Ce Este si Cum se Trateaza Raia la Caini?

Cuprins

Cainii, ca si oamenii, se confrunta adesea cu probleme de sanatate. In calitate de stapan, este responsabilitatea ta sa identifici si sa iei masuri in cazul in care amicul tau canin prezinta simptome, indiferent de gravitatea acestora. 

Sunetul unui caine care se scarpina sau linge in mod constant poate fi un semnal de alarma pentru o afectiune a pielii. Si, daca acesta este mai putin norocos, poate fi vorba chiar despre raie – o infectie ingrijoratoare care poate aparea la cainii de orice varsta sau rasa. 

Cum Arata Raia la Caini?

Raia sau scabia la caini este o afectiune intalnita la nivelul pielii, in special in zonele cu mai putin par, unde pielea devine foarte rosie si iritata. Un stadiu sever de raie la caini, pe langa pielea inrosita si lipsa parului in zonele afectate, prezinta totodata si rani adanci cauzate de mancarimi si comportamentele de automutilare ale cainelui infectat.

Cum arata raia la caini.

Boala pe care o numim „raie” la caini este de fapt raia sarcoptica, cunoscuta si sub numele de raie canina. Acesta nu este tocmai o boala, ci mai degraba o infestare cu acarieni microscopici – parazitul cunoscut sub numele de Sarcoptes Scabiei. In timp ce pisicile, vulpile si chiar oamenii se pot imbolnavi de raie, acesti paraziti prefera in mod special cainii. Odata ajunsi pe un caine gazda, acarienii incep sa provoace mai multe probleme ale pielii, in special caderea parului si mancarimi severe.

Cainii afectati de raie pot dezvolta semne sistemice de boala, cum ar fi anorexia cu pierderi majore in greutate sau limfadenopatia periferica. Cainii grav afectati se vor zgaria si musca coninuu, provocandu-si excoriatie. Cazurile grave neglijate pot duce chiar si la moarte, scabia la caini fiind adesea o cauza comuna de deces in randul acestor animale de companie. 

Medicii veterinari vor diagnostica cainii suspectati de raie sarcoptica pe baza istoricului lor de posibila expunere, simptome si raspuns la tratament. In general, acestia ar trebui sa ia o proba de piele folosind o lama de bisturiu tocita pentru a razui pielea si a identifica acarienii la microscop. Daca se gasesc acarieni, acest lucru confirma raia sarcoptica si medicul veterinar va prescrie mai departe un tratament adecvat, monitorizand totodata evolutia afectiunii de la 2 pana la 4 saptamani.

Un rezultat negativ al razuirii pielii nu exclude scabia la un caine. Rezultatele testelor unui caine cu raie ies adesea negativ la razuirea pielii in aproximativ 50% din timp, ceea ce face ca acest test sa fie mai putin precis. Din nefericire, singurul semn cert care poate dovedi infestarea cu raie la caini este trecerea timpului. 

Ciclul de Viata al Acarienilor 

In urma transmiterii, acarienii adulti vor trai pe pielea cainelui timp de aproximativ 3 pana la 4 saptamani. Dupa imperechere, femela se adanceste in piele, unde depune 3 pana la 4 oua. In 3-10 zile, ouale eclozeaza in larve care urca la suprafata pielii, trecand prin mai multe etape pentru a deveni in cele din urma acarieni adulti. Acestia la randul lor se imperecheaza si ciclul incepe din nou. 

Raia la Caini Infografic
💡 Toti cainii crescuti în mod normal de mamele lor poseda acarieni demodectici (Demodex Canis), care sunt transferati de la mama la pui prin contactul corporal in primele zile de viata. Majoritatea cainilor traiesc in armonie cu acesti acarieni, fara a avea vreodata de suferit din cauza prezentei lor. 

Scabia este o boala zoonotica, ceea ce inseamna ca se poate transmite de la animalele de companie infectate la oameni. Asadar, acarienii sarcoptici pot infecta si oamenii sau pisicile, dar nu se pot reproduce asa cum o fac in cazul cainilor. La oameni, acarienii nu isi pot finaliza ciclul de viata si mor dupa cateva zile, dar provoaca adesea simptome de mancarime intensa care pot necesita tratament medical.

Pisicile pot fi si ele infectate de un tip de acarian strans inrudit cu Sarcoptes Scabiei numit Notoedres Cati, provocand o afectiune cunoscuta sub numele de raie notoedrica, sau scabie felina.

Simptomele Raiei la Caini 

Cele mai evidente simptome ale raiei sarcoptice sunt mancarimea severa si caderea parului. Acarienii prefera sa traiasca in zone cu mai putin par, asa ca mancarimea este adesea concentrata pe coatele, urechile, pieptul, axilele si burta cainelui. Pe masura ce infestarea se agraveaza, mancarimea si caderea parului se intensifica si ele. Muscaturile acarienilor pot provoca si pustule rosii care prezinta cruste galbene.

Simptome generale: 

  • Zgarierea incontrolabila, cel mai probabil legata de sensibilitatea la materia fecala si saliva acarienilor
  • Piele rosie sau eruptie cutanata
  • Inflamatia pielii
  • Caderea parului (alopecie) care poate fi observata pentru prima data pe picioare si stomac
  • Automutilare
  • Pierderea apetitului 
  • Sangerare
  • Mici umflaturi care vor evolua in rani incrustate
  • Miros neplacut cauzat de rani
  • Leziuni vizibile pe abdomen, picioare, urechi, piept si coate
  • Ingrosarea pielii in zonele afectate
  • Inflamatia ganglionilor limfatici 

Simptomele scabiei vor incepe de obicei cu mancarime brusca si intensa (prurit). Daca observi ca animalul tau se confrunta cu episoade de mancarime acuta si severa, va trebui sa il duci imediat la veterinar, pentru ca raia sarcoptica poate fi transmisa altor animale si membri ai familiei. Desi scabia canina nu poate finaliza un ciclu de viata pe pielea oamenilor (dupa cum am mentinat anterior in acest articol), aceasta va provoca mancarimi intense timp de cateva zile pana cand acarienii vor muri.

Cauzele Scabiei la Caini

Scabia sau raia la caini se transmite in general prin contactul cu cainii infectati, dar poate fi transmisa si prin contact direct cu vulpi si coioti salbatici. Chiar daca acest parazit poate supravietui în mediu pentru perioade destul de scurte, transmiterea se face de obicei prin contact direct cu un animal infectat. 

💡 Nu exista predispozitii cunoscute la rasa ale raiei sarcoptice, dar varsta poate juca un rol in decursul ei. Cainii mai tineri aflati in medii cu stres ridicat, cum ar fi canisa, adaposturile, pet shop-urile, saloanele de ingrijire si canisele neutorizate pot fi mai sensibili la aceasta afectiune. Cainii cu sistemul imunitar slabit sau cu alte efectiuni sunt, de asemenea, expusi unui risc mai mare odata infestati cu raie. 

Zonele care gazduiesc un numar mare de caini, cum ar fi parcurile pentru caini, pet hotelurile, saloanele pentru animale si canisale, reprezinta pentru cainele tau risc mai mare de a contracta scabie canina decat o plimbare prin padure, de exemplu. 

Ia in considerare urmatoarele aspecte in ceea ce priveste infestarea cu raia sarcoptica a cainelui tau:

  • Transmiterea indirecta poate aparea de la asternut, desi este mai putin frecventa
  • Cainii cu sanatate precara vor avea o reactie mult mai intensa la raie
  • Reactia va depinde si de cati acarieni au fost transmisi
  • Acarienii pot fi raspanditi chiar si prin instrumente de ingrijire, daca utilizarea de la un caine la altul se face intr-un timp relativ scurt, fara dezinfectare. 

Stabilirea momentului sau locului in care cainele tau a fost infestat poate fi destul de dificila. Perioada de incubatie a scabiei canine poate dura oriunde de la zece zile pana la opt saptamani. Numarul de acarieni din infectia initiala, zona infectata si sanatatea cainelui tau joaca un factor semnificativ pe parcursul acestei perioade. 

Sarcoptes Scabiei are un ciclu de viata de 14 pana la 21 de zile petrecute pe corpul unui caine infectat. In tot acest timp femela parazit va sapa tuneluri în pielea cainelui, unde îsi va depune ouale.

Ouale eclozeaza in aproximativ 3-10 zile, iar acarienii nou nascuti trec treptat din tunel pe piele, se maturizeaza, apoi isi sapa propriile tuneluri. Exista cinci etape în ciclul vietii acarienilor (ou, larve, doua nimfe, adult) si dureaza doar doua pana la trei saptamani pentru a ajunge de la ou la adult.

Raia la Caini – Tratament si Recuperare

Desi este dificil de diagnosticat, exista cateva optiuni de tratament care functioneaza destul de bine in cazul scabiei canine. Tratamentele includ topice, bai medicinale, tratament injectabil, lichid oral, pastile sau masticabile cu arome. In functie de cat de severe sunt simptomele de raie, unii caini vor avea nevoie de o combinatie de mai multe tratamente pentru a elimina eficient orice urma de acarieni. 

Discuta cu medicul veterinar despre care tratament pentru raia la caini i se potriveste cel mai bine cainelui tau si stilului sau de viata. Multe produse vor trata scabia si vor preveni, de asemenea, infectiile viitoare. Retine faptul ca cainii cu scabie vor avea adesea nevoie de mai mult de 1 sau 2 tratamente pentru a elimina complet infectia. Consulta intotdeauna medicul veterinar inainte de a da sau de a aplica orice medicament animalului tau. 

Odata cu inceperea tratamentului pentru raie, monitorizeaza-ti cainele indeaproape pentru a observa imbunatatirea starii sale. Aceasta ar trebui sa constea in mai putine mancarimi, mai putina roseata a pielii si cresterea apetitului. Cainii au adesea infectii secundare ale pielii si vor avea nevoie de antibiotice prescrise si de sampon medicamentos. Reactia inflamatorie la scabie, care provoaca mancarimi intense, poate fi ameliorata cu cortizon sau medicamente similare. 

In plus, tratamentul antiparazitologic iti poate ajuta cainele, prevenind infestarea cu viermi intestinali, paduchi, acarieni demodectici, sarcoptici si ai urechii. Multe dintre medicamentele antiparazitare contin ivermectina, o substanta care actioneaza prin perturbarea proceselor neurologice ale parazitilor. Aceasta actiune neurologica poate provoca reactii adverse la unii caini, de aceea este nevoie de sfatul medicului veterinar inainte de a administra orice tip de tratament. 

De asemenea, este foarte important sa iti tratezi toate animalele din casa daca raia sarcoptica este suspectata sau diagnosticata chiar si la un singur caine. Deoarece tratamentul se va face la domiciliu (cu exceptia cazului in care infectia este severa si a provocat complicatii secundare amenintatoare care necesita spitalizarea cainelui pentru o perioada de timp), trebuie sa contactezi medicul veterinar daca nu observi o imbunatatire a starii de sanatate a animalului tau de companie in termen de 4 pana la 5 zile.

💡 Pentru a te proteja atat pe tine, cat si pe cainele tau, este recomandat ca asternutul animalului sa fie spalat cu apa fierbinte si inalbitor. De asemenea, nu-i oferi cainelui libertatea de a se urca pe pat, mobilier sau canapea pana cand acesta nu este vindecat.

FAQ’s

Raia canina se poate transmite si la oameni?

Da. Raia sarcoptica este foarte contagioasa pentru alti caini si oameni. Desi acarienii sarcoptici nu isi pot finaliza ciclul de viata pe corpul oamenilor, acestia vor provoca mancarimi severe pana mor.

Cum se ia raia sarcoptica?

Cainii aflati in contact strans cu alti caini infectati sau care vin in contact cu cainii fara stapan sau vulpile salbatice, se pot infecta cu usurinta cu acarieni sarcoptici. Acestia pot trai pe gazdele lor primare si pot infecta un mediu timp de aproximativ 36 de ore. In cazul cainilor diagnosticati sau suspectati ca ar avea raie sarcoptica ar trebui sa li se spele asternutul, zgarda, jucariile si hamurile in apa fierbinte si inalbitor diluat. 

Cum pot preveni raia la caini?

Nu exista nicio modalitate de a-ti proteja pe deplin cainele, deoarece scabia se raspandeste prin contactul cu alti caini. Chiar daca cainele tau nu ia contact cu direct cu alti caini din parc sau locurile obsinuite de plimbare, anumite zone din aer liber prin care animalele infectate au trecut sau si-au facut nevoile pot prezenta un risc major de infestare. Singura modalitate prin care poti ameliora simptomele si de a vindeca o posibila infecare cat mai repede este sa iti contactezi medicul veterinar. 

Distribuie:
error: