Presa Canario – Exemplul Dominatiei Canine

Cuprins

Cu un aspect impunator, cap puternic si corp musculos, Presa Canario imbina cele mai bune trasaturi ale unui caine Mastiff. Este un caine linistit, insa agil si rapid atunci cand incepe sa se puna in miscare. 

Desi este un caine puternic, Presa Canario este de asemenea afectuos si iubitor fata de familia sa. Principalul sau rol este cel de protectie, devenind alert atunci cand ceva ii distrage atentia. Acesta se va ridica, va analiza cu atentie imprejurimile, cu urechile si coada ridicate fiind pregatit sa te apere in orice moment.

infografic presa canario

Origine 

Istoria acestei rase dateaza inca din secolele XV si XVI, atunci cand Presa Canario a ajuns in Insulele Canare. In acea vreme, a servit drept caine de lucru, fiind folosit ca paznic al fermelor. 

Din cauza corpului musculos si al fortei sale, Presa Canario a fost folosit in luptele de caini pana in anul 1940, atunci cand aceasta practica a fost interzisa. Ulterior, popularitatea rasei a scazut, fiind aproape pe cale de disparitie.  

La sfarsitul secolului XX un grup de crescatori din Tenerife au decis sa contribuie la reproducerea cainilor Presa Canario, insa in continuare aceasta rasa ramane destul de rara. 

In anul 1985 Presa Canario a fost considerat rasa spaniola restaurata si a aparut la expozitiile internationale care au avut loc in Los Angeles la sfarsitul anilor ÔÇś80. 

Dupa efectuarea studiilor suplimentare si participarea la expozitii, in anul 1989 standardizarea rasei a fost aprobata definitiv. Acesta reprezentand de fapt inceputul restaurarii oficiale, Presa Canario fiind recunoscut nu doar drept caine de paza, dar si drept caine de companie. 

­čĺí Presa Canario este simbolul oficial al Gran Canaria, una dintre insulele Insulelor Canare.

Temperament

Presa Canario este un caine independent, agresiv si dominant, dar si iubitor si afectuos. Cu un caracter puternic, aceasta rasa va supraveghea ca un vultur locuinta sau ferma ta si va fi pregatit oricand sa se confrunte cu cei neinvitati. 

Tacut si prietenos, Presa Canario intruneste calitati ce-l fac o rasa ideala pentru diferite medii de viata. Acesta se poate integra si trai fericit atat intr-o casa cu curte, cat si intr-o mosie la tara. 

Va avea nevoie de antrenament pe tot parcursul vietii pentru a invata sa-si gestioneze comportamentele agresive. Un lucru ce va usura procesul este socializarea timpurie. Cu cat un caine are contact mai mult cu strainii si se obisnuieste cu acestia, cu atat va fi mai prietenos si calm in preajma lor. 

Detinerea unui Presa Canario implica o responsabilitate foarte mare pentru proprietar, de aceea se recomanda in special proprietarilor care au experienta cu cresterea si antrenarea cainilor de talie mare. 

Este important de stiut faptul ca Presa Canario nu tolereaza copiii mici. Este o rasa puternica, dominanta, ceea ce ar putea duce la un comportament agresiv fata de acestia. 

De asemenea, din cauza instinctului sau puternic de prada, poate percepe animalele de companie mai mici drept hrana, motiv pentru care se recomanda evitarea interactiunilor dintre acestia. 

imagini cu preda canario

Ingrijire

Presa Canario este o rasa destul de sanatoasa, prin urmare nu necesita tabieturi speciale, ceea ce il face destul de usor de ingrijit. Fiind folosit drept caine de lupta, acesta va avea nevoie de o cantitate semnficativa de exercitiu. 

In ceea ce priveste dieta, Presa Canario are nevoie de o mancare de caini de calitate care sa respecte nevoile nutritionale ale acestuia. Privind cantitatea, aceasta difera la fiecare caine in functie de varsta, metabolism si de nivelul de antrenament. 

Nevoile alimentare se vor modifica o data cu inaintarea in varsta, motiv pentru care opinia unui medic veterinar te poate ajuta in alegerea celei mai bune hrane pentru cainele tau. 

Presa Canario are o blana scurta, ceea ce inseamna ca perierea acesteia o data pe saptamana este suficienta. Desi este un caine ce se poate adapta cu usurinta la conditiile climatice, se recomanda ca in lunile calduroase de vara sa-i pui la dispozitie suficienta apa proaspata pentru ca acesta sa se mentina hidratat. 

Alte obiceiuri din rutina de ingrijire ar trebui sa includa igiena dentara si ingrijirea urechilor si a unghiilor. Astfel, dintii acestuia trebuie periati de cel putin 3 ori pe saptamana pentru a evita aparitia bolilor dentare, precum gingivita

Unghiile trebuie verificate lunar si taiate atunci cand este necesar. In plus, curatarea zilnica a acestora va preveni adunarea de resturi sau murdarie care s-ar fi putut acumula pe parcursul zilei.

Pentru depistarea timpurie a infectiilor, este important ca urechile cainelui sa fie verificate periodic. Daca exista scurgeri, miros neplacut din ureche si modificari de dispozitie, programeaza o consultatie la medicul veterinar. 
Presa Canario este predispus la retinopatie multifocala canina 1, o afectiune oculara genetica ce poate afecta vederea, iar in unele cazuri poate duce la orbire. Astfel, vizitele periodice la medicul oftalmolog veterinar sunt recomandate pentru depistarea din timp a acestei patologii.

FAQ’s

Presa Canario este o rasa de caini rara?

Da. Presa Canario este un caine de talie mare, relativ rar, robust si bine proportionat care face parte din familia Molosser. Este adesea ales ca si caine de paza, in trecut fiind folosit pentru pastorirea vitelor.

Presa Canario este un bun caine de familie?

Presa Canario este o rasa orientata spre proprietar, fiind capabil sa faca orice pentru a-l tine in siguranta. Cu socializare timpurie si antrenament adecvat, acesta poate fi un foarte bun caine de familie.

Poate Presa Canario sa traiasca alaturi de alti caini?

Presa Canario este o rasa independenta, foarte protectiva ce poate deveni agresiva in preajma altor caini, motiv pentru care se recomanda evitarea contactului cu alte animale de companie.

Distribuie:
error: