Desi pisicile sunt animale de companie curate, au nevoie din cand in cand de ajutorul tau pentru a ramane sanatoase si fericite. Iar pentru asta, este nevoie de o rutina de ingrijire adecvata si personalizata nevoilor lor.
Pentru a-ti fi mai usor in acest proces, am pregatit un ghid cu pasii pe care trebuie sa ii urmezi si cu sfaturi utile legate de toate etapele ingrijirii blanii felinei tale.
Baia Pisicii Pas cu Pas
Pisicile care traiesc in interior nu au nevoie sa fie spalate foarte des, fiind suficienta o baie la 4-6 saptamani. Pentru o experinta placuta atat pentru tine, cat si pentru pisica ta, urmeaza acesti pasi simpli:
Pregatirea – Cu totii stim ca pisicile nu iubesc apa, motiv pentru care se recomanda ca baia sa aiba loc dupa o sesiune de joaca, atunci cand aceasta este deja obosita.
Pentru a evita alunecarea, asaza un prosop sau un covoras de baie pe fundul cazii si adauga apa calduta pana la nivelul bazinului pisicii.
Asigura-te ca unghiile sunt taiate – Deoarece principala forma de aparare a unei pisici consta in folosirea ghearelor, este important sa te asiguri ca acestea sunt taiate inainte de a intra in baie.
Periaza blana pisicii – Periajul de dinaintea baii iti va usura procesul de curatare al blanii, dar si evitarea infundarii cu par a scurgerii.
Udarea blanii – Presiunea exercitata de capul de dus poate speria pisica, astfel se recomanda utilizarea unui pulverizator sau unui vas de plastic pentru a turna usor apa peste corpul pisicii, incepand de la cap si mergand catre coada. Fereste zona capului de apa si sampon.
Samponarea – Samponul utilizat trebuie sa fie destinat pisicilor si sa respecte nivelul de sensibilitate al pielii acesteia, daca este cazul. Aplica samponul dupa ce blana este complet uda si maseaza usor pe toata suparafata corpului.
Clateste bine – Dupa samponare, asigura-te ca ai clatit foarte bine pisica cu apa curata si calduta. Acest pas este foarte important, deoarece pisica poate ingera accidental restul de sampon ramas pe suprafata pielii.
Uscarea – Usuca blana pisicii imediat ce termini baia, folosindu-te de un prosop curat. In cazul in care aceasta accepta, poti utiliza uscatorul de par la cea mai joasa treapta.
Recompensa – O data ce procesul a luat sfarsit, ofera-i o recompensa delicioasa pisicii tale in semn de multumire pentru comportamentul avut.
Importanta Periajului
Indiferent daca pisica ta are parul scurt sau lung, periajul este esential pentru sanatatea blanii acesteia. Pentru acest pas, este importanta utilizarea unei perii cu peri rari, putin duri. Aceasta este o perie standard ce poate fi utilizata pentru toate tipurile de par de pisica.
Periajul ar trebui sa aiba loc in mod frecvent, de minim doua ori pe saptamana. Astfel, circulatia va fi stimulata, sebumul va fi raspandit uniform si tonusul muscular va fi imbunatatit.
Se recomanda introducerea acestui tip de activitate inca de la o varsta frageda pentru a se obisnui cu procesul. Pe masura ce imbatranesc, pisicile nu mai sunt la fel de capabile sa se curete singure. Prin urmare, vor avea mai des nevoie de timpul si ajutorul tau in acest proces. Partea buna este ca, aceasta rutina poate contribui la consolidarea relatiei dintre voi.
Probleme ale Pielii
O ingrijire necorespunzatoare sau deficitara poate cauza probleme majore ale pielii. In cazul in care pisica ta se confrunta cu caderea parului sau apar simptome asociate cu dermatita seboreica, o vizita la medicul veterinar va ajuta in aflarea cauzei.
Desi periajul, baile si utilizarea unui sampon potrivit sunt importante pentru mentinerea sanatoasa a blanii pisicii tale, dieta joaca un rol la fel de important. Alergiile alimentare pot cauza probleme ale pielii, de aceea este important ca hrana pe care i-o oferi sa fie completa, echilibrata si sa respecte nevoile sale nutritionale.
Pisicile trebuie tunse?
In general, medicii veterinari nu recomanda scurtarea blanii pisicilor decat in cazul in care pisica are blana foarte lunga si se formeaza calti care afecteaza sanatatea pielii. Poate fi totodata si o preferinta estetica pentru anumiti stapani.
De ce pisicile se ingrijesc excesiv?
Daca pisica ta a inceput sa se ingrijeasca excesiv, inseamna ca mediul in care traieste este unul stresant pentru ea. Acest comportament poate provoca inflamatii ale pielii, rani sau caderea parului. La polul opus, daca blana pisicii este murdara si aceasta nu se ingrijeste, poate fi un semn de deshidratare. In astfel de situatii ar trebui sa ceri parerea unui medic veterinar cat mai repede posibil.
Pisicile se simt mai bine dupa ce sunt ingrijite?
Da. Ingrijirea poate ajuta la reducerea nivelului de stres, in special la pisicile care sufera de comportamente asociate cu anxietatea, precum mieunatul excesiv sau zgarierea mobilierului.