Ingrijirea puiului de Sfinx nu este cu mult diferita decat a oricarui alt pui de pisica, insa exista cateva diferente avand in vedere faptul ca Sfinxul nu are par. Diferit de pisicile Sfinx adulte, puii vor avea nevoie de o atentie mai mare si de o ingrijire mai atenta in primul an de viata.
Pisicile Sfinx sunt in general mult mai sensibile si mai susceptibile la boala decat alte rase din cauza lipsei parului, motiv pentru care ingrijirea corespunzatoare inca de la primele luni de viata este esentiala pentru o dezvoltare adecvata.
Sfinxul si Vaccinul
Schema de vaccinare a pisicii Sfinx este destul de diferita comparativ cu schema necesara celorlalte rase de pisici. Doar medicul veterinar va sti sa te indrume si sa prescrie o schema de vaccinare potrivita pentru pisoiul tau.
Desi este o pisica de interior, exista riscul de a contracta virusuri si bacterii. Virusurile pot patrunde in casa prin intermediul hainelor si pantofilor, deoarece nu exista doar virusi ce se trasmit prin contact direct.
Deparazitarea este, de asemenea, importanta si poate ajuta la prevenirea diverselor boli. Pentru a te asigura ca pisoiul tau Sfinx este pe deplin protejat, fii la curent cu schema de vaccinare recomandata de medic si programeaza evaluari regulate la veterinar.
Nutritia Puiului de Pisica Sfinx
Incepand cu varsta de 3 luni, puiul Sfinx poate incepe diversificarea de la laptele matern la hrana solida. Daca puiul tau are mai mult de 3 luni la momentul achizitionarii sau adoptarii, este indicat sa pastrezi cat mai mult elementele dietei sale anterioare.
Fiind o rasa foarte sensibila la schimbari, modificarea brusca a dietei poate afecta in mod negativ sanatatea si digestia pisicii. Spre deosebire de celelalte rase de pisici, Sfinxul are nevoie de mese regulate si mai bogate in calorii.
Dieta unui Sfinx trebuie sa fie bogata in proteine si grasimi si sarace in carbohidrati. Indiferent ca optezi pentru hrana umeda sau uscata, asigura-te ca este completa si echilibrata din punct de vedere nutritrional.
Spre deosebire de pisicile Sfinx adulte, puii vor consuma o cantitate mai mica de hrana si este posibil ca medicul veterinar sa prescrie suplimentarea dietei cu vitamine pentru dezvoltarea unui sistem imunitar puternic.
Rutina de Ingrijire a Puiului de Pisica Sfinx
O rutina efectuata periodic inca de la o varsta frageda este foarte benefica atat pentru mentinerea unei stari de sanatate bune, cat si pentru obisnuirea puiului cu anumite obiceiuri.
Pastrarea unghiilor la o dimensiune sanatoasa si confortabila, mentinerea igienei orale, a ochilor si urechilor sunt actiuni ce nu au voie sa lipseasca din rutina de ingrijire a pisoiului tau.
Se recomanda perierea dintilor zilnic, utilizand o pasta de dinti prietenoasa cu dintii si gingiile pisicii. In plus, curatarea ochilor cu o discheta umeda calduta si verificarea urechilor periodic pot preveni aparitia infectiilor.
De asemenea, pastrarea unei temperaturi potrivite a corpului este foarte importanta, motiv pentru care trebuie sa te asiguri ca in lunile reci de toamna si iarna pisica ta are la indemana paturi si un loc calduros in care sa se relaxeze.
Jucariile si puzzle-urile alimentare iti vor mentine pisoiul antrenat si ii vor stimula dezvoltarea. In plus, este indicat sa fii prezent in viata pisicii tale si ofera-i din timpul tau macar 20 de minute pe zi pentru a evita aparitia unor comportamente distructive.
FAQ’s
Exista rase mini de pisici Sfinx ?
Da. Rasa se numeste Bambino si este rezultatul incrucisarii pisicii Sfinx cu rasa Munchkin. Aceasta poate atinge o inaltime de aproximativ 20 de centimetri si o greutate de 5 pana la 9 kilograme.
Cat de mare este o pisica Sfinx la varsta de 12 saptamani?
La varsta de doar 12 saptamani, puiul de Sfinx poate fi adoptat si are o greutate de aproximativ 2-3 kilograme.
Care este speranta de viata a unei pisici Sfinx?
O pisica Sfinx poate ajunge chiar la varsta de 14 ani daca este ingrijita corespunzator pe tot parcursul vietii si se tine cont cu strictete de criteriile de ingrijire, nutritie si sanatate.