Unul dintre cei mai cunoscuti pesti de acvariu, Discus sau Symphysodon, se evidentiaza prin coloritul deosebit si forma plata a corpului. Face parte dintr-o rasa de specialitate datorita nevoilor distincte.
Este un peste comunitar caruia ii place sa traiasca alaturi de mai multi pesti cu nevoi similare. Nu este compatibil cu pestii mari agresivi sau cu pestii prea mici pe care-i poate percepe ca hrana.
Ingrijire
Discus, comparativ cu ceilalti pesti de acvariu, necesita o ingrijire mai temeinica pentru a putea supravietui, de aceea poate fi complicat pentru acvaristii fara experienta. Totusi, atata timp cat parametrii apei sunt respectati si hrana oferita respecta nevoile nutritionale ale acestuia, nu vei intampina probleme in etapa de ingrijire.
Acesta poate ajunge la o lungime de 16.5 cm, de aceea si dimensiunea bazinului trebuie adaptata la marimea pestelui. Apa trebuie schimbata cu cel putin 50% in fiecare saptamana pentru a reduce nitratii si a reumple mineralele.
Acvariul nu necesita un susbtrat, insa poti adauga plante cu tulpini lungi sau plante inferioare care sa contribuie atat la un mediu placut pentru Discus, cat si la oxigenarea apei.
In ceea ce priveste dieta, se recomanda hranirea cu alimente vii sau congelate. Acesta prefera in special viermii de sange, inima de de vita si fulgii uscati care vor furniza vitaminele si mineralele necesare.
Reproducere
Procesul de reproducere nu este unul foarte simplu. Va trebui sa achizitionezi mai multe exemplare pentru ca acestia sa isi poata alege perechea.
Odata ce s-a realizat chimia dintre acestia, femela va depune icre in fiecare saptamana, timp de cinci saptamani. Acest ciclu are de obicei loc de doua ori pe an.
Ouale vor ecloza in urmatoarele 48 de ore, iar puii nu trebuie hraniti imediat, deoarece se vor hrani cu o secretie eliberata de mama lor.
FAQ’s
Ce pesti pot fi tinuti in acvariu impreuna cu Discus?
Colegii de acvariu ai lui Discus trebuie sa indeplineasca doua criterii: sa poata trai in temperaturi ridicate si sa nu concureze cu Discus pentru hrana.
Este recomandat sa lasi pestele Discus singur in acvariu pentru ceva vreme, iar dupa ce se obisnuieste, poti adauga treptat alte specii precum Cardinal Tetra, Corydoras Sterbai sau Bristlenose Pleco.
Cat costa un peste Discus?
Preturile pentru pestii Discus depind foarte mult de dimensiune si uneori de culorile acestora. De exemplu, pretul mediu al unui Discus mic este intre 100 si 150 de lei, in timp ce alte exemplare mai deosebite precum Red Turquoise Discus pot ajunge la un pret de 2000-2500 lei.
Ce dimensiuni de acvariu sunt potivite pentru pestele Discus?
In cazul acestei specii, mai mare inseamna intotdeauna mai bine, asa ca este recomandat un acvariu generos de aproximativ 280 de litri. Poti folosi si un acvariu de 200 litri, dar vei fi nevoit sa schimbi apa mult mai des.