Pisica Angora – Etalonul Elegantei Pisicesti

Cuprins

Cu blana predominant alba, foarte bogata si placuta la atingere, pisica Angora este o rasa greu de confundat ce va aduce un strop de frumusete in fiecare casa.

Ca orice alta felina, Angora se ataseaza de stapan si devine foarte iubitoare in timp, insa are nevoie si de momentele ei de singuratate care sunt, de altfel, momente dedicate somnului.

Infografic Pisica Angora

Origine

Pisica Angora este originara din Anatolia centrala, respectiv Ankara din zilele noastre si s-a strecurat, potrivit legendelor, acum multi ani in viata oamenilor.

Insusi Muhammad, fondatorul credintei islamice, ar fi detinut o pisica Angora, cunoscuta in prezent si ca Angora Turceasca. Daca este adevarata aceasta legenda, inseamna ca pisica Angora a castigat admiratia oamenilor inca din secolul al VII-lea. Totusi, aceasta a fost documentata pentru prima data in secolul al XVII-lea, cand a fost recunoscuta ca rasa distincta de pisici in Europa.

Ca toate pisicile domestice, pisica Angora este descendenta a felinelor salbatice africane. Cand rasa a fost introdusa pentru prima data in cultura oamenilor, pisicile Angora au devenit rapid foarte indragite, in principal datorita aspectului lor unic. Ulterior, locul lor a fost luat de piscile Persane, care au devenit pisicile preferate de crescatorii europeni. 

Pentru a conserva rasa de pisici Angora, la inceputul anilor 1900 in gradina zoologica din Ankara a inceput un program de crestere si selectie pentru protejarea lor.

Pisica Angora Turceasca a fost iubita mereu de populatia turca, motiv pentru care exportul acestei rase a fost facut cu dificultate. Prin urmare, abia in 1962 doua exemplare de la gradina zoologica din Ankara au ajuns in SUA, unde au fost privite cu foarte multa admiratie. In prezent, acestea sunt inscrise in diferite expozitii si concursuri in Nordul Americii.

Temperament

Pisica Angora sau pisica Turceasca, in functie de cum iti doresti sa o numesti, este foarte energica. Ii place sa se joace, sa alerge si sa urmareasca diferite obiecte prin casa. Daca vrei sa o iei in brate, este posibil sa accepte cateva momente de afectiune inainte sa sara si sa urmareasca ceva ce i-a atras atentia, de la raze de soare pana la muste sau fire care atarna, gata sa fie plimbate dintr-o labuta in alta.

Chiar daca este energica si ii place sa alerge dintr-o parte in alta, pisica Angora este foarte afectuasa, se ataseaza puternic de stapan si isi pune toata increderea in el. Daca iti doresti sa porti o conversatie cu ea, pisica Angora va raspunde rapid, printr-un mieunat subtil, dar categoric. Cu alte cuvinte, aceasta rasa de pisica este pregatita sa iti fie un prieten de nadejde.

💡 O caracteristica neobisnuita pentru o pisica, dar care este intalnita la pisica Angora este dragostea pe care o are fata de apa. Ii place sa inoate si este una dintre cele mai cunoscute rase de pisici pasionate de inot.

Inteligenta este o alta caracteristica a pisicii Angora, aceasta va deschide usi, sertare si va sari de pe un obiect pe altul pentru a-si atinge obiectivul. Ii place sa invete lucruri noi, poate raspunde la comenzi (daca vrea), dar poate fi si foarte incapatanata si determinata sa obtina ceea ce isi doreste. De altfel, va iesi castigatoare in orice lupta a consecventei.

💡 Pisica Angora va accepta si va tolera alte animale, insa isi va dori sa fie tot timpul animalul alfa, fiind dominanta prin natura ei.

poze cu pisica angora

Rutina de Ingrijire a Pisicii Angora

La fel ca in cazul oricarui exemplar de pisica, Angora Turceasca are nevoie de controale de rutina, de perierea blanei de doua-trei ori pe saptamana si de ingrijirea dintilor si ghearelor. In ceea ce priveste hrana, pisica din rasa Angora Turceasca nu este deloc pretentioasa, poate fi hranita atat cu hrana umeda, cat si cu hrana uscata, dar si cu produse de calitate din comert, precum si lapte si carne.

Alimentatia pisicii Angora trebuie sa fie boagata in vitamine, minerale, grasimi sanatoase si proteine. Cand alegi tipul de mancare de pisici pentru aceasta rasa, incearca sa optezi intotdeauna pentru variante de hrana uscata si umeda de buna calitate. Desi nu este pretentioasa la mancare, trebuie sa acorzi atentie deosebita produselor alimentare pe care le cumperi si pe care intentionezi sa i le oferi, mai ales datorita faptului ca blana ei este mai pretentioasa ca la alte rase. 

In ceea ce priveste problemele comune de sanatate, pisica Angora este predispusa la a se confrunta cu deficiente ale sistemului auditiv. Surzenia este o afectiune des intalnita in randul acestor pisici si este influentata de aceleasi gene care ii dau culoarea blanii si a ochilor. In general, pisicile Angora cu ochii albastri au un risc mai mare de a dezvolta surzenie.

Pe de alta parte, chiar daca aparatul lor auditiv este mai sensibil decat in cazul altor pisici, Angorele se pot adapta foarte bine si pot functiona prin interpretarea vibratiilor din mediul inconjurator. Totusi, daca pisica ta dezvolta aceasta problema, este recomandat sa o ti in casa, pentru a o proteja de accidente sau alte pericole din mediul exterior. 

Speranta medie de viata a unei pisici Angora este de 15 ani. Acestea sunt pisici longevive, gata sa stea alaturi de stapan si sa ii ofere toata afectiunea lor tot restul vietii. 

Varsta de 6 ani este este pragul care necesita neaparat un control la veterinar, alaturi de cateva investigatii, pentru a te asigura ca aceasta nu a dezvoltat anumite sensibilitati.

FAQ

Este pisica Angora un animal bun de companie?

Afectuoasa si plina de energie, Angora ar putea fi alegerea ideala pentru o familie mare. Aceasta este comunicativa, raspunde la comenzi, se intelege bine cu alte animale si copii si nu ii place sa fie lasata mult timp singura.

Este pisica Angora o rasa rara?

Da, pisica Angora este considerata in continuare o rasa rara. Desi gradina zoologica din Ankara a inceput, inca din 1900, un program de crestere si selectie pentru protejarea si conservarea rasei, iar ulterior popularitatea ei a crescut chiar si in SUA, aceasta rasa de pisici este in continuare una rara.

Cat de mult traieste o pisica Angora?

Pisica Angora este destul de longeviva si traieste, in medie, 15 ani. Unele exemplare pot ajunge chiar pana la 18 ani. Totusi, dupa varsta de 6 ani, pentru a te asigura ca pisica ta iti va sta alaturi cat mai mult timp, sunt necesare vizite regulate la veterinar pentru controale de rutina.

Cat de mult naparleste pisica Angora?

Pisica Angora este o rasa ce nu naparleste foarte mult, motiv pentru care o pieptanare saptamanala este suficienta. Totusi, in perioadele de tranzitie, cum este primavara, poate naparli mai mult decat de obicei.

Distribuie:
error: