Cainii din rasa Husky Siberian reusesc sa ne atraga in special datorita aspectului lor. Cu ochii albastri si blana deasa, acestia par parca desprinsi dintr-o poveste de iarna. Caini specifici tinuturilor nordice, in prezent, acestia sunt frecvent alesi drept animale de companie chiar si de catre persoanele care locuiesc in mediul urban.
Pe langa aspectul care este irezistibil, Husky-ul Siberian vine la pachet si cu un temperament echilibrat, fiind un caine prietenos, care se poate integra fara prea mari eforturi in orice familie.
Origine
Cainii din rasa Husky Siberian sunt originari din nord-estul Siberiei. Precursorii acestora erau companionii de nadejde ai nomazilor siberini. Popularitatea cainilor din aceasta rasa a inceput sa creasca in 1909, dupa ce negustorul William Goosak a introdus acesti caini intr-o cursa de sanii. De altfel, atunci cand ne imaginam un Husky Siberian, sania este si ea prezenta in peisaj.
Initial, intrarea in cursa a acestor caini a fost privita cu mult scepticism, in special pentru ca acestia concurau impotriva unor caini de talie mai mare, respectiv Malamutul. Totusi, William Goosak a reusit sa se claseze pe locul trei, dupa o cursa de 408 kilometri, iar in urmatorul an cainii Husky au castigat locul intai. De atunci, popularitatea lor a fost intr-o crestere continua si au fost asociati mereu cu aceste curse de sanii trase de caini.
Un Husky Siberian poate trage de noua ori greutatea lui si este un caine care a ramas strans legat de primul scop pe care l-a avut. Determinarea lui, energia specifica si aspectul atragator au facut din acest caine unul dintre cei mai populari din lume.
Admiratia fata de el a dus, contrar asteptarilor, la o inmultire controlata, prin excluderea exemplarelor cu probleme din procesul de inmultire, pentru a pastra rasa cat mai aproape de forma ei initiala.
Astfel, si in prezent exista anumite standarde ale rasei. Cainii din aceasta rasa au blana dubla, de lungime medie, coada stufoasa si urechile ridicate. Masculii ajung, la maturitate, la o inaltime de 53 – 60 de cm și o greutate de 20 – 27 de kilograme. Femele au, in schimb, o inaltime de 51 – 56 de cm si o greutate de 16 – 23 de kilograme.
Temperament
Husky Siberieni sunt caini prietenosi, chiar si cu strainii, motiv pentru care nu sunt clasati printre cei mai buni caini de paza. In schimb, aceasta deschidere pe care o afiseaza ii face usor de integrat in orice mediu si pot deveni, astfel, adevarati membri ai familiei.
Avand in vedere scopul pentru care au fost dezvoltati, respectiv trasul saniilor, acestia sunt caini docili, care invata repede si care sunt receptivi la comenzi. Totusi, in ciuda faptului ca sunt docili, au in continuare un puternic instinct de vanatoare. Prin urmare, daca va aflati la o plimbare prin padure, iar cainele tau o sa vada un iepure, nu o sa ai cum sa-l opresti din a-l urmari.
O alta caracteristica a cainilor din aceasta rasa este inteligenta. Chiar daca acestia pot invata cu usurinta diferite comenzi, nu inseamna ca o sa le si urmeze. Avand o personalitate puternica, acestia au tendinta sa faca, deseori, ce considera ei ca este mai bine, in loc sa isi urmeze stapanul.
In general, Husky-ul Siberian nu prea latra, insa o sa scoata frecvent sunete asemanatoare cu cele ale lupilor. Poti considera ca porti o conversatie cu Husky-ul tau, pentru ca de fiecare daca cand o sa ii imiti urlete, o sa urmeze altele noi venite din partea lui. Daca locuiesti la apartament, conversatiile pe care le ai cu cainele tau pot deveni o problema. Husky tind sa fie extrem de vocali, iar acesta este un comportament innascut in randul lor ce nu poate fi “tratat”.
De asemenea, revenind la motivul pentru care Husky Siberieni au fost dezvoltati, acestia au o alta caractristica de care trebuie sa tii cont: le place sa faca miscare. Cainii din aceasta rasa sunt foarte energici si le place sa petreaca cat mai mult timp in natura. Timpul pe care il dedici zilnic plimbarilor trebuie sa fie considerabil, pentru a-i ajuta sa-si consume din nivelul mare de energie.
Husky au un comportament prietenos fata de alti caini, nu doar fata de oameni. Le place sa interactioneze si sa se joace, asa ca daca ai un Husky, este posibil sa fie nevoie sa iti mai iei un caine, mai ales daca nu ai timp sa il scoti tot timpul la joaca. Tot raul spre bine, asa vei avea doi prieteni intr-o casa! Sau, de ce nu, chiar mai mult de doi prieteni blanosi.
Ingrijire
Pe langa timpul pe care trebuie sa il petreci cu un Husky Siberian, pentru ca acesta sa se simta fericit si, de asemenea, sa-si mai consume din energie, mai sunt si alte aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare cand vine vorba de aceasta rasa.
Husky-ul Siberian este un caine originar din nord-estul Siberiei, drept urmare acesta are o blana dubla, care il protejeaza de temperaturile extreme. Aceasta blana dubla, care il face atat de atractiv, este si cea pe care o sa o lase in urma lui in fiecare zi.
Husky Siberieni sunt caini care naparlesc pe tot parcursul anului, dar doua ori pe an mai substantial. Astfel, acestia sunt caini care necesita periaj zilnic, pentru a le mai elimina din parul mort pe care, in caz contrar, il vor lasa peste tot pe unde merg.
In general, acestia sunt sanatosi, insa se pot confrunta, la fel ca majoritatea cainilor de talie medie si mare cu anumite boli, precum displazia de sold, care, netratata, poate duce la probleme de mobilitate. Alte probleme care pot aparea la cainii din aceasta rasa sunt cele oculare. Prin urmare, sunt necesare controale regulate la medicul veterinar, pentru a te asigura ca sanatatea cainelui tau este in parametri.
Cand vine vorba de nutritie, este recomandat sa iti hranesti cainele doar cu mancare de caini de cea mai buna calitate, care sa raspunda valorilor nutritionale de care acesta are nevoie. Nivelul de proteine pe care il oferi unui Husky Siberian trebuie sa fie in acord cu activitatea zilnica pe care o are.
💡Avand in vedere ca fiecare caine este unic, este important sa fii atent la modul in care Husky-ul tau Siberian raspunde la hrana pe care i-o oferi, pentru a putea face ajustari in functie de nevoile si preferintele lui.
FAQ’s
Este Husky-ul Siberian un animal de companie bun?
Da, in ciuda faptului ca poate parea intimidant la prima vedere, Husky-ul Siberian este, in general, un caine prietenos. De asemenea, acesta se integreaza rapid in familie si formeaza o legatura puternica fata de stapan.
Este adevarat ca Husky-ul are stramosi lupi?
In general, se considera ca toti cainii au stramosi lupi. In ciuda aspectului lor, Husky nu au legaturi mai puternice cu aceste animale salbatice decat alti caini.
Este Husky-ul Siberien hipoalergenic?
Husky Siberieni sunt caini cu blana dubla, care naparlesc pe tot parcursul anului. Acestia au nevoie de periaj zilnic si, chiar si asa, lasa mult par in urma lor. Prin urmare, acestia nu sunt potriviti pentru persoanele care sufera de alergii.