Iepurele Pitic Olandez — Poznasul Miniatural

Cuprins

Iepurele pitic olandez este una dintre cele mai mici rase de iepuri si un animal de companie foarte popular in intreaga lume. Acesti iepurasi au un temperament energic si, in combinatie cu dimensiunea lor compacta, ei pot fii partenerii ideali pentru multi pasionati de iepuri. 

Chiar daca acesti iepuri pitici pot fi timizi si speriati cand sunt adusi pentru prima data intr-o casa noua si, prin urmare, s-ar putea sa nu fie animalele ideale intr-o locuinta cu copii mici, prin dresajul si socializarea corecta, acestia pot creste armonios si se pot adapta cu usurinta oricarui mediu. 

Infografic cu caracteristici generale ale Iepurelui Pitic Olandez.

Originea Iepurelui Pitic Olandez  

Piticii olandezi sunt adesea comparati cu iepurii Mini Lop, deoarece ambii au tipuri de corp compact si similaritati ale aspectului, dar, principala diferenta dintre cele doua rase de iepuri sta chiar in dimensiunea lor. In timp ce iepurele pitic olandez cantareste aproximativ 2,5 kg, exemplarele din rasa de iepure mini lop cantaresc aproximativ 1,6 kg.

Iepurele pitic olandez isi are originea in Olanda, de unde si numele, unde cinci barbati au lucrat timp de 30 de ani pentru a crea un iepure mic standardizat, care sa fie acceptat ca rasa si disponibil intr-o varietate de culori.

Au inceput astfel sa imperecheze iepuri Hermelin albi cu iepuri salbatici locali, precum si cu alte rase domestice, pana cand a fost creat Piticul Olandez. Rasa a fost recunoscuta de Olanda in 1940. Cu toate acestea, al Doilea Razboi Mondial a intrerupt dezvoltarea sa ulterioara.

In 1947, unor crescatori englezi li s-au dat cativa dintre piticii olandezi ramasi in crescatoriile din Olanda in diferite culori si au fost recunoscuti astfel ca o rasa de British Rabbit Council in 1950. Clubul piticilor olandezi a fost infiintat si in Anglia in 1949.

💡 Dimensiunea mica a iepurilor pitici olandezi se datoreaza de fapt unei gene pitice, care a fost descoperita pentru prima data la iepuri la mijlocul anilor 1900. Un crescator din Olanda, tara de origine a acestei rase,  a fost primul care a folosit aceasta gena pentru a creste iepuri foarte mici.

Piticul olandez a sosit pentru prima data in America de Nord in 1965 cu scopul de a reproduce si de a imbunatati rasa de iepuri polonezi din Statele Unite.

Asociatia Americana a Crescatorilor de Iepuri (ARBA) a recunoscut si ea iepurele pitic olandez in 1969, cand au aparut alte cateva rase de iepuri derivate din aceasta. Cu toate acestea, piticul olandez ramane una dintre cele mai populare rase de iepuri din Statele Unite si Europa. 

Ingrijire & Nutritie

Iepurii pitici olandezi au toate nevoile de baza ale altor iepuri. O ingrijire esentiala presupune o casa curata, sigura, mancare sanatoasa, apa proaspata mereu la dispozitia lor, jocuri si exercitii fizice pentru corpul si mintea lor si, desigur, compania stapanilor. Altfel spus, sa ii oferi unui pitic olandez o viata fericita nu este ceva dificil. 

Alege un habitat care se potriveste casei si iepurelui tau si asigura-te sa il cureti in mod regulat. Ofera-i animalului tau mult fan curat si proaspat alaturi de apa si o portie zilnica de legume si hrana speciala pentru iepuri. 

Adauga ocazional si alte alimente in dieta iepurelui tau pentru si mai multa diversitate nutritionala, cum ar fi fructele de padure, extrem de benefice pentru iepurasi. Tine minte, totusi, ca un astfel de rasfat nu trebuie sa depaseasca niciodata mai mult de 5-10% din dieta zilnica a unui iepure.

Cantitatea exacta de hrana pe care o oferi unui iepure pitic olandez ar trebui sa se bazeze pe dimensiunea, varsta si nivelul sau de activitate. Ei ar trebui sa manance zilnic cel putin o portie de fan cat dimensiunea corpului lor. Restul dietei ar trebui sa fie stabilita impreuna cu medicul veterinar. 

poze cu iepurele pitic olandez

Odata ce tu te vei ocupa in mod regulat de ingrijirea habitatului sau, iepurasul tau blanos va avea grija in mare parte de igiena sa de unul singur. Poti contribui si tu prin periaj zilnic pentru a minimiza blana incalcita sau caderea excesiva a parului, in special la iepurii cu par lung, si pentru a reduce riscul ca iepurele tau sa sufere un inec cauzat de ingerarea blanii in timpul auto-ingrijirii. 

Taierea unghiilor in mod regulat este o alta sarcina obisnuita de ingrijire pe care ar trebui sa o iei in considerare. De regula, baile nu sunt necesare si sunt chiar mai putin recomandate, cu exceptia cazului in care iepurele se murdareste foarte tare. Cu toate acestea, daca prietenul tau blanos se murdareste, incearca mai degraba curatarea petelor individuale decat o baie completa. 

Cand este nevoie de o baie completa, foloseste un vas de mica adancime, sau umple cada doar 2-3 cm. Asigura-te ca apa este calduta si nu iti scufunda niciodata iepurele in apa! 

De asemenea, pentru a creste un iepure pitic olandez sanatos se recomanda vizitele periodice la veterinar. Printre cele mai comune afectiuni intalnite la aceasta rasa sunt tulburarile cailor respiratorii, boli dentare, paraziti, tulburari gastrointestinale si cancer uterin.

Personalitatea Iepurelui Pitic Olandez

Deoarece iepurele pitic olandez este mai calm decat alte rase de iepuri, este adesea tinut in casa ca animal de companie de familie. Inteligenta lor permite sa fie dresati cu usurinta si invatati la litiera destul de rapid, desi nu ar trebui sa fie niciodata lasati nesupravegheati in casa pentru ca adora sa roada orice le iese in cale, inclusiv cabluri, incaltaminte sau mobilier. 

Chiar daca piticii olandezi par calmi si docili, sunt o rasa activa care are nevoie de multa miscare. Le place sa topaie si sunt prietenosi atat cu alte animale, cat si cu oamenii. 

Femelele acestei rase tind sa fie pasive, in timp ce masculii sunt uneori ostili daca simt ca sunt pusi in pericol. La fel ca in cazul altor rase, personalitatea iepurelui tau pitic olandez va diferi cu siguranta de la exemplar la exemplar. 

💡 Iepurele pitic olandez are un numar limitat de conuri, ceea ce inseamna ca vede in principal doar doua culori, verde si albastru.

Ca urmare a dimensiunii si dispozitiei lor generale, piticii olandezi nu sunt animalele ideale pentru copii. Acestia pot fii destul de fragili si au nevoie de multa atentie la ridicare, mangaiere si manipulare in general. 

Cu toate acestea, daca li se ofera suficienta interactiune umana de la varste mici, pot fi animale de companie exceptionale. Sunt foarte energici si activi si, un lucru foarte important de retinut, acestia necesita chiar mai mult exercitiu decat majoritatea altor rase de iepuri. 

FAQ’s  

Ce mananca iepurii pitici olandezi in general?

Iepurii pitici olandezi sunt ierbivori si vor manca doar plante. In salbaticie, acestia consuma de regula toate partile plantelor, cum ar fi radacinile, scoarta, semintele, florile si frunzele. În captivitate, un iepure pitic olandez va avea, desigur, o dieta mai complexa, care include si hrana special conceputa pentru iepuri, diverse ierburi, legume si fructe.

Pot iepurii pitici olandezi sa inoate?

Da, iepurii pitici olandezi pot inota, o abilitate intalnita si la alte rase de iepuri, dar nu sunt la fel de priceputi ca alte animale de apa. Cu toate acestea, iepurii nu ar trebui sub nicio forma sa fie pusi sa inoate sau siliti sa ia contact cu apa in general. Acest lucru i-ar putea stresa foarte mult. 

Poti lasa un iepure pitic olandez in casa de unul singur?

Poti lasa un iepure pitic olandez in casa. De fapt, aceasta rasa ar trebui sa fie crescuta in principal in casa, dar ar trebui sa fie lasat singur doar sub supravegherea unui adult. Acest animal de companie, oricat de inofensiv pare, va dori sa isi bage urechile peste tot, lucru ce il poate pune in pericol atat pe el, cat si obiectele valoroase din locuinta.

Ce alimente nu sunt recomandate pentru iepurele pitic olandez?

Printre alimentele toxice pentru iepurele pitic olandez enumeram avocado, samburi de fructe si seminte, salata iceberg, ciocolata, frunze de cartofi si alimentele procesate ce contin zahar.

Distribuie:
error: