Ce este Iarba Pisicii si cum Afecteaza Pisicile?

Cuprins

Originara din sudul si estul Europei, Orientul Mijlociiu, Asia Centrala si alte zone din China, iarba pisicii sau ‘catnip’ este o  planta inrudita cu menta, care face parte din familia Lamiaceae. 

Aceasta este cunoscuta pentru proprietatile sale relaxante si sedative, fiind utilizata adesea in ceaiuri. Pisicile sunt atrase de aceasta planta datorita nepelactonului, o substanta care protejeaza planta de insectele erbivore, functionand ca un insecticid.

Nepelactonul este cel care ofera senzatia de euforie temporara la pisici, si nu numai pisicilor domestice, cat si a altor specii de feline. Totusi care sunt simptomele si cat de sigura este iarba pisicii pentru felina ta? 

Mirosul vs Gustul 

S-au observat comportamente si efecte diferite atunci cand pisica manca iarba matei, fata de atunci cand o miroase. Aceasta diferenta exista din cauza faptului ca pisicile detecteaza nepetalactona cu ajutorul receptorilor olfactivi.

Ingerarea plantei poate avea chiar un efect opus, producand o senzatie de diminuare a energiei si stari de somnolenta. De asemenea, inghitirea unei cantitati prea mari de catnip poate provoca probleme digestive. 

Cat Timp Dureaza Efectul?

Efectele sunt de scurta durata si dureaza de obicei intre 10 si 15 minute si se pot manifesta in diferite moduri. Dupa consumul de catnip, unele pisici incep sa se linga, sa mestece si sa se rostogoleasca, frecandu-si obrajii de planta sau de obiectul care detine mirosul. 

In alte cazuri, pisicile devin hiperactive, sarind dintr-un loc in altul, devenind uneori chiar agresive in interactiunea cu tine sau cu alte animale de companie. Fiecare pisica reactioneaza in modul sau, in functie de dispozitie si de cantitatea de planta pe care a consumat-o.

💡 Consumul de iarba pisicii a avut efecte si pentru alte specii de feline, precum leii si tigrii. 

Iarba Pisicii si Antrenamentul 

Adesea, proprietarii de pisici apeleaza la aceasta planta pentru a-si incuraja felinele sa exploreze si sa se joace, insa poate fi folosita si in antrenamente. Este adevarat ca pisicile nu necesita un antrenament la fel de solicitant sau intens precum cainii, insa miscarea zilnica este necesara si in cazul lor. 

Iarba matei poate fi administrata pisicii sub forma de plante in ghivece sau sub forma de ierburi uscate, care sunt adesea disponibile in magazinele specializate pentru animale. Daca preferi varianta de iarba uscata, poti presara aceste ierburi pe hrana pisicii, adaugand un element gustos si interesant la mancarea ei obisnuita.

Alternativ, poti aplica o cantitate mica de catnip pe stalpul de zgariat al pisicii tale pentru a o incuraja si a o face sa inteleaga faptul ca acela este locul destinat acestei activitati. 

Un alt mod de a integra iarba de matei in dieta pisicii tale este prin utilizarea acesteia ca recompensa sau motivare pentru comportamentul dorit. De exemplu, poti oferi un pic de iarba matei dupa ce pisica a avut un comportament pozitiv sau a invatat un truc nou. Astfel, vei asocia aceste recompense cu experiente placute pentru pisica.

Asigura-te intotdeauna ca iarba matei pe care o oferi pisicii tale este sigura si potrivita pentru consumul ei. Consulta un medic veterinar daca ai nelamuriri sau intrebari cu privire la utilizarea catnip-ului in dieta pisicii tale.

Jucariile cu Iarba Pisicii

Folosirea jucariilor cu catnip este o alta optiune favorita in randul stapanilor de pisici. Referitor la eficacitatea jucariilor cu catnip, exista insa credinta ca acestea nu sunt la fel de puternice precum catnipul in forma naturala. 

Acest aspect se datoreaza faptului ca multe jucarii cu catnip contin doar mirosul plantei, nu substanta activa in sine. Cu toate acestea, chiar si mirosul de catnip poate fi suficient pentru a starni interesul si a stimula jocul in cazul multor pisici.

Atunci cand alegi jucarii cu catnip pentru pisica ta, asigura-te ca sunt fabricate de branduri de incredere si ca specifica continutul real de catnip. Oricare ar fi reactia pisicii tale la iarba matei, jucariile pot fi o sursa de distractie si de stimulare mentala pentru aceasta. 

Pentru a ramane interesata mai mult timp de aceste jucarii, asigura-te ca i le pui la dispozitie prin rotatie, inlocuind o jucarie cu alta atunci cand felina ta incepe sa para dezinteresata. 

FAQ’s

Sub ce forma ii pot oferi pisicii catnip?

Iarba pisicii se poate gasi in petshop-uri sub diverse forme, cea mai populara fiind in jucarii. De altfel, o mai poti gasi sub forma de gustare, spray sau iarba proaspata, cultivata in interior. 

Exista o cantitate recomandata de catnip?

De regula, pisicile refuza sa mai consume catnip odata ce s-au saturat, astfel supradozajul se intampla in cazuri destul de rare. 

Oamenii pot consuma catnip?

Da. Aceasta planta a fost utilizata in medicina traditionala pentru tratarea diverselor afectiuni, precum crampe abdominale, febra, indigestie, urticarie si afectiuni nervoase. Se poate consuma sub forma de suc, tinctura, infuzie sau poate fi fumata. Animopedia nu recomanda totusi consumul niciunei substante ce nu a fost aprobata de medicul dumneavoastra.

Distribuie:
error: