Cum Ingrijesti Corespunzator Blana Cainelui Tau?

Cuprins

O atentie corespunzatoare acordata ingrijirii blanii nu doar ca va conferi patrupedului tau un aspect impecabil, ci va contribui si la bunastarea sa generala. Acest lucru este valabil pentru toate rasele de caini, deoarece ingrijirea blanii este strans legata de sanatatea lor si ofera totodata ocazia de a depista posibile infestari cu paraziti.

Chiar si cainii cu blana scurta necesita periaj si bai regulate. Cu scopul de a simplifica acest proces atat pentru tine, cat si pentru companionul tau canin, am pregatit un ghid complet, in care vei gasi toate informatiile necesare pentru rutina de ingrijire a blanii cainelui tau. 

Importanta Baii

Orice caine ar trebui sa aiba parte de bai regulate, dar nu foarte dese. Intervalul de timp la care se recomanda imbaierea acestuia este o data la doua luni. Totusi, cainii care petrec mult timp in aer liber sau au probleme cu pielea pot necesita bai mai dese. 

💡 Frecventa bailor nu este un aspect de neglijat, deoarece baile dese pot indeparta uleiurile naturale de pe blana cainelui, lasandu-i pielea uscata, in timp ce baile rare pot duce la incarcarea blanii cu murdarie, microbi si noduri greu de descalcit. 

In procesul de imbaiere este important sa tii cont de cateva aspecte importante precum:

Perierea Prealabila – Inainte de a incepe imbaierea, periaza blana cainelui pentru a indeparta murdaria, nodurile si firele de par moarte. Acest pas previne incurcarea in timpul spalarii. Daca blana cainelui este faorte scurta, poti trece direct la urmatorul pas. 

Udarea Blanii – Foloseste un cap de dus ajustabil sau o cana cu apa pentru a uda blana cainelui treptat. Incepe de la cap si continua catre coada,  evitand contactul cu urechile, ochii si nasul.

Aplicarea Samponului – Deoarece pielea cainilor are un pH diferit de cel al oamenilor,  asigura-te ca folosesti un sampon special formulat pentru caini, care va fi bland cu pielea patrupedului tau. Aplica o cantitate potrivita de sampon pe blana, maseaza usor pentru a forma spuma si pentru a curata eficient. 

Clatirea Riguroasa – Clateste bine blana cu apa curata pentru a indeparta complet samponul. Asigura-te ca nu raman reziduuri in blana, deoarece acestea pot provoca mancarimi sau iritatii. Iti poti da seama cand clatirea este completa in momentul in care spuma dispare complet iar apa care se scurge de pe blana este limpede. 

Uscarea –  Dupa ce ai terminat clatirea, infasoara cainele intr-un prosop absorbant. Daca se teme de uscator, poti alege fie sa il usuci prin frecare cu prosopul lasandu-l ulterior sa se usuce singur, ori poti incerca nivelul cel mai scazut al uscatorului de par. Ai grija sa nu tii uscatorul prea aproape de piele pentru a evita disconfortul. 

Perierea Finala – Dupa ce cainele s-a uscat, periaza-l din nou pentru a preveni incurcarea si pentru a-i da un aspect curat si ingrijit. La fel ca in cazul primului pas, acesta din urma este optional in functie de marimea blanii.

Periajul Regulat

Pentru a-si pastra blana stralucitoare si matasoasa, cainele tau va avea nevoie de periaj regulat. Frecventa acestuia depinde foarte mult de lungimea si textura blanii. 

Rasele de caini cu par lung, precum Golder Retriever sau Bichonul Havanez vor avea nevoie mai des de periaj, de cel putin o data pe saptamana sau chiar o data la doua zile, in timp ce rasele cu par scurt, precum Bulldogul Francez sau cainele Boxer vor avea nevoie de periaj o data la doua saptamani. 

Printre avantajele periajului enumeram evitarea formarii caltilor, aparitia infectiilor pielii si indepartarea murdariei si a celulelor moarte, prelungind timpul dintre bai.

Rolul Tunsorilor

Apelarea la servicii de frizerie canina tine de alegerile personale, insa in lunile calde de vara o tunsoare scurta va contribui la starea de bine a cainelui tau. 

Intre sesiunile profesionale de tuns, poti tunde chiar tu parul crescut in jurul ochilor sau labelor. Parul crescut in jurul ochilor ii poate bloca vederea si ii poate provoca iritatii. 

In acest proces, se recomanda utilizarea unor foarfece cu lame ascutite si  dezinfectate. Asigura-te ca animalul tau de companie este calm si asezat de preferinta culcat. Daca nu se poate adapta, este mai bine sa lasi tunsul in seama profesionistilor. Un caine agitat iti va ingreuna foarte mult treaba si poti intampina chiar accidente. 

Nu in ultimul rand, introducerea unei rutine de ingrijire cainelui tau de la o varsta cat mai frageda il va ajuta sa fie mai receptiv si familiarizat cu procesul. 

In cazul in care acesta este deja la varsta adulta si nu a avut de mic o rutina de ingrijire a blanii, vei avea nevoie de ceva mai multa compasiune si rabdare. Incearca sa introduci cate un pas pe rand, recompensanu-l la finalul fiecarei sesiuni. 

Cum pot mentine sanatoasa blana cainelui meu?

Exista o multitudine de factori care influenteaza sanatatea blanii cainelui tau, printre care enumeram periajul, frecventa bailor si dieta. Poti folosi si anumite supliemnte alimentare sau tipuri de hrana concepute special pentru sanatatea blanii, dar noi iti recomandam sa intrebi medicul veterinar inainte de a le introduce astfel de produse in dieta cainelui tau.

Pot folosi ulei de cocos pe blana cainelui meu?

Da. Ca si in cazul parului nostru, uleiul de cocos poate imbunatati aspectul blanii cainilor. Folosirea regulata va ajuta firele de par sa fie mai putin predispuse la deteriorare, oferindu-le stralucire si hidratare.

Ar trebui sa las blana cainelui meu sa se usuce singura dupa baie?

Este recomandat sa nu o faci. Fiindca umezeala reprezinta un mediu propice pentru bacterii, utilizarea unui uscator de par dupa baie este cea mai buna si sanatoasa varianta pentru cainele tau. Daca totusi blana este extrem de scurta, poti lasa cainele sa se usuce singur, dar foloseste un prosop inainte.

Distribuie:
error: