Cu un aspect adorabil si o atitudine exuberanta, Pomeranianul poate fi descris exact ca o vulpe in miniatura. Avand o coada voluminoasa ce capata aspectul unei mici mingi de puf, capul rotunjit si botul distinct, aceasta se regaseste in topul celor mai populare rase de caini.
Pomeranianul atinge dimensiunea matura pana la varsta de 10 luni, aceasta fiind de doar 28 de centimetri, ceea ce il face un adevarat caine de “jucarie”. Chiar daca se gaseste intr-o variata gama de culori, cea mai frecvent intalnita este rosu.
Origine
Pomeranienii provin din vechea familie de caini Spitz, iar la fel ca si stramosii lor, au fost inzestrati cu o blana deasa, urechi mici si o coada stufoasa pentru a combate vremea rece.
In anii 1800 au avut loc primele programe de reproducere ale rasei, initial Pomeranienii avand o dimensiune si o greutate destul de mare (pana la 14 Kg). Ulterior, dimensiunea acestora a fost redusa, in prezent fiind incadrati in categoria cainilor de “jucarie”.
Dupa anul 1900, atunci cand American Kennel Club a recunoscut rasa, Pomeranienii au crescut rapid in popularitate in Statele Unite. Multi ani acesta s-a clasat in top 10 cele mai populare rase, in prezent aflandu-se pe locul 14.
💡 „Valsul cainilor” al lui Chopin a fost scris dupa ce compozitorul l-a privit pe Pomeranianul prietenului sau urmarindu-si cu bucurie coada, aceasta rasa de caini reusind sa inspire pana si cei mai mari artisti clasici ai lumii.
Temperament
Pomeranianul este o fire extrovertita, vesela, mereu entuziasmata sa cunoasca lume noua si sa se joace prin casa. Este loial si are tendinta de a se atasa de o singura persoana pe care va vrea cu orice pret sa o apere.
Nu este constient de marimea sa, motiv pentru care tinde sa provoace cainii mai mari si sa iste certuri. Totusi, un antrenament in acest sens il poate ajuta sa-si domoleasca atitudinea.
Este inteligent, dar are o personalitate foarte puternica, de aceea poate fi dificil de dresat, insa cu suficienta rabdare si perseverenta iti poti educa Pomeranianul sa fie un caine cuminte si ascultator. Socializarea timpurie joaca un rol foarte important in diminuarea instinctului de aparare, pe care adesea il are atunci cand se afla persoane noi in jur.
Reactioneaza foarte bine la laude si recompense care implica mancare si jocuri, de aceea integrarea puzzle-urilor alimentare in timpul antrenamentului va face aceasta activitate sa fie mai distractiva.
In plus, dresajul trebuie sa aiba loc in sesiuni de 15-20 de minute pe zi, pentru a evita suprasolicitarea patrupedului tau. Se recomanda ca locul in care se desfasoara activitatile sa fie sigur, curat, fara obiecte sau persoane care il pot distrage de la ceea ce face.
Se intelege foarte bine cu copiii, insa interactiunea dintre cei mici trebuie supravegheata in permamenta de catre un adult. Din cauza dimensiunii reduse, copiii pot rani accidental cainele, determinandu-l sa latre si sa muste, iscandu-se astfel situatii neplacute.
Ingrijire
In ceea ce priveste rutina de ingrijire, Pomeranianul nu este un caine pretentios, fiind adesea ales ca prim animal de companie. Fiind un caine de dimensiune redusa, poate locui in aproape orice apartament, deoarece nu are nevoie de foarte mult spatiu.
Atata timp cat se tine cont de plimbarile zilnice si de nevoia de socializare, Pomeranianul tau va fi sanatos si fericit. Se recomanda, de asemenea, initierea de jocuri interactive ce-l vor stimula atat mental, cat si fizic.
Se cunoaste despre cainii de “jucarie” ca au un metabolism rapid, ceea ce inseamna ca Pomeranianul tau va trebui sa manance putin si des. Astfel, mancarea de caini oferita trebuie sa fie de inalta calitate si sa indeplineasca nevoile nutritionale ale cainelui tau.
In functie de marime, varsta, metabolism si nivelul de activitate, fiecare Pomeranian va manca o cantitate diferita de mancare, insa aceasta nu trebuie sa depaseasca jumatate de cana pe zi.
Desi are o blana foarte deasa, Pomeranianul nu naparleste mult, ci doar in sezonul de tranzitie sau dupa ce femela naste. De asemenea, stresul poate provoca caderea parului, motiv pentru care mentinerea Pomeranianului tau activ si fericit este foarte importanta.
Pentru a-i pastra blana curata si sanatoasa si a distribui in mod corespunzator uleiurile naturale ale pielii, se recomanda pieptanatul de cel putin doua ori pe saptamana.
💡 Multi pui Pomeranieni isi vor schimba culoarea blanii pe masura ce imbatranesc, insa nu constituie o regula generala. Totusi, daca tocmai ai achizitionat un pui de Pomeranian, acest aspect te poate interesa.
Baia poate avea loc ori de cate ori este necesar cu conditia sa se foloseasca un sampon si un balsam destinat cainilor cu blana moale. Alte nevoi includ igiena dentara, ingrijirea unghiilor si a urechilor.
Pomeranianul este predispus la probleme dentare, de aceea periajul regulat nu trebuie sa lipseasca din rutina de ingrijire. Se recomanda periajul saptamanal, insa zilnic ar fi varianta ideala pentru a evita aparitia gingivitei sau a altor boli parodontale.
Unghiile trebuie taiate frecvent, astfel incat sa nu se auda atunci cand acesta paseste pe podea. In caz contrar, nu doar ca vor deveni deranjante pentru patrupedul tau, ci vor favoriza aparitia bacteriilor si infectiilor.
Urechile trebuie verificate saptamanal pentru a nu exista scurgeri sau infectii. Daca observi la Pomeranianul tau un mucus ce se scurge din urechea acestuia, miros neplacut si schimbari de dispozitie, programeaza o vizita la veterinar de urgenta.
FAQ’s
Pomeranianul este un prim animal de companie bun?
Da. Pomeranianul este un caine afectuos, sociabil caruia ii place compania oamenilor. De asemenea, este usor de ingrijit, motiv pentru care reprezinta alegerea ideala ca prim animal de companie.
Pomeranianul poate trai si in exterior?
Nu. Pomeranianul este un caine de apartament, ce nu necesita plimbari lungi sau activitate fizica intensa. Fiind un caine de dimensiuni foarte mici, acesta se va integra perfect intr-un apartament, iar doua plimbari scurte zilnice vor fi mai mult decat suficiente pentru a-si consuma energia.
Pomeranianul latra mult?
Da. Pomeranianul are tendinta de a latra destul de des, insa daca este socializat suficient si ii sunt indeplinite toate nevoile, acest comportament poate fi evitat.
Cat de mare creste un Pomeranian?
Fiind un caine de talie mica, pomeranianul va atinge la varsta adulta o inaltime de maxim 28 de centimetri si o greutate de pana la 5 kilograme.