Pisica Siberiana — Secretul Cald al Iernilor Reci 

Cuprins

Izvorate din peisajul inghetat al Rusiei, unde iernile sunt lungi si aspre, pisicile siberiene sunt niste veritabile bijuterii vii. Blana lor tripla, rezistenta la conditiile climatice severe, ochii mari in nuante de verde profund sau albastru adanc, precum si corpurile lor puternice, oglindesc salbaticia inghetata din care provin.

Aceasta rasa distinsa se remarca prin natura sa prietenoasa si dragostea infinita ce o poarta pentru cei destul de norocosi sa ii devina stapani. Prin devotamentul absolut fata de familia adoptiva, pisicile siberiene stabilesc conexiuni armonioase nu doar cu adultii, ci si cu copiii si celelalte animale.

Infografic Pisica Siberiană
Infografic Pisica Siberiană

Originea Pisicii Siberiene 

Fara a cunoaste cu exactitate momentul aparitiei acestei rase, putem presupune ca pisicile siberiene au fost prezente in peisajul rusesc cu sute de ani in urma, conform basmelor si cartilor pentru copii ale culturii rusesti.

Legende fascinante descriu pisicile siberiene intr-un mod mistic, adesea atribuindu-le calitati magice si puteri supraomenesti. Aceste povestiri au favorizat acordarea unui statut aparte rasei in cultura rusa.

In Siberia, ele nu au fost doar animale de casa, ci au avut si un rol esential in vanarea rozatoarelor si mentinerea echilibrului natural in viata comunitatilor in care traiau. Au evoluat intr-o regiune caracterizata de conditii de viata severe, recunoscute pentru abilitatile lor vanatoresi si pentru adaptarea la climatul neprietenos. 

Desi au fost apreciate in Rusia de-a lungul secolelor, pisicile siberiene au captat atentia lumii occidentale abia dupa Razboiul Rece. Odata aduse in Statele Unite si in alte colturi ale lumii, aceste feline au fermecat rapid inimile oamenilor, datorita personalitatii lor prietenoase si aspectului lor unic. In timp, au devenit nu doar animale de companie extrem de indragite, ci si ambasadori ai istoriei si culturii rusesti in intreaga lume.

Temperament

Pisica Siberiana este inteligenta si extrem de jucausa. Rasa este cunoscuta pentru faptul ca se dezvolta destul incet, avand nevoie de pana la cinci ani pentru a trece de la comportamentul specific pisoilor la cel de pisici adulte. Chiar si la o varsta inaintata, ele isi pastreaza o doza sanatoasa de jovialitate. 

In ciuda personalitatii copilaroase, pisicile siberiene sunt in general destul de tacute. Atunci cand fac zgomot, acesta va fi un scurt mieunat sau ciripit, pentru a-si exprima iubirea fata de persoanele lor preferate sau pur si simplu pentru a cere atentie. 

Una dintre caracteristicile lor definitorii este afectiunea lor pronuntata si capacitatea de a se atasa profund de toata lumea, nu doar de stapani.

Sunt adesea deschise la interactiunea cu oamenii necunoscuti si se pot adapta relativ usor la medii si contexte noi. Datorita acestei deschideri si adaptabilitati, pisicile siberiene pot fi buni companioni si pentru cei fara experienta anterioara cu animale de companie. 

Rutina De Ingrijire 

Pisica siberiana iubeste sa se catere, sa exploreze si sa se joace. Pentru a o mentine stimulata mental si fizic, este recomandat sa o expui la o varietate de jucarii si activitati. 

Taie-i regulat unghiile si curata-i urechile cu o discheta de bumbac si un dezinfectant special pentru urechi. Niciodata nu introduci un bat de bumbac sau altceva in canalul urechii. Daca urechile pisicii par rosii sau extrem de murdare, programeaza de urgenta o consultatie la veterinar.

Cand temperaturile sunt ridicate, pisica siberiana isi va pierde blana groasa in favoarea unei blani mai scurte si subtiri. Asadar, va trebui sa te pregatesti pentru o perioada de naparlire odata cu venirea verii. 

In timpul iernii, blana se va mentine mai densa si mai lunga. Din fericire, aceasta are tendinta de a rezista la incurcaturi, necesitand doar periere ocazionala, mai ales in perioadele de schimbare a sezonului.

Baile ocazionale vor ajuta la eliminarea parului desprins si la indepartarea prafului si pielii moarte de de pe blana.

Aceste feline au nevoie de o alimentatie echilibrata pentru a se dezvolta corespunzator si pentru a-si mentine nivelul optim de energie. Un tip de hrana bogata in proteine de calitate ii vor sustine dezvoltarea musculara si alte functii vitale. Dieta trebuie sa includa si grasimi sanatoase, care furnizeaza energie si contribuie la sanatatea pielii si blanii. Carbohidratii, in cantitati moderate, pot furniza energie suplimentara in cazul in care pisica ta este una mai activa. 

Asigura-te ca aceasta are acces la apa proaspata si curata in permanenta. Hidratarea este absolut necesara pentru functionarea corecta a organelor si mentinerea sanatatii sale generale.

Care este pretul unei pisici siberiene?

Pretul unei pisici siberiene poate varia, dar in general se situeaza undeva intre 3500-9000 lei sau chiar mai mult, in functie de sursa de achizitie si calitatea liniei genetice.

Care este diferenta dintre pisica siberiana si pisica norvegiana de padure?

Diferenta consta in origini si aspect. Pisica siberiana provine din Siberia, avand blana densa adaptata mediilor reci, in timp ce pisica norvegiana de padure vine din Norvegia, avand o blana semilunga si pufosa, adaptata la climatul nordic.

Pot adopta o pisica siberiana daca locuiesc intr-un climat cald?

Da, poti adopta o pisica siberiana indiferent de zona in care locuiesti. Asigura-te ca ai posibilitatea de a o creste intr-un mediu confortabil, avand in vedere blana densa a acesteia. Pe timpul veri este recomandat sa folosesti aer conditionat si sa te asiguri ca este mereu hidratata.

Distribuie:
error: