Iepurele Angora — Urecheatul Inteligent si Docil

Cuprins

Iepurele Angora este genul de animal de companie care va atrage atentia oricui. Ca o bila de puf, blana lui bogata si matasoasa nu poate fii interpretata ca nimic altceva decat o invitatie la mangaiere.

Un pufos bland si docil, acesta se intelege de minune cu copiii si le va permite cu usurinta sa se bucure de blana lui moale si inconfundabila. Totusi, inainte sa primesti un iepure Angora in familia ta, este necesar sa iei in considerare anumite aspecte legate de ingrijirea lui.

Infografic Iepurele Angora

Origine

Iepurele Angora, ca si pisica Angora, este originar din Turcia, din zona cunoscuta astazi sub numele de Ankara. Printre primele rase de iepuri domesticite, in urma cu sute de ani, aceasta rasa a fost adusa pentru prima data in Franta, in 1723. Ulterior, a devenit foarte popular in randul nobilimii franceze, la mijlocul secolului al XVIII-lea.

Initial, aceasta rasa de iepuri a fost revendicata de Franta, in 1965, pana in momentul in care s-a demonstrat ca provine din Turcia si a fost adusa in Europa de marinari. In cele din urma, lana pe care iepurii Angora o produc i-a facut celebri in intreaga lume.

Aceasta rasa de iepuri a fost dezvoltata initial tocmai pentru lana ei, care este moale si catifelata, similara casmirului. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, productia de iepuri Angora a crescut considerabil, in contextul in care exista o cerere mare pentru lana lor, de peste 54.000 de kilograme pe an.

In prezent, exista patru specii mari de iepuri Angora (engleza, franceza, satin și giant). Cei din rasa englezeasca sunt crescuti ca animale de companie, iar cei crescuti in Franta sunt utilizati pentru lana lor. Rasa de satin este apreciata pentru culoarea lanii, in timp ce rasa germana este folosita preponderant pentru productia de fibre.

Temperament

Iepurele Angora este cunoscut pentru calmul de care da dovada. Un animal docil, tacut si usor de ingrijit, acesta poate fi ideal pentru familiile cu copii. Ii place sa fie mangaiat si se intelege perfect cu alte animale de companie.

Cu o infatisare adorabila, iepurele Angora reuseste sa infrumuseteze orice loc si reuseste sa il faca special prin prezenta lui. De asemenea, aceasta este o rasa de iepuri foarte afectuoasa, care se ataseaza rapid de stapan si va fi bucuros mereu sa petreaca timp in compania sa.

Extrem de docil si manierat, iepurele Angora nu va crea neplaceri sau vreo dificutate cand vine vorba de cresterea sa, exceptie facand parul sau lung, care va avea nevoie de o atentie deosebita.

Inteligenta este o alta caracteristica distinctiva a iepurelui Angora, ceea ce il face receptiv la comenzile stapanului. Iubeste sa se joace, in special cu jucarii pentru pisici, un alt motiv pentru care este un animal perfect pentru copii. Totusi, acestuia nu ii place mereu sa fie ridicat in brate si poate deveni agresiv daca este manipulat excesiv.

💡 Este recomandat ca cei mici sa fie supravegheati atunci cand se joaca cu orice fel de animal, iar iepurele Angora nu este o exceptie.

Ii place sa interactioneze cu oamenii, dar are nevoie si de momentele sale de liniste. In fond, iepurele Angora este un animal cu un temperament foarte echilibrat: are nevoie de afectiune, socializare, dar si de timp individual de relaxare si calm. In anumite situatii va dori sa plece din calea imbratisarilor, mai ales pentru ca nu ii place sa piarda contactul cu pamantul, dar are si momente in care isi va dori mai multa atentie. In viata iepurelui Angora totul este despre echilibru.

Ingrijire

Iepurele Angora nu este un animal greu de ingrijit. In fond, daca lasi deoparte faptul ca are o blana usor pretentioasa, aceasta rasa are nevoie de acelasi timp de ingrijire ca orice alt iepure.

💡 Blana iepurelui Angora are nevoie de periaj saptamanal, pentru a nu se forma calti. Mai mult de atat, la 3-4 saptamani iepurele trebuie sa fie tuns, pentru ca blana creste constant.

El are nevoie, in primul rand, de o dieta echilibrata pentru a-si mentine sanatos sistemul imunitar. In mare parte, iepurele de Angora mananca fan, legume, fructe si un amestec de seminte si cereale. Prin urmare, el necesita o alimentatie bogata in fibre, care sa il ajute sa elimine ghemotoacele de par.

Ca si in cazul pisicilor cu blana mare, iepurii Angora au probleme cu formarea ghemotoacelor de par. Blana lor abundenta poate fi inghitita cu usurinta si se poate acumula in stomac, formand ghemotoace, care pot determina blocajul gastro-intestinal. Fibrele ii vor ajuta sa elimine aceste ghemotoace cu usurinta.

💡 In cazul in care ghemotoacele nu pot fi eliminate din stomac, apare blocajul gastro-intestinal care poate fi extrem de dureros si chiar letal, daca nu se consultat de urgenta medicul veterinar.

Pentru ca iepurele Angora sa aiba o dieta echilibrata, va trebui sa i se ofere fructe si legume de doua ori pe zi, in cantitati mici. Totodata, apa trebuie sa existe in permanenta.

In ciuda faptului ca este un iepure de dimensiuni mari, el poate ajunge, in funtie de rasa, chiar si la 12 kilograme, deoarece Angora are un nivel crescut de energie. Activ si curios, iepurele Angora va avea nevoie sa se plimbe dintr-un loc in altul, asa ca este recomandat sa fie lasat zilnic afara din cusca. Totusi, incearca sa te asiguri cu acesta nu are pe unde sa iasa din casa/curte pentru ca daca evadeaza, va fi foarte cruios si se va rataci cu usurinta. 

Cusca sa trebuie sa fie suficient de mare, astfel inca iepurele sa se poata misca in voie dintr-un colt in altul. Aceasta trebuie pozitionata intr-un loc ferit de vant si ploaie, daca nu doresti sa o amplasezi in casa, pentru ca iepurii sunt foarte sensibili la factorii externi.

In cusca trebuie sa existe in permanenta si o bucata de lemn curata sau o jucarie pentru rozatoare, pentru ca iepurele sa isi toceasca incisivii, care cresc continuu.

In cazul in care iti doresti sa ai mai multi iepuri Angora, nu tine masculii in aceeasi cusca, deoarece sunt foarte agresivi intre ei. Mai mult, nu lasa masculii si femelele impreuna, pentru ca se inmultesc foarte usor, iar femela poate fi agresiva cu masculul, daca nu este perioada de imperechere.

FAQ’s

Este iepurele Angora un animal de companie bun?

Desi iepurele Angora este crescut in mod deosebit pentru lana pe care o produce, acesta poate fi un animal de companie ideal. Acesti iepuri sunt animale docile, inteligente si le place sa stea in compania oamenilor.

Iepurele Angora naparleste mult?

Angora naparleste de 3-4 ori pe an, insa lasa par tot timpul. Daca iti doresti sa iti iei un astfel de iepure, trebuie sa iei in considerare ca va trebui sa acorzi multa atentie parului sau si ca vei avea tot timpul de adunat blana in urma lui.

Este iepurele Angora usor de ingrijit?

In mare parte, iepurele Angora necesita acelasi timp de ingrijire ca orice alt iepure. Totusi, fata de alte rase de iepuri, Angora are nevoie de o atentie sporita cand vine vorba de blana sa, care trebuie sa fie in permanenta curata si pieptanata.

Distribuie:
error: