Pisica Persana — Nobilul Tacut si Bland

Cuprins

Persanul este etalonul frumusetii in lumea pisicilor. Blana sa pufoasa si fluida, fata dragalasa si personalitatea calma s-au combinat pentru a face din el una dintre cele mai populare si indragite rase de pisici la nivel mondial. 

In ciuda faptului ca a avea o pisica persana implica o ingrijire complexa si anumite probleme de santate care intra in pachetul sau genetic, pentru multi aspectul si personalitatea sa depasesc toate aceste dezavantaje. Si, cu siguranta nu ii putem contrazice! Pisica persana este un animal de companie excelent, care are mult mai multe de oferit decat infatisarea sa fermecatoare. 

Infografic cu caracteristici generale ale pisicii persane.

Originea Pisicii Persane 

Persana este cea mai populara pisica cu pedigree din America de Nord, daca nu din lume. In mod surprinzator, se stiu putine lucruri despre istoria pisicii persane, in ciuda prezentei sale printre oameni inca din anii 1600. Se crede ca pisicile persane isi au originea in Persia, (Iranul modern de astazi) si Turcia. Rasa s-a mutat spre vest, in Europa, odata cu cruciadele.

Incetul cu incetul acestia au devenit populari in randul nobilimii, inclusiv in randul reginei Victoria a Angliei. Rasa persana s-a remarcat totodata prin blana lunga si eleganta – o caracteristica pe care o impartaseau cu alte pisici populare cu par lung din acea regiune, un grup numit la acea vreme “pisici asiatice”. In ceea ce priveste denumirea lor, pisoii persani au fost numiti initial Angoras, dupa Ankara, capitala Turciei.

Popularitatea pisicilor persane a fost intarita si mai mult atunci cand circuitul expozitiilor de pisici a inceput sa ia avant la sfarsitul secolului al XIX-lea. In aceasta perioada au fost aduse in Statele Unite, unde au depasit rapid popularitatea pisicii Maine Coon, luandu-i locul de rasa de pisici cu par lung favorita a Americii.

💡 Pisicile persane au fost expuse in prima expozitie de pisici organizata din lume in 1871, la Crystal Palace din Londra. Peste 20.000 de oameni s-au adunat la spectacol pentru a asista la un pisoi persan castigand premiul „Best in Show”.

Culoarea originala a blanii pisicii persane era alba. Dar, pentru ca persanii au fost incrutisati si cu alte rase (cum ar fi pisicile brown tabbies si poate chiar pisicile siameze) acestia si-au pierdut treptat aspectul alb pur. Astfel, pisica metis persana se prezinta in numeroase culori sau chiar pete de diferite nuante pe tot corpul. 

Nutritie & Hrana 

In calitate de proprietar de pisica persana, probabil te-ai intrebat care este cea mai buna hrana pentru prietenul tau blanos, pentru ca, desigur, aceasta nu este o pisica comuna care poate manca orice. Pisicile persane sunt usor diferite de cele mai multe rase, asadar acestea necesita o dieta specifica pentru a preveni problemele de sanatate si pentru a-si pastra blana lunga si sanatoasa pentru cat mai mult timp. 

Astfel, pisicile persane au nevoie de o dieta echilibrata, care consta atat in alimente umede, cat si uscate. In functie de recomandarile medicului tau veterinar, poti forma o rutina alimentara care sa le integreze pe ambele. De exemplu, ii poti oferi persanului tau hrana umeda dimineata si poti completa cu hrana uscata in a doua parte a zilei si seara.  Proteinele sunt, de asemenea, foarte importante pentru pisica ta persana. Acestea pot proveni din diverse carnuri gatite, inclusiv pui, vita, curcan, peste, iepure sau porc.

Pentru a urma o dieta zilnica sanatoasa si echilibrata, pisica ta ar trebui sa consume urmatoarele cantitati: 

✓ 55% proteine

✓ 35% grasimi

✓ 10% carbohidrati

Pisicile persane au nevoi nutritionale unice. Asadar, o dieta care sa respecte limitele macronutrientilor prezentati anterior este mai mult decat ideala. Cu toate acestea, trebuie sa iei in considerare si caracteristicile faciale precum si tipul de blana al piscii tale persane – doua aspecte extrem de importante care influenteaza atat nutritia, cat si ingrijirea. 

Pisicile persane care au fete plate vor intampina dificultati in a manca hrana uscata, precum si in a cosnuma suficienta apa. S-ar putea sa fie nevoie sa le servesti mancarea intr-un castron larg, mai putin adanc decat unul obisnuit. De cele mai multe ori dieta acestora se va baza pe hrana umeda, pe care trebuie sa o selectezi cu atentie in asa fel incat sa contina toti nutrientii de care au nevoie. 

Personalitatea Pisicii Persane 

In ciuda aspectului lor fermecator, acestea sunt pisici blande si tacute care prefera un mediu linistit si oameni ce le trateaza cu amabilitate si calmitate. Spre deosebire de pisicile mai atletice, pisicile persane prefera sa se relaxeze pe o canapea toata ziua in loc sa se catare pe mobila si sa alerge dupa luminitele laserului. 

Persanul te poate intampina cu un mieunat linistit, dar in cele mai multe cazuri isi va folosi ochii sa iti vorbeasca. Nu-l deranjeaza sa petreaca timpul singur, dar prezenta ta il va face mereu fericit. Se poate spune ca persanul este un ornament excelent pentru orice casa in care poate sta ore intregi in poala cuiva – cel mai potrivit fiind un stapan la fel de linistit ca el. 

Cand lipsesti de acasa sau esti ocupat cu activitati obisnuite in cadrul locuintei, pisica persana se multumeste sa iti pastreze locul cald pe un scaun, o canapea sau un pat pana cand esti liber sa o admiri si sa-i acorzi atentia pe care o primeste de bunavoie, dar pe care nu o cere niciodata.

poze cu pisica persana

Mediile zgomotoase nu sunt pe placul pisicii persane, acestea fiind pisici extrem de calme care prefera o casa senina in care se schimba putine de la o zi la alta. Rasa are la baza cateva nevoi simple: mese nutritive regulate, putin timp de joaca cu un soricel, catnip sau ghemuri de lana si multa, multa dragoste, pe care o intorc inzecit.

De asemenea, pisicile persane sunt afectuoase, dar selective. Isi rezerva atentia membrilor familiei si acelor putini oaspeti in care simt ca pot avea incredere.

Nu in ultimul rand, tine minte ca aceasta rasa nu este cea mai buna alegere pentru o casa plina de copii si caini galagiosi, dar cu siguranta nu se vor impotrivi sa fie centrul atentiei unui copil ce le ofera mangaieri calde si controlate sau chiar prietenul cel mai bun al unui catel care nu trece de limitele lor comportamentale. 

Ingrijirea Pisicii Persane 

Cel mai important lucru de inteles despre ingrijirea unui persan este nevoia unei rutine de ingrijire zilnica. Blana lor lunga si frumoasa nu ramane curata si fara incurcaturi de la sine. Trebuie sa fie pieptanat si periat usor, dar suficient de bine in fiecare zi, iar o baie regulata – cel putin o data pe luna – este in general recomandata. 

Lacrimarea excesiva poate fi, de asemenea, o problema la aceasta rasa, asa ca pregateste-te sa stergi zilnic colturile ochilor pisicii tale persane pentru a preveni formarea petelor de sub ochi. Si, pentru ca igiena persanilor nu se opreste aici, va fi necesar sa iei in considerare si periajul dentar care trebuie efectuat saptamanal. 

Daca te hotarasti sa cumperi sau sa adopti o pisica persana, aceasta va trebui sa locuiasca doar in interior, deoarece nu s-ar putea adapta la curte si ar putea fi speriata foarte usor de alte animale si zgomotele din jur.  

Nici blana persanului nu este facuta pentru a fi crescuta ca pisica de exterior, pentru ca a lasa un persan in aer liber inseamna doar mult mai mult timp petrecut pentru ingrijirea atat a blanii, cat si a sanatatii sale generale. Mai mult de atat, nu este un secret faptul ca pisicile persane care ies in aer liber risca, de asemenea, sa fie furate de cineva care ar dori sa aiba o astfel de pisica fara sa plateasca pentru ea.

Pentru ca rasa a evoluat mult de-a lungul anilor, persanii pot avea in prezent diferite aspecte. Unii, cunoscuti sub numele de pisici persane “Peke-faced”, au o fata extrem de plata. Gandeste-te de doua ori la problemele de respiratie pe care le poate dezvolta o astfel de pisica inainte de a te hotari sa-ti iei una. 

Un alt aspect comun pentru pisicile persane este cel de „fata de papusa”. Acestea au o infatisare mai comuna, cu o fata care nu este la fel de plata precum spectaculosul Peke-faced, dar, spre deosebire de exemplarele cu profil distinctiv, acestea sunt mai putin predispuse afectiunilor oculare, bolilor respiratorii si efectelor negative cauzate de schimbarile de temperatura. 

FAQ’s 

Cat de mult naparleste o pisica persana?

Naparlirea este un eveniment obisnuit in viata oricarui blanos. Cu toate acestea, pisicile persane o duc la un alt nivel. Parul lor des si lung este destul de predispus la cadere, asa ca, daca nu este tinut sub control, te vei trezi cu par de pisica in fiecare coltisor al casei. Pentru a diminua caderea paraului, periaza-ti pisica persana zilnic si incepe sa faci acest lucru inca din stadiul de pui pentru a o ajuta sa se obisnuiasca si sa o perceapa ca pe o actiune normala si necesara. 

Cat timp poate fi lasata singura o pisica persana? 

Exista anumite rase de pisici total dependente de compania stapanilor, care sunt usor predispuse la depresie daca raman singure chiar si pentru o singura zi. Persanul, pe de alta parte, ramane destul de relaxat daca este lasat nesupravegheat intre patru pereti, asa ca daca trebuie sa lipsesti de acasa nu-ti face griji – pisica ta va fi bine, asteptand cu bucurie si o doza generoasa de calmitate sa te intorci.

Pisicile persane sunt hipoalergenice?

Nu, pisicile persane nu sunt hipoalergenice si pot provoca alergii. Desi blana lor lunga nu este neaparat un factor aici, acestea petrec de regula mai mult timp ingrijindu-se decat rasele de pisici cu par scurt, iar acest lucru inseamna mai mult par si saliva, un factor declansator al alergiilor.

Distribuie:
error: