Cele mai Populare Rase de Hamsteri Pitici

Cuprins

Hamsterii se afla printre cele mai comune animale de companie mici.Aceste creaturi, pe langa dragalasenia lor si aspectul unei mici bile pufoase, sunt si foarte usor de ingrijit, motiv pentru care sunt perfecti chiar si pentru stapanii fara experienta. 

Pentru a alege un hamster pitic potrivit cerintelor si asteptarilor tale, am pregatit un mic ghid care cu siguranta te va ajuta sa iei decizia perfecta pentru tine.  

Hamsterul Pitic Campbell 

O rasa agila si rapida, hamsterul Campbell are o personalitate curioasa si deschisa, preferand sa se joace in marea majoritate a timpului. Este o creatura sociabila care iubeste compania altor hamsteri pitici, de preferat de aceeasi dimensiune si sex. 

Poate atinge pana la 10 centrimetri lungime si este caracterizat de dunga dorsala subtire de pe spate. De asemenea, are o blana gri deschis pe partea anterioara, o fata lunga si subtire si urechi mari si drepte. 

In ceea ce priveste ingrijirea, hamsterul Campbell este predispus la diabet, motiv pentru care dieta acestuia trebuie sa contina un numar ridicat de proteine si o cantitate mica de fructe pentru a reduce nivelul de zahar. 

Cusca in care va locui este recomandat sa contina un asternut igienic din hartie, o roata pentru hamsteri si multe ascunzatori si jucarii. Mentinerea unei vieti active este foarte importanta pentru hamsteri, deoarece lipsa activitatilor il vor determina sa evadeze din cusca. 

hamster pitic campbell

Hamsterul Pitic Roborovski 

Hamsterul pitic ‘Robo’ cum i se spune adesea, provine din deseturile din vestul si estul Mongoliei, Rusia si China. Acesta este cea mai mica specie de hamsteri, atingand lungimea de doar 5 centimentri. Are o durata medie de viata de aproximativ 3 ani si, la fel ca hamsterul Campbell, iubeste sa socializeze cu alti hamsteri pitici de aceeasi varsta si sex. 

Fiind un hamster rapid de dimensiuni reduse, nu se recomanda ingrijirea sau manevrarea acestuia de catre copii fara supravegherea unui adult. Achizitionarea jucariilor de dimensiuni potrivite este, de asemenea, foarte importanta pentru ca micutul sa nu se raneasca in timpul activitatilor sale. 

Un alt aspect important il reprezinta perioada activa a acestuia. Hamsterii in general sunt mai activi noaptea, iar in cazul hamsterului Roborovski perioada cea mai activa are loc in jurul orelor 21:00-23:00. 

Dacavrei sa achizitionezi mai multe exemplare, asigura-te ca fiecare hamster are boluri si jucarii separate, deoarece Roborovski este foarte posesiv cu obiectele personale.

hamster pitic roborovski

Hamsterul Pitic Alb de Iarna

A doua cea mai mica specie, hamsterul alb de iarna, provine din partile sudice si vestice ale Siberiei si estul Kazahstanului, unde iernile sunt foarte reci si zapada este adesea prezenta. Au fost crescuti in captivitate in anii 1970, iar de atunci au devenit disponibili si in magazinele de animale. 

Are o dimensiune redusa, ajungand la doar 10 centimetri si cantarind intre 40 si 60 de grame la varsta adulta. In ciuda denumirii sale, acesta se gaseste in mai multe culori, precum albastru-gri, alb cu pete negre si chiar maro-cenusiu. 

Este un hamster foarte energic care iubeste compania si care-si va petrece timpul jucandu-se. De aceea, este important ca in cusca acestuia sa existe diverse jucarii interactive pentru a preveni plictiseala.

Privind dieta, hamsterul alb de iarna nu are cerinte nutritionale caracteristice, insa este important ca hrana oferita sa fie de calitate pentru a evita problemele de sanatate. Il poti hrani cu un mix de legume, fructe, nuci, seminte, insecte si amestecuri pentru hamsteri.

 💡 Hamsterul alb de iarna provoaca mai multe reactii alergice la oameni decat orice alta specie de hamster

hamster pitic alb de iarna

Hamsterul Pitic Chinezesc

Confundat adesea cu soarecii din cauza zgomotului ascutit si al cozii vizibile, hamsterul chinezesc este originar din deserturile Chinei si Mongoliei. Are un temperament prietenos, facandu-i placere sa-si imparta spatiul cu alti hamsteri pitici. 

Acesta atinge o lungime maxima de 10 centimetri si are o speranta de viata de aproximativ 2-3 ani. Este disponibil in mai multe culori, precum gri, negru si alb si se deosebeste de ceilalti hamsteri datorita cozii lungi. 

De retinut este faptul ca femelele pot deveni agresive una cu cealalta pe masura ce se maturizeaza, motiv pentru care se recomanda achizitionarea unui cuplu. 

Hamsterul chinez iubeste atentia si are nevoie sa fie constant manipulat de catre oameni. In caz contrar, acesta va dezvolta probleme de comportament, incepand sa muste si sa roada tot ce se afla in jurul sau. 

Dieta acestuia trebuie sa contina hrana de inalta calitate destinata hamsterilor, fructe si legume proaspete, seminte, nuci, insecte si cereale. 

hamster pitic chinezesc

FAQ’s

Care este cel mai potrivit hamster pentru incepatori?

Cel mai comun hamster pe care adesea oamenii il aleg ca si animal de companie este hamsterul sirian. Acesta este usor de ingrijit si cel mai potrivit pentru incepatori.

Hamsterii pitici pot trai in grupuri?

Da. Hamsterii pitici se bucura de prezenta celor din aceeasi specie si pot trai atat in perechi, cat si in grupuri, atata timp cat li se pune la dispozitie spatiul necesar.

Care este cel mai rapid hamster pitic?

Roborovski este cel mai agil dintre hamsterii de dimensiunea lui, motiv pentru care se recomanda achizitionarea diferitelor accesorii si jucarii pentru ca acesta sa isi poata consuma intreaga energie.

Distribuie:
error: