De ce Mananca Pisicile Iarba?

Cuprins

Pisicile au multe obiceiuri neobisnuite, printre care il mentionam pe cel de a manca iarba. Desi nu exista doar un singur motiv pentru care pisicile mananca iarba, este important sa cunosti eventualele motive, dar si sa stii cand trebuie sa te adresezi medicului veterinar. 

Laxativ Natural

Orice proprietar de pisica cunoaste faptul ca pisicile se ingrijesc minutios. Acest lucru poate duce accidental la inghitirea parului, iar digestia poate fi ingreunata. 

Pentru a facilita tranzitul intestinal si a combate constipatia, pisicile au obiceiul de a manca iarba, deoarece aceasta actioneaza ca un laxativ natural pentru ele. Iarba le ajuta sa inlature parul inghitit si alte resturi nedorite din sistemul lor digestiv. 

Aceasta ‘ajustare’ inteligenta a pisicilor la nevoile lor fiziologice demonstreaza abilitatea lor de a se adapta in orice situatie si de a-si mentine starea de sanatate optima.

Necesarul de Nutrienti 

Iarba contine acid folic (vitamina B9), o vitamina esentiala care contribuie la functionarea normala a sistemului digestiv, sustine cresterea celulelor si ajuta la producerea de hemoglobina. 

De asemenea, vitamina B9 se regaseste si in laptele matern, ceea ce o face o componenta cruciala in dezvoltarea sanatoasa a pisoilor nou-nascuti. Insa, pe masura ce pisicile cresc si ajung la varste adulte, au nevoie sa-si suplimenteze dieta pentru a asigura un aport adecvat de acid folic prin consumul de iarba.

Golirea Stomacului 

Toata lumea cunoaste faptul ca aceste feline au instincte de prada, care le face sa vaneze animale mici, precum soareci sau pasari. Deoarece unele parti ale acestor animale, precum parul sau penele nu pot fi digerate de stomacul pisicii, aceasta va consuma iarba pentru a-si autoprovoca varsatul. 

Cu toate acestea, trebuie mentionat ca motivul real pentru care iarba cauzeaza voma la pisici este faptul ca ele nu au enzimele adecvate pentru a digera aceasta planta. Astfel, in loc sa fie descompusa in sistemul digestiv, iarba ramane nedigerata si provoaca senzatia de greata, determinand pisica sa verse pentru a se elibera de aceasta.

Este important sa intelegem ca acest gest este unul complet normal pentru pisici si face parte din comportamentul lor natural. De asemenea, este recomandat sa le oferim pisicilor acces la iarba sau sa le furnizam jucarii sau alte mijloace adecvate de stimulare pentru a-si satisface instinctele de vanatoare si de explorare.

Este Sigur ca Pisicile sa Manance Iarba? 

Iarba nu este toxica pentru pisici, putand fi consumata in siguranta atata timp cat nu este tratata cu pesticide sau erbicide. Insa, consumul excesiv de iarba poate bloca camerele nazale, provocand stranut excesiv. 

Daca pisica ta are tendinta de a gusta parti ale plantelor din casa ta, asigura-te totusi ca nu fac parte din lista de plante toxice pentru pisici. Plante precum Kalanchoes, crini sau narcise pot fi foarte periculoase pentru felina ta, provocand probleme de sanatate serioase daca nu sunt observate la timp. 
Daca totusi vrei sa o faci pe pisica ta fericita, iar in acelasi timp sa fie si in siguranta, poti achizitiona ghivece cu iarba pentru pisici pentru a-i satisface aceasta nevoie.

Pisicile de interior au nevoie sa manance iarba?

Nu. Atata timp cat ii oferi pisicii tale mancare de inalta calitate, completa si echilibrata din punct de vedere nutritional, nu va fi nevoie de suplimentarea acesteia cu iarba.

Este normal ca o pisica sa manance iarba in fiecare zi?

Este in regula ca pisicile sa manance iarba din cand in cand, insa este foarte important ca aceasta sa nu fie stropita cu pesticide sau erbicide. O pisica care mananca des iarba poate avea probleme digestive, motiv pentru care se recomanda o vizita la cabinetul veterinarului.

Pisicile mananca iarba atunci cand sunt stresate?

Da. Pisicile anxioase sau stresate pot manca iarba pentru a se linisti, fiind ca o guma de mestecat pentru feline.

Distribuie:
error: