Plante Toxice pentru Pisici

Cuprins

Decorul are un rol important in aspectul unei gradini, case sau apartament si foarte multi proprietari de pisici opteaza pentru plante de gradina sau plante de interior. Totusi, trebuie sa ai in vedere ca unele dintre acestea pot fi toxice pentru pisica ta. 

Prevenirea otravirii

Pentru a evita otravirea pisicii tale cel mai important pas este preventia. Asigura-te ca pisica ta nu are acces la plantele din imprejurimi, desi recomandat ar fi sa lipseasca complet plantele care pot fi toxice pentru aceasta. 

Pentru pisicile ce traiesc in apartament poate fi mai usor de evitat contactul cu plante toxice, insa situatia devine mai greu de controlat pentru cele careau acces la o curte. In aceasta situatie se recomanda investigarea si indepartarea plantelor toxice ce pot fi ingerate de catre acestea. 

Printre plantele sigure, prietenoase cu pisicile enumeram violetele africane, iasomia si begoniile. 

Plante de Gradina Toxice pentru Pisici

🌸 Lalele si Zambile – Bulbii acestor plante sunt deosebit de toxici, iar consumul oricarei parti a plantei poate provoca diaree, varsaturi sau stari de letargie pisicii.

lalele si zambile plante toxice pt pisici

🌸 Crinul – Este cea mai otravitoare planta pentru pisici si chiar si cea mai mica expunere la fruzele, florile, sau polenul florii poate cauza insuficienta renala acuta. 

crinul este o planta toxica pentru pisici

🌸 Narcise – Florile, frunzele si bulbii pot fi otravitoare pentru pisici si pot cauza diaree, dureri abdominale, varsaturi, aritmii cardiace, dificultati de respiratie si convulsii. 

narcisa este o planta toxica pentru pisici

🌸 Azalee – Intreaga planta este considerata toxica pentru pisici, iar contactul cu aceasta ii poate provoca probleme gastrointestinale, cardiovasculare sau alte sistemului nervos central. 

azaleea este o planta toxica pentru pisici

🌸 Crocus de toamna – Cunoscute si sub numele de ‘’sofran de lunca’’, aceste flori infloresc toamna si sunt toxice pentru pisici. Ingerarea lor poate provoca probleme gastrointestinale grave cum ar fi varsaturi, diaree si salivare , precum si convulsii si leziuni hepatice.

crocus de toamna este o planta toxica pentru pisici

🌸  Nerium Oleander – Este o planta ornamentala de gradina foarte toxica pentru pisici. Ingerarea acesteia poate provoca salivare severa, diaree, varsaturi, tremor, necoordonare, convulsii si anomalii cardiace fatale. 

nerium oleander este o planta toxica pentru pisici

Plante Toxice de Apartament pentru Pisici

🌸  Feriga Sparanghel – Aceasta planta apare frecvent in buchete si poate provoca tulburari gastrointestinale si iritatii ale pielii pisicilor. 

feriga sparanghel este o planta toxica pentru pisici

🌸  Palmier de Sago – Este o planta de exterior, insa se gaseste adesea printre plantele de apartament crescute in ghiveci. Poate fi toxica pentru animalele de companie si poate provoca varsaturi, scaun cu sange, convulsii si insuficienta hepatica. 

palmierul de sago este o planta toxica pentru pisici

🌸  Filodendron – Este o planta de interior moderat toxica pentru pisici. Ingerarea poate provoca iritarea mucoasei stomacului, intestinului si iritatii ale gurii. Semnele ce indica faptul ca pisica ta a ingerat vreo parte a plantei  includ lacrimarea si varsaturile. 

filodendronul este o planta toxica pentru pisici

🌸 Violeta Persana – Toate partile acestei plante sunt foarte toxice pentru pisici, iar ingerarea poate provoca frecventa cardiaca anormala, convulsii si chiar decesul. 

violeta persana este o planta toxica pentru pisici

🌸 Dieffenbachia – Expunerea la aceasta planta poate provoca dureri foarte mari pisicii tale si iritatii ale gurii. In cazuri rare, expunerea poate cauza probleme de respiratie.

dieffenbachia este o planta toxica pentru pisici

🌸 Kalanchoes – O planta usor de ingrijit, insa extrem de toxica pentru pisici. Aceasta cauzeaza in general probleme gastrointestinale, insa ingerarea unor cantitati mai mari poate provoca simptome mai severe, precum artimii cardiace, colaps si convulsii. 

kalanchoes este o planta toxica pentru pisici

Daca suspectezi ca pisica ta a mancat vreo planta ce poate fi toxica pentru ea, contacteaza un cabinet veterinar in cel mai scurt timp. 

Ia cu tine o mostra din planta pe care a ingerat-o sau o proba din varsaturile pisicii care contine material vegetal. 

Informatiile oferite de Animopedia nu sunt destinate sa inlocuiasca sfatul medicului veterinar sau al altui profesionist calificat in domeniul sanatatii. Acestea au scop strict informativ si nu trebuie folosite pentru a diagnostica sau trata o problema de sanatate. Daca ai intrebari sau nelamuriri cu privire la conditia animalului tau de companie, iti recomandam sa ceri in primul rand sfatul medicului veterinar.

FAQ’s

Pisica stie sa se fereasca de plantele care sunt toxice?

Da. De obicei pisicile sunt destul de atente la ce mananca, ceea ce face ca otravirea sa fie destul de rara la pisici. Totusi exista cazuri in care pisica este curioasa sau plictisita si poate rontai accidental o planta otravitoare.

Ce plante sunt comestibile pentru pisici?

Printre cele mai bune plante comestibile pentru pisici enumeram iarba pisicii, valeriana, rozmarin, cimbru, coriandru, patrunjel, orhidee, trandafir.

Aloe Vera este toxica pentru pisici?

 Da. Aloe Vera se enumera printre plantele toxice pentru pisici, iar ingerarea poate provoca varsaturi, depresie si diaree.

Distribuie:
error: