Exista un motiv pentru care Nimfa este una dintre cele mai populare pasari de companie — acest papagal australian zvelt poate fi pe cat de dragalas, pe atat de curios si indraznet.
Un lucru este sigur: cu un astfel de exemplar in casa iti va fi foarte greu sa te plictisesti. Acest lucru se datoreaza mai ales faptului ca nimfele sunt niste fluieratori talentati. Masculul speciei, in deosebi, este un cantaret pasionat si iscusit, acesta adorand sa fluiere, mai ales in preajma stapanului, jucariei preferate sau in timpul unei activitati care ii face placere.
Un papagal nimfa sanatos si bine socializat poate fi un animal de companie grozav pentru familii si este, de asemenea, companionul ideal pentru apartament.
Origine
Papagalul Nimfa, cunoscut si sub numele de Cockatiel sau Nymphicus Hollandicus poate fi gasit pe intreg teritoriul Australiei, cu exceptia zonelor umede de coasta din est, nord si sud.
Nimfele au tendinta de a forma grupuri in apropierea apelor dulci si prefera in general zonele deschise in locul padurilor dense si aglomerate. Descoperiti in 1770, acesti papagali sunt cei mai mici membri ai familiei Cockatielilor, care au reusit sa intre rapid in atentia iubitorilor de pasari.
Acestea au devenit populare ca animale de companie in anii 1900. Sunt usor de crescut in captivitate, iar personalitatile lor docile si prietenoase le fac unele dintre cele mai potrivite pasari de companie.
Nimfele sunt, de asemenea, mentionate in multe legende mitice din Antichitate ca fiind genii ale naturii. In mitologia romaneasca acestea erau intruchiparea sanzienelor, ielelor si rusaliilor, iar in Grecia antica se credea ca nimfele sunt niste divinitati populare, fiice ale lui Zeus si ale zeitelor apelor.
Hrana & Nutritie
Hrana echilibrata din punct de vedere nutritional, special formulata pentru nimfe, ar trebui sa constituie in jur de 60-70% din dieta pasarii tale, la care se adauga cateva legume proaspete, fructe si cantitati mici de seminte fortificate ca un rasfat ocazional. Totodata, apa trebuie schimbata zilnic pentru ca pasarea ta sa bea doar apa curata si proaspata.
Papagalul nimfa femela care depune oua ar trebui sa aiba intotdeauna acces la oasele de sepie, care sunt surse excelente de calciu, un nutrient esential pentru calitatea cojilor de oua.
💡 Nu hrani niciodata o nimfa cu avocado, seminte de fructe, ciocolata, cofeina sau alcool, deoarece acestea sunt toxice si pot provoca boli grave sau chiar deces.
Lucruri de retinut cand hranesti un papagal nimfa:
✔ Mancarea proaspata si apa ar trebui sa fie intotdeauna disponibile pentru acesta.
✔ Legumele si fructele care nu sunt consumate in cateva ore trebuie aruncate.
✔ Recompensele nu trebuie sa depaseasca 10% din totalul alimentelor.
✔ Furnizarea de vase separate pentru alimente uscate, alimente proaspete si apa este absolut necesara.
✔ Daca adapostesti mai mult de o pasare intr-un singur habitat, asigura-te ca exista mai multe recipiente pentru apa si hrana, altfel exista sanse de a intra in rivalitate.
✔ Desi papagalii nimfa devin curiosi si pofticiosi in preajma stapinilor care mananca, nu iti imparti niciodata mancarea cu acestia, mai ales direct din cavitatea bucala. Oamenii au microorganisme in gura care pot provoca boli severe la pasari.
✔ Semintele pot fi o parte nutritiva a dietei, dar sunt bogate in grasimi. Asadar, acestea nu trebuie sa depaseasca 30% din dieta pasarii tale.
✔ Dietele pe baza de granule sunt adesea alegerea potrivita pentru pasari, deoarece sunt echilibrate din punct de vedere nutritional, iar pasarile nu isi pot alege doar semintele preferate si sa lase restul deoparte.
✔ Daca pasarea ta prefera in mod special semintele, va trebui sa fii perseverent in a o face sa manance dintr-un meniu mai variat. Asadar, pe langa dieta alimentara obisnuita, ofera-i fructe si legume proaspete, dar si cateva proteine precum oua fierte, leguminoase si carne gatita cu moderatie.
✔ Semintele incoltite sunt, de asemenea, o modalitate excelenta de a adauga varietate in dieta papagalului tau nimfa.
Personalitatea Papagalului Nimfa
Nimfele sunt animale grozave care se adapteaza foarte rapid intr-un cadru familial si sunt relativ usor de pastrat intr-o colivie, cu conditia ca stapanul sa fie pregatit sa le permita sa iasa din colivie macar jumatate de ora pe zi pentru a-si face exercitiile regulate de zbor prin casa.
Aceste pasari sunt in general blande, afectuoase si le place sa fie mangaiate si tinute in brate. Adora sa fie langa tine si vor fi foarte bucuroase sa te revada de fiecare data.
Chiar daca nimfele sunt in general prietenoase, o pasare neimblanzita ar putea manfiesta unele comportamente agresive precum ciupitul. Poti preveni astfel de obiceiuri de la o varsta frageda prin a incuraja si recompensa intotdeauna comportamentul bun.
Si, un aspect foarte important de retinut, nu iti certa niciodata pasarea! Acest lucru o poate determina sa devina timida in preajma oamenilor sau chiar in interactiunile cu tine.
Cand primesti o nimfa in familia ta, cel mai important lucru pe care trebuie sa il faci este sa ii acorzi timp sa se obisnuiasca cu noua sa colivie. Si, pentru a face procesul cat mai usor cu putinta, exista anumite trucuri pe care le poti pune in aplicare.
La prima sa interactiune cu noua cusca este recomandat sa imprastii seminte pe podeaua acesteia, astfel incat pasarea ta sa poata gasi cu usurinta o sursa de hrana si sa inteleaga ca locul in care se afla este unul primitor. Aseaza si un mic vas cu apa intr-unul dintre colturi, asigurandu-te ca nu este plasat direct sub leaganul pasarii pentru a evitata ca acesta sa lase excremente in apa pe care o consuma.
Unele pasari nimfe pot deveni foarte tulburate daca nu reusesc sa identifice cu usurinta hrana sau apa in recipientele din cusca, mai ales daca acestea sunt partial acoperite de nisip sau alte obiecte. Acesta este un aspect important si nu trebuie trecut cu vederea.
Nu in ultimul rand, nimfele sunt pasari inteligente care pot invata o varietate de trucuri vocale in timp. De la fluieraturi si ciripituri usoare pana la sunete de clopotei si imitarea cuvintelor din vocabularul stapanului, sa nu fii complet surpins atunci cand vei constata ca papagalul tau nimfa vorbeste. Acestea sunt niste pasari atat de inteligente, incat se vor vor bucura de orice noua provocare cand vine vorba de un schimb de replici.
Asadar, daca ai mult timp la dispozitie, papagalul tau nimfa se va bucura sa stea la barfa cu tine ore intregi. Daca totusi nu reusesti sa ii acorzi timpul necesar, multi papagali nimfa se vor mentine ocupati chiar si in lipsa stapanilor petrecand ore intregi vorbind cu „cealalta pasare” din oglinda.
Ingrijirea Nimfelor
Daca nu ai mai avut pana acum o astfel de pasare, tine minte ca miscarile lente sunt absolut necesare pentru a-i castiga increderea. Acest lucru este important si in cazul antrenamentelor, pentru ca oricat de inteligenti ar fi, papagalii nimfa se pot intimida foarte usor daca ii grabesti.
Asigura-te ca amicul tau inaripat are la dipozitie suficient de multe jucarii pentru pasari care sa il tina ocupat. Acest lucru nu inseamna ca toata cusca ar trebui sa fie plina de jucarii, ci ca pasarea le are aproape pe cele pe care le indrageste cel mai mult. Prea multe jucarii intr-o cusca de dimensiuni mult prea mici ar putea impiedica papagalul sa iti intinda aripile si sa se miste confortabil.
In ceea ce priveste somnul papagalului nimfa, si aici este nevoie de implicare din partea stapanului. Pentru ca majoritatea pasarilor au nevoie de 12 ore de somn in fiecare zi, daca orele tale de odihna nu corespund cu ale nimfei, va trebui sa ii acoperi cusca pentru a-i declansa somnul. Oricat de obosit ar fi animalutul tau, este posibil ca acesta sa nu reuseasca sa adoarma cu usurinta daca este bruiat de prea mult zgomot si lumina.
Nimfele se adapteaza cel mai bine la temperaturi medii cuprinse intre 18°C si 26°C, iar orice schimbare care trece de aceste limite pot aduce disconfort animalului tau. Coliviile trebuie in general asezate pe podea sau suspendate, intr-o zona bine luminata, ferita de curenti si inaccesibila altor animale de companie cum ar fi pisicile si cainii curiosi. Exista cazuri in care nimfele devin foarte buni prieteni cu patrupedele, dar interactiunea cu alte animale din casa nu este indicata inca de la inceput.
Asigura-te ca nu exista componente ale coliviei fabricate din plumb, zinc, alte metale grele potential toxice, vopsele pe baza de plumb sau piese galvanizate, deoarece acestea pot cauza probleme medicale grave daca pasarile le ingereaza. Acelasi lucru se aplica si in cazul jucariilor sau echipamentului de ingrijire.
Leaganul pasarii tale ar trebui sa aiba cel putin 15 cm lungime si 1,30 cm in diametru. Dimensiunile corecte sunt un aspect crucial pentru a oferi pasarii tale suficienta libertate incat sa isi poata antrena picioarele si pentru a preveni leziunile de presiune asupra talpilor pe care un echipament nepotrivit le-ar putea declansa in scurt timp.
Alege o colivie de cel putin doua ori mai mare decat anvergura aripilor Nimfei, deoarece aceasta are nevoie de suficient spatiu pentru a se misca, prevenind comportamentul de auto-mutilare.
Jucariile masticabile si recompensele ofera nimfelor o stimulare mentala importanta. Fara o stimulare adecvata, aceste pasari se plictisesc si isi pot smulge penele sau pot dezvolta alte obiceiuri distructive, asa ca incearca sa rotesti jucariile din colivie in mod regulat. Jucariile potrivite pentru acest tip de pasari pot fi facute din carton, hartie, lemn moale sau plastic suficient de rezistent. De asemenea, jucariile nu ar trebui sa aiba parti mici pe care pasarile le pot scoate si le pot ingera cu usurinta.
Pasarile au nevoie de expunere la lumina ultravioleta (UV) pentru ca pielea lor sa produca suficienta vitamina D, astfel incat sa poata absorbi calciul alimentar. Lumina UV este filtrata de sticla in ferestre, asadar nu va fi suficienta plasarea habitatului langa o fereastra. Pentru a rezolva aceasta problema poti amplasa in colivie lumini UV concepute special pentru pasari ce ar trebui sa stea aprinse in jur de 10-12 ore pe zi si sa fie schimbate la fiecare sase luni atunci cand potenta lor scade.
Un alt aspect important specific Nimfei este stranutul. Din cauza ca penele ei produc multe reziduuri sub forma de pudra, aceasta ii poate intra in nas si o poate face sa stranute. De asemenea, alte cauze ale stranutului ar putea fi aerul prea uscat, fumatul in camera in care se afla colivia, produsele de curatenie utilizate, infectii virale sau chiar tumori.
FAQ’s
Cum se taie aripile unui papagal nimfa?
De regula, pentru a tunde aripile unuei nimfe in mod corespunzator, cele 5 pene primare exterioare ar trebui taiate la un nivel chiar sub penele ascunse din interiorul aripilor. Cu toate acestea, aripile papagalului tau nimfa ar trebui sa fie taiate numai de un profesionist calificat sau de o persoana destul de familiarizata cu aceasta specie care stie cum se tund corect penele. In caz contrar, o poti rani grav si pasarea ta poate dezvolta un dezechilibru fizic inconfortabil.
Cum speli un papagal nimfa?
Pentru ca baia pasarilor difera de rutina de igiena a altor animale de companie, in niciun caz nu va fi nevoie de o baie clasica in cada sau dus. Vasele cu apa din interiorul coliviei ar trebui sa fie suficient de mari pentru ca nimfa sa se scalde de una singura. Pasarile care nu se scalda in mod regulat pot fi stropite de cateva ori pe saptamana cu apa calduta folosind un recipient tip spray apoi sterse usor cu o carpa fina din bumbac pentru a ajuta la mentinerea penajului sanatos.
Cum pot deosebi papagalul nimfa femela de mascul?
In cazul nimfelor de culoare cenusie (cel mai comun exemplar), se pot distinge masculii si femelele destul de usor. Masculii au pene pe corp de un gri mai pronuntat si anumite pene portocalii mult mai stralucitoare la nivelul capului decat femelele, care au penajul in culori mult mai fade. Femelele prezinta, de asemenea, niste dungi orizontale pe partea inferioara a cozii si pene gri cu pete albe sau galbene pe partea inferioara a aripilor.
Papagalul Nimfa poate vorbi?
Da. Acest papagal tinde sa socializeze foarte mult si poate fi invatat sa cante diferite cantece sau sa rosteasca cateva cuvinte, insa trebuie sa aveti rabdare si sa comunicati des cu el.