Hamsterul sirian, cunoscut si sub numele de hamsterul auriu, este printre cele mai populare animale de companie de dimensiuni mici. Acest lucru se datoreaza in mare parte faptului ca este usor de domesticit, distractiv de urmarit si necesita destul de putina intretinere, calitati ce il fac un animal de companie grozav pentru incepatori.
Adesea, hamsterul sirian isi dezvolta propriile sale comportamente si capata o personalitate de sine statatoare, contrar stereotipurilor speciei sale. Prin interactiune zilnica, ei vor deveni foarte docili si prietenosi cu proprietarii lor umani.
Origine
In prezent, exista 26 de specii de hamster cunoscute in intreaga lume, dar cel mai popular dintre acestia este de departe hamsterul sirian. Rasa a fost descoperita in 1839 de zoologul britanic George Robert Waterhouse, care a numit aceasta specie “Mesocricetus auratus”, tradus “par de aur”. Acesta este motivul pentru care hamsterul sirian este cunoscut sub numele de hamsterul auriu cu par scurt sau hamsterul de aur.
💡 Nu toti hamsterii sirieni au parul scurt. De fapt, unele exemplare dezvolta o blana lunga si pufoasa. Acest lucru este cel mai des intalnit la hamsterii masculi din cauza productiei crescute de testosteron.
Se spune ca toti hamsterii sirieni de astazi sunt descendenti dintr-o femela de hamster salbatic si puiul ei capturat in Alep, Siria, in 1930. Aceste animale au fost duse la un laborator din Ierusalim pentru un studiu comportamental. Lucratorii din laborator au constatat ca aceste razatoare erau foarte prietenoase si usor de ingrijit, asa ca unii dintre ei au adoptat cativa hamsteri sirieni. Acestia au fost probabil primii hamsteri tinuti vreodata ca animale de companie.
Ingrijirea Hamsterului Sirian
Cea mai potrivita cusca pentru hamsterul sirian este una spatioasa, care sa ii permita acestiua sa isi consume energia zi de zi. Cusca ar trebui sa aiba cel putin 30-40 cm lungime si 40 cm inaltime.
Totodata, interiorul custii ar trebui sa contina o multime de jucarii pentru hamsteri. O roata de alergare cu o suprafata solida (nu formata din bare) este ideala, deoarece aceasta reduce la minimum riscul de ranire al membrelor.
Alte optiuni de jucarii includ tuneluri si poduri pentru ascundere si catarat, precum si jucarii de mestecat din lemn pentru igiena dentara. De asemenea, nu uita sa adaugi un cuib sau coliba de dormit intr-un colt al incintei, pentru ca hamsterul tau se va simti mult mai confortabil sa aiba un loc special pentru somn.
Imprastie cativa centimetrii de asternut pentru hamsteri pe podeaua custii. Sunt recomandate asternuturile pentru hamsteri din hartie sau aspen. Evita pe cat de mult posibil asternutul pentru hamsteri din cedru sau pin, deoarece mirosul puternic poate fi daunator.
Inlocuieste zilnic toate suprafetele umede din asternut, schimba intreg asternutul saptamanal si spala si dezinfecteaza cusca sau acvariul hamsterului tau sirian folosind produse de curatare sigure pentru animale.
In ceea ce priveste hrana, hamsterii sirieni sunt omnivori si au nevoie de un amestec special de hrana pentru o nutritie completa. Asadar, acestia trebuie in primul rand sa consume niste proteine din carne. Ofera-i o bucata de greier sau cativa viermisori mici pentru a-si atinge cantitatea zilnic necesara de proteine. De asemenea, ii poti oferi hamsterului tau nuci, cereale si seminte ca un rasfat ocazional. Hamsterii sirieni se bucura si de alte suplimente precum fructele si legumele, inclusiv merele, broccoli, perele si conopida.
💡 Ca si in cazul iepurilor, dintii unui hamster nu inceteaza sa creasca niciodata. Acestia trebuie sa roada si sa mestece alimente solide precum fanul pentru a-si mentine dintii sanatosi.
Nu uita ca, desi sunt mai mari decat soiurile de hamsteri pitici, hamsterii sirieni sunt considerati tot animale mici, motiv pentru care nu ar trebui sa le oferi niciodata prea multa mancare. O lingurita de mancare in fiecare zi este mai mult decat suficienta pentru ca hamsterul tau sirian sa se mentina sanatos si fericit.
Arunca alimentele neconsumate din cusca hamsterului dupa 24 de ore. Hamsterii isi ascund adesea alimente in interiorul obrajilor, pastrandu-le pentru mai tarziu. Asftel, daca alimentele sunt deja de prea mult timp in cusca, iar animalul tau le consuma dupa si mai mult timp in care le pastreaza la loc “sigur”, nu numai ca va avea parte de o masa slaba in nutrienti, dar poate intampina si anumite probleme digestive.
Asigura-i intotdeauna o sursa curata de apa in interiorul custii pe care sa o schimbi zilnic. Multi proprietari de hamsteri sirieni prefera sa foloseasca adapatoare de apa pentru ca sunt usor de intretinut, dar poti folosi si un vas putin adanc pentru apa pana cand hamsterul tau invata sa bea din sticla.
Pentru a avea un hamster sirian sanatos, asigura-te ca are mereu ceva ce poate roade, pentru a-i mentine dintii la dimensiunea potrivita.
Mai mult decat atat, verifica daca nasul acestuia este curat, fara scurgeri, daca are ochii limpezi si stralucitori, blana si pielea sunt sanatoase si degetele si unghiile curate.
Personalitate & Temperament
Hamsterii sirieni dorm ziua si sunt activi noaptea. Si, chiar daca sunt in general animale de companie linistite, activitatea lor nocturna te poate tine treaz daca te-ai gandit sa le asezi cusca in dormitorul personal.
Anumiti hamsteri sirieni se pot adapta intr-o oarecare masura la programul stapanilor lor, dar nu ar trebui sa incerci niciodata sa trezesti si sa manipulezi un hamster adormit. Unii hamsteri devin agitati si recurg la muscaturi incontrolabile atunci cand sunt deranjati din somn si manipulati necorespunzator.
Acesti hamsteri sunt unele dintre cele mai solitare animale salbatice, trasatura ce ii face sa fie totodata extrem de teritoriali. Asta inseamna ca ar trebui sa fie intotdeauna gazduiti singuri ca animale de companie, pentru ca nu se vor intelege bine cu alte animale. Uneori, hamsterii tineri reusesc sa isi tolereze partenerii de cusca pentru putin timp. Dar, pe masura ce se maturizeaza, exista sanse mari sa devina agresivi, si vor incerca chiar sa se lupte pana la moarte.
Chiar daca nu prezinta semne de agresivitate unul fata de celalalt, cu siguranta vor fi stresati si nefericiti fiind fortati sa locuiasca cu un alt animal adult. Din acest motiv, nu este recomandat sa-i tii in cusca unul langa celalalt. Hamsterii sirienii pot trai cu fratii si surorile lor pana in jurul varstei de 5 saptamani, dupa care trebuie neaparat sa li se gaseasca case noi sau sa fie gazduiti in custi separate.
FAQ’s
Cat traieste un hamster sirian?
Durata de viata a hamsterului sirian este de aproximativ 2-3 ani. Masculii reusesc sa supravietuiasca adesea mai mult ca femelele, ceea ce este destul de neobisnuit pentru lumea animalelor.
Hamsterul sirian poate accepta si alte animale de companie?
Fiind o prada naturala pentru animalele salbatice, hamsterul sirian este destul de speriat si agresiv fata de majoritatea animalelor mai mari, inclusiv caini, pisici sau chiar oameni necunoscuti.
Imi pot hrani hamsterul sirian cu morcovi?
Morcovii sunt alimente sigure de consumat pentru un hamster sirian. Cu toate acestea, ar trebui administrati cu moderatie, deoarece fructoza in exces poate duce la diabet.
Imi pot lasa hamsterul sirian liber prin casa?
Da, este chiar recomandat sa-ti lasi hamsterul sirian sa se plimbe liber prin casa cel putin o data pe saptamana, insa asigura-te ca il urmaresti pe tot parcusul plimbarii.