingivita poate include mai mult decat umflarea si sangerarea gingiilor, iar in alte cazuri poate pune viata pisicii in pericol, de aceea se recomanda periajul zilnic si o alimentatie corespunzatoare.
Pot trata gingivita pisicii acasa?
Da. Daca este intr-un stadiu incipient, gingivita se poate trata acasa prin simplul periaj zilnic.
Gingivita la pisici poate fi cauzata de alimentatie?
Da. Exista studii clinice care demonstreaza ca pisicile hranite cu hrana uscata si crochete ce ajuta la pastrarea unei igiene dentare corespunzatoare au mai putin tartru si rata de aparitie a gingivitei este mai scazuta.