Labrador – Blanosul Inteligent si Echilibrat

Cuprins

Prietenosi, plini de energie si usor de integrat in orice familie, cainii Labrador reprezinta alegerea perfecta pentru un incepator in lumea animalelor de companie.

Labradorul este un caine iertator, motiv pentru care se intelege de minune cu copiii. Totusi, toleranta lor nu trebuie abuzata, iar interactiunea dintre copii si animale trebuie supravegheata in toate cazurile.  

infografic labrador

Origine

Rasa Labrador Retriever isi are originile pe coasta Newfoundland, in regiunea Labrador. Inregistrata pentru prima data in secolul al XVII-lea, aceasta rasa a reprezentat un adevarat suport pentru pescari, fiind dresata sa traga de plasele de pescuit prin apele inghetate. Pe langa pescuit, aceasta rasa de caini a fost folosita mult timp si pentru vanatoare.

La inceputul secolului al XIX-lea, rasa Labrador Retriever a fost dusa la Poole Harboure, in Marea Britanie. Mai exact, in 1830, Alexander Ramey-Home, devenit Lord Dunglass, impreuna cu nepotii sai, Walter Francis Montagu Douglas Scott si Lord John Scott, a importat precursorii rasei Labrador din Newfoundland in Europa, pentru a-i folosi la vanatoare.

Incepand cu 1880, James Howard Harris, William Henry Walter Montagu Douglas Scott si Charles Alexander Douglas-Home au colaborat pentru a dezvolta rasa Labrador Retriever. Caini Buccleuch Avon si Buccleuch Ned au fost imperecheati cu catele din rasele importate original de catre Lord Dunglass si nepotii sai.

Totusi, prima fotografie cu rasa Labrador Retriever dateaza din 1857, in timp ce numele rasei a devenit comun in Marea Britanie in 1870. Primul Labrador galben a fost inregistrat in 1899, iar rasa a fost recunoscuta de catre Kennel Club abia in 1903.

Temperament

Labradorul se ataseaza usor de stapan si iubeste copiii in mod deosebit. Activ, cu o placere inepuizabila de a-si urma stapanul peste tot, docil si rabdator, acest caine este ideal ca animal de companie.

Extrem de loiali, Labradorii trebuie inclusi in toate aspectele vietii de familie. Cu toate acestea, daca te gandesti la ei ca la cei mai buni caini de paza, nu este tocmai o caracterizare corecta: Labradorii vor latra pentru a atrage atentia strainilor, insa doar ca mai apoi sa ii intampine cu mult entuziasm.

O zi la plaja va fi intotdeauna o zi perfecta pentru un Labrador, avand in vedere ca ii place mult sa inoate si, de asemena, tanjeste dupa admiratia oamenilor.

💡Temperamentul lor cald transforma Labradorii in caini perfecti pentru terapia asistata de caini, pentru persoanele cu dizabilitati. Mai mult, acestia sunt folositi si in operatiuni de salvare, datorita mirosului fin pe care il au.

Cand vine vorba de interactiunile cu alti caini, Labradorii sunt foarte educati, demonstreaza toleranta si blandete si nu initiaza niciodata un conflict.

Daca vrei sa ai alaturi de tine un Labrador, este important de retinut ca acestia au nevoie de plimbari frecvente, de atentie si de multa afectiune, pentru a fi cu adevarat fericiti si pentru a dezvolta un temperament sanatos.

💡Superputeri ale Labradorului Retriever: vanatul, identificarea urmei si aportul prazii, participarea activa in munca de politie pentru detectarea narcoticelor, caine ghid pentru persoane cu deficiente de vedere, cautarea si salvarea victimelor in cazul diferitelor accidente, campion la agilitate.

Cu un temperament echilibrat si versatil, Labradorul se adapteaza usor, nu este teritorial, agresiv sau distructiv. Totusi, avand in vedere ca este un caine agil, care nu prea stie ce este frica, acesta trebuie supravegheat.

O alta caracteristica a Labradorilor este inteligenta, iar acest lucru ii face foarte receptivi si deschisi la a incerca lucruri noi, asa ca acestia pot fi prezenti in toate activitatile pe care le faci, de la drumetii pana la inot.

Ingrijirea Labradorului

Labradorul este o alegere foarte inteleapta pentru o persoana care nu a mai detinut un caine in trecut. Totusi, asta nu inseamna ca ingrijirea lui trebuie lasata in plan secund, ci trebuie acordata o atentie deosebita mai multor aspecte.

In ceea ce priveste nutritia cainelui, aceasta trebuie sa contina un aport de nutrienti diversificat, care include o multitudine de minerale si vitamine. Fiind un caine predispus la obezitate, acesta trebuie hranit cu atentie si, obligatoriu, trebuie sa i se ofere activitati zilnice care sa-i tempereze gradul mare de energie. De asemenea, avand in vedere aceasta predispozitie la obezitate, hrana care i se ofera Labradorului trebuie sa fie saraca in grasimi si cereale.

💡Daca Labradorul devine supraponderal, creste riscul de displazie coxo-femurala, incidenta acestei afectiuni fiind mare cand vine vorba de aceasta rasa de caini. O alta afectiune des intalnita la cainele din rasa Labrador este atrofierea progresiva a retinei, de aceea vizitele la veterinar trebuie respectate cu strictete. 

Hrana unui Labrador este formata din 70% carne si 30% legume si fructe, astfel incat sa aiba un continut important de vitamine si nutrienti. Continutul ridicat de cereale este un indicativ al hranei de proasta calitate.

Fiind caini lacomi si pofticiosi, acestia nu trebuie lasati sa aleaga de unii singuri cat mananca. Cantitatea potrivita de mancare variaza de la varsta, greutate si nivel de activitate. Una sau doua mese pe zi sunt suficiente pentru un Labrador si este recomandat ca acestea sa fie la ore fixe. Ca sa iti dai seama daca Labradorul tau are o greutate corecta, verifica daca ii poti simti coastele prin palpare, fara sa poti sa le vezi cu ochiul liber.

Pentru a fi sigur ca obezitatea va sta departe de Labradorul tau, trebuie sa ti cont, pe langa mancare, de miscarea zilnica pe care i-o oferi. Chiar daca sunt caini care se adapteaza cu usurinta diferitelor conditii, activitatile zilnice sunt obligatorii. Cateva ore pe zi de plimbare sunt necesare pentru un adult sanatos. 

Cand vine vorba de blana, lucrurile nu se complica foarte mult, in sensul in care periajul este necesar o data pe saptamana si cu o atentie mai ridicata atunci cand e perioada de naparlire. Poti face din aceasta etapa o rutina, iar asta va transforma periajul intr-o activitate placuta pentru cainele tau.

FAQ’s

Sunt Labradorii hipoalergenici?

Nu, Labradorii nu sunt caini hipoalergenici. Avand blana groasa si densa, cu un strat inferior rezistent la intemperii, aceasta rasa de caini lasa par in urma si necesita periaj, motiv pentru care nu reprezinta o alegere corecta pentru o persoana cu alergii.

Cat de des trebuie spalat un Labrador?

Pentru un Labrador care petrece destul de mult timp in locuinta, baia este recomandata o data la patru sau sase saptamani. Totusi, avand in vedere ca nu sunt caini carora le place viata sedentara, acestia se pot murdari destul de frecvent, ceea ce inseamna ca vor avea nevoie de baie mai des. In medie, un Labrador trebuie spalat o data pe luna.

Sunt Labradorii inteligenti?

In general, Labradorii sunt considerati caini inteligenti si se situeaza, astfel, pe locul sapte in topul celor mai inteligente rase de caini din lume. De-a lungul timpului, aceasta rasa de caini a fost folosita pentru vanatoare, ceea ce inseamna ca poseda abilitati si instincte care demonstreaza inteligenta. Un lucru interesant care, de asemenea, demonstreaza inteligenta acestei rase de caini este faptul ca pot invata pana la 250 de cuvinte si semnale.

Distribuie:
error: