Ogarul Afgan este cainele care o sa atraga priviri peste tot pe unde merge. Caine de talie mare, cu blana lunga, care vine in culori diverse si cu picioare facute pentru alergat, Ogarul Afgan poate fi premiat, fara dar si poate, pentru aspectul lui.
Dincolo de aspect, acest caine vine la pachet cu o atitudine prietenoasa, cu multa energie si cu loialitate puternica fata de stapan, ceea ce il face o alegere perfecta ca animal de companie.
Origine
Se cunosc foarte putine despre originile Ogarului Afgan, chiar daca acesta este considerat cel mai vechi caine. Aceasta rasa a intrat pentru prima data in atentia lumii occidentale in secolul al XIX-lea. De-a lungul timpului, a fost folosit pentru mai multe munci, printre care paza, manarea turmelor de oi, vanarea antilopelor, caprioarelor, iepurilor si chiar vanarea sacalilor.
Primele exemplare de Ogar Afgan au fost aduse in Marea Britanie, de catre ofiteri ai fortelor armate, in 1907. Din 1926, exista chiar si un club englezesc dedicat acestor caini. Totusi, popularitatea lui a inceput sa creasca semnificativ abia incepand cu anul 1970.
Specialistii sunt de parere ca stramosul Ogarului Afgan este Ogarul Egipten, sau Cainele Faraonilor. In nord-estul Afganistanului, in regiunea Balk, au fost descoperite desene rupestre, unele datand din secolul IV i.Hr. cu Ogari Afgani la vanatoare.
Chiar daca originea lor nu este foarte bine stabilita, exista o multime de legende in jurul accestor caini. Una dintre legende face trimitere chiar la origini biblice si spune ca Noe a luat in arca sa Ogari Afgani pentru a-i salva de la potop. De asemenea, legenda mai precizeaza ca Ogarii Afgani si-au folosit botul lung pentru a astupa gaurile care apareau in arca.
Ogarul Afgan este considerat in continuare una dintre cele mai frumoase rase de caini. Avand o talie mare, cu o inaltime de 68 – 74 centimetri la masculi, si 63 – 69 de centimetri la femele, acestia sunt o prezenta constanta la concursurile de frumusete.
Temperament
Ogarul Afgan este, in general, un caine prietenos, chiar daca poate fi reticent cand vine vorba de straini. Totusi, dupa putin timp de acomodare, acesta renunta, de regula, la timiditate. Pentru ca aceasta reticenta cand vine vorba de straini sa nu apara, sunt recomandate dresajul si socializarea inca de mic.
Daca ne uitam la aspectul lui, putem sa ne dam seama rapid ca este genul de caine facut pentru a alerga. Cu un nivel ridicat de energie, acesta are nevoie de multa activitate fizica zilnica, pentru ca sanatatea si, la fel de important, starea lui de spirit sa ramana in parametri.
💡 Daca iti doresti un Ogar Afgan, este important de mentionat faptul ca acesta are nevoie de plimbari zilnice de minimum doua ore, pentru a putea sa-si mai consume din energie. De altfel, si plimbarile mai alerte trebuie sa fie incluse in programul lui.
Temperamentul unui Ogar Afgan este caracterizat de extreme. Acesta are o personalitate puternica, dar si egoista. In ciuda acestui lucru, el reuseste sa ramana in acelasi timp calm si rabdator.
Rabdarea sa caracteristica si calmul de care da dovada il fac un caine ideal si pentru familiile cu copii. Totusi, chiar daca Ogarul Afgan nu este un caine agresiv, interactiunile dintre caine si copil trebuie supravegheate.
O aparitie plina de personalitate si demnitate, Ogarul Afgan are ceva ce ii confera un aer aristocrat. Acesta se ataseaza puternic de stapan si, de regula, nu este dispus sa asculte de alte persoane.
De altfel, putem spune ca Ogarul Afgan face parte din categoria cainilor care pot fi asemanati cu pisicile, cand vine vorba de temperament. Acesta nu are tot timpul starea necesara pentru afectiune, in schimb, o sa vina el sa o ceara atunci cand simte nevoia.
Ingrijire
Cand vine vorba de ingrijirea unui caine, principalul aspect care ne trece prin minte in majoritatea cazurilor este cel legat de blana lunga, care necesita un anumit tratament.
Astfel, periajul acestui caine trebuie sa devina ca un “ritual” zilnic, pentru ca acesta sa-si pastreze blana lunga si matasoasa si sa nu o lase peste tot in urma lui. Lipsa periajului poate duce la aparitia caltilor si, in cele din urma, va altera aspectul atat de elegant al acestui caine.
De asemenea, tot la categoria ingrijirea blanii intra si imbaiatul o data la doua saptamani. In timpul baii, este recomandat sa folosesti un sampon si balsam pentru descurcarea blanii, care sa fie recomandate de medicul veterinar.
Hrana pe care o oferi unui Ogar Afgan trebuie sa fie aleasa cu atentie. Acesta ar trebui sa consume mancare de caini de cea mai buna calitate, de preferat intr-o cantitate de trei – patru cupe pe zi, care sa fie bogata in nutrienti, pentru a preveni eventuale probleme ale sistemului digestiv.
💡 Dupa ce ai ales un anumit tip de mancare de caini si dupa ce te-ai asigurat ca aceasta este acceptata de Ogarul tau Afgan, incearca pe cat posibil sa nu o schimbi, doar daca situatia o impune.
Daca vrei sa-i mai alternezi dieta, poti sa ii gatesti o data pe saptamana. Acesta mai poate manca, pe langa obisnuita mancare de caini, carne de pui, orez brun, grau, morcovi, brocoli si spanac. Este recomandat sa eviti sa ii introduci in dieta soia, sfecla sau carne de vita, cat si suplimente cu vitamina C, pentru ca pot aparea probleme ale rinichilor.
In general, Ogarul Afgan este un caine robust si sanatos, insa poate dezvolta de-a lungul vietii anumite alergii, probleme digestive sau ale ochilor. De asemenea, acesta este un caine cu o sensibilitate ridicata fata de stres, asa ca este important sa ii oferi o viata care sa-i satisfaca nevoile: de la miscare pana la hrana si ingrijirea blanii.
FAQ’s
Sunt Ogarii Afgani potriviti ca animale de companie?
Da, Ogarii Afgani sunt potriviti ca animale de companie, pentru ca se integreaza cu usurinta in orice familie si dau dovada de afectiune si loialitate. Totusi, acestia au nevoie de o ingrijire deosebita si trebuie sa te asiguri ca le-o poti oferi.
Cat de mult latra Ogarii Afgani?
Chiar daca, in unele cazuri, acestia latra o data sau de doua ori atunci cand un strain se apropie de ei, Ogarii Afgani nu sunt tocmai zgomotosi. In fond, aspectul lor aristocrat nu le permite sa se agite prea tare cu latratul.
Care este scopul pentru care au fost dezvoltati Ogarii Afgani?
Datorita constructiei robuste si picioarelor lungi, facute special pentru alergat, acesti caini sunt perfecti pentru vanatoare. De altfel, acestia au fost folositi de-a lungul timpului in special pentru vanarea animalelor de mici si mari dimensiuni.