Rase de Caini Miniaturale Non-Etice

Cuprins

Multi medici veterinari sunt impotriva cresterii raselor miniaturale, si asta pentru ca procedurile efectuate pe acesti caini sun,  in majoritatea cazurilor, non-etice. Principalele practici la care apeleaza crescatorii de caini miniaturali sunt infometarea si imperecherea raselor strans inrudite.

La dimensiuni complete, acestia pot cantari de la doar 0,9 Kg pana la 2,2 Kg. Din cauza marimii atat de reduse, cainii ‘teacup’ sau canii de poseta sunt foarte fragili, iar asta creste exponential riscul ca orice lovitura sau cadere sa le fie fatala. 

Termenul teacup nu este recunoscut oficial drept o rasa de caini distincta in cadrul organizatiilor recunoscute, precum American Kennel Club sau Federation Cynologique Internationale

In schimb, este utilizat pentru a descrie cainii de dimensiuni foarte mici care pot proveni dintr-o varietate de rase, precum Chihuahua, Pomeranian, Yorkshire Terrier sau Bichon Frise

Efecte asupra Sanatatii 

Din cauza dezvoltarii insuficiente si nesanatoase, rasele miniaturale se nasc cu foarte multe afectiuni cronice, calitatea si longevitatea vietii scazand considerabil. 

Printre cele mai frecvente probleme de sanatate intalnite la rasele miniaturale enumeram: hipoglicemia, sunturile hepatice, fontanele deschise, probleme cardiace si respiratorii,oase fragile, predispuse la artrita, probleme dentare si digestive.

Hipoglicemia – Cainii ‘teacup’ sunt mai sensibili la scaderea rapida a nivelului de zahar din sange, ceea ce poate duce la simptome precum convulsii si frisoane. In cazurile grave, cand hipoglicemia nu este tratata corect si rapid, poate provoca chiar decesul cainelui. 

De aceea, este important ca proprietarii de caini miniaturali sa acorde o atentie speciala nutritiei si alimentatiei regulate a puiilor si sa monitorizeze starea lor de sanatate.

Sunturi hepatice – Acestea sunt defecte congenitale, adica prezente de la nastere, care afecteaza ficatul cainelui. Constau in conexiuni anormale intre vasele de sange ale ficatului, ceea ce poate duce la o functionare necorespunzatoare a acestui organ vital. 

Un ficat sanatos este responsabil pentru eliminarea toxinelor din organism, insa din cauza acestor conexiuni anormale, ficatul nu poate indeplini in mod corespunzator aceasta functie. Astfel, cainii afectati pot dezvolta simptome precum slabiciune, letargie si probleme digestive.

Fontanele deschise – La rasele miniaturale, precum cainii Toy sau Teacup, se intalnesc adesea probleme de dezvoltare craniana. Fontanelele deschise sunt niste zone moi ale craniului care nu se inchid corespunzator din cauza unei dezvoltari incetinite. 

Acest lucru ii face mai vulnerabili la traume sau leziuni la nivelul capului. De asemenea, faptul ca aceste fontanele raman deschise creste riscul de moarte subita, mai ales la puii foarte tineri.

Problemele cardiace – Unele rase de caini teacup sunt predispuse la probleme cardiace precum, afectiuni ale valvei mitrale sau cardiomiopatia dilatata. Problemele cardiace afecteaza functionarea normala a inimii, ceea ce poate duce la insuficienta cardiaca, ritmuri neregulate sau alte complicatii grave. 

Monitorizarea regulata a sanatatii cardiace a cainelui, vizitele regulate la medicul veterinar si o dieta adecvata pot ajuta la gestionarea si prevenirea agravarii afectiunilor cardiace.

Afectiunile respiratorii – Dimensiunea mica a cailor respiratorii si anatomia specifica a rasei miniaturale pot duce la dificultati respiratorii in aceste caini. Caile nazale inguste sau un palat mare prea lung pot cauza respiratie zgomotoasa, sforait si dificultati in gestionarea temperaturii corporale. 

Anumite rase miniaturale, cum ar fi Bulldogul Francez, sunt predispuse la aceste probleme respiratorii, cunoscute sub numele de sindromul brachicefalic. 

Este important ca proprietarii sa acorde atentie speciala conditiei respiratorii a cainilor miniaturali si sa evite situatiile care pot agrava aceste probleme, cum ar fi expunerea la temperaturi extreme sau efort fizic intens.

Probleme dentare – Dat fiind structura maxilarului lor foarte ingust, dintii se pot suprapune, crescand riscul de dezvoltare al cariilor, gingivitei sau chiar pierderea dintilor. 

Ingrijirea dentara adecvata, cum ar fi periajul regulat si vizitele la medicul veterinar pentru igienizare dentara, pot contribui la mentinerea unei sanatati dentare bune si la prevenirea problemelor dentare severe.

Probleme digestive – Dimensiunea mica a stomacului cainilor miniaturali ii face mai susceptibili la probleme digestive, cum ar fi refluxul gastroesofagian sau intoleranta alimentara. 

Acesti caini pot avea tendinta de a inghiti aer in timpul mesei, ceea ce poate agrava problemele digestive. O dieta echilibrata, impartita in mai multe mese mici pe parcursul zilei, si eliminarea alimentelor care pot provoca intoleranta alimentara pot ajuta la mentinerea unui sistem digestiv sanatos la cainii miniaturali.

💡Este important sa cunosti faptul ca nu toti cainii din rasele miniaturale vor dezvolta probleme de sanatate. Cu toate acestea, informarea si consultarea cu un medic veterinar sunt esentiale inainte de a adopta sau achizitiona un caine teacup. 

Caini Miniaturali pe care NU ar Trebui sa ii Cumperi

Atunci cand ai luat decizia de a achizitiona un caine teacup, trebuie sa te asiguri ca vine de la un crescator autorizat. Poti apela atat la sugestia unui medic veterinar, cat si la un adapost de animale. 

Chihuahua Miniatural

Cainii din rasa Chihuahua pot fi foarte adorabili, insa adesea practicile folosite de crescatori pentru a ajunge la un Chihuahua miniatural sunt lipsite de etica. 

Un caine Chihuahua teacup este un exemplar extrem de mic, care cantareste adesea sub 2 kg si are dimensiuni mult sub standardul oficial al rasei Chihuahua. Pentru a ajunge la aceasta dimensiune, unii crescatori aleg sa imperecheze cei mai mici si mai slabi caini din aceeasi rasa, ignorand nevoile lor reale si valorand doar dimensiunea mica.

De asemenea, se intampla ca acesti crescatori sa incropeasca imperecheri mixte, cum ar fi Chihuahua cu YorkShire Terrier sau alte rase mai mici, cu scopul de a obtine puii cu dimensiuni si si mai reduse. Aceasta practica este foarte controversata si poate duce la rezultate neprevazute, cum ar fi probleme de sanatate si de comportament la cainii rezultati. 

Bulldog Englez Miniatural 

Un Bulldog Englez Miniatural, cunoscut si sub numele de „Mini Bulldog”, este un caine rezultat din imperecherea unui Bulldog Englez de rasa pura cu un Pug. Aceasta imperechere are ca scop obtinerea unui caine de dimensiuni mai mici decat standardul oficial al rasei Bulldog Englez. 

Acesta din urma este o rasa de talie medie, cu o inaltime cuprinsa, in general, intre 31 si 40 cm si o greutate cuprinsa intre 23 si 25 de kilograme. In contrast, un Bulldog Englez Miniatural adult va avea o inaltime cuprinsa intre 25 si 35 cm si o greutate cuprinsa intre 11 si 18 kilograme.

Ca si in cazul altor rase miniaturale, acesti caini sunt rezultati din imperecherea de exemplare care nu sunt in cea mai buna stare de sanatate sau care sunt subdezvoltati. 

Pentru a produce cat mai multi pui mici si pentru a castiga profit rapid, unii crescatori necinstiti au conditii de crestere extrem de necorespunzatoare. Cainii pot fi tinuti in spatii inguste, fara acces la aer curat sau la exercitiu, ceea ce duce la subdezvoltarea lor, la pachet cu multe alte probleme de sanatate, 

Collie Miniatural

Popularitatea rasei Collie a crescut semnificativ odata cu aparitia serialului TV „Lassie”, care a debutat pe 12 septembrie 1954 in SUA. Serialul urmarea povestea unui Collie inteligent si loial numit Lassie, care ajuta si salva oamenii in situatii dificile. Aceasta poveste emotionanta a atras atentia publicului si a facut din rasa Collie una dintre cele mai indragite.

Standardul oficial al rasei Collie o incadreaza in categoria cainilor de talie medie spre mare, cu o inaltime la nivelul umarului care poate ajunge pana la 66 cm si o greutate de 20-25 kg. Collie Miniatural este o varianta mai mica a rasei Collie standard, ce poate ajunge la o inaltime de aproximativ 40 cm si o greutate de doar maxim 9 kg. 

Unii crescatori neetici sau amatori pot incerca sa obtina caini cu dimensiuni mult mai reduse decat cele standard, prin incrucisarea unui Collie cu rase mai mici cum ar fi Shetland Sheepdog sau Chihuahua. 

Incrucisarea genelor poate aduce la suprapunerea unor caracteristici nedorite sau pot aparea probleme de sanatate mostenite de la parinti. Este important de mentionat ca exista si riscul de a intalni si caini din rase neclare sau mixte, care pot fi comercializati sub denumirea de Collie Miniatural, dar care nu au o origine clara sau certificata.

Care este durata de viata a cainilor teacup?

Speranta de viata a cainilor teacup difera in functie de rasa, insa media generala este de 9 pana la 15 ani. Cu toate acestea, foarte multe exemplare nu reusesc sa treaca de primul an de viata datorita mixarii non-etice a genelor si conditiilor in care au fost creati.

Pot lua un caine miniatural cu mine oridune merg? 

Nu. Plimbarile periodice sunt in regula, insa deplasarea in multe locuri pe perioade indelungate ii poate provoca micutului atat vatamari fizice, cat si psihologice.

Cainii miniaturali sunt calmi?

Nu neaparat. Rasele de caini miniaturale nu sunt de obicei animale de companie calme. De fapt, acestea sunt predispuse la dezvoltarea unor probleme de comportament, precum latratul excesiv, agresivitatea sau anxietatea de separare.

Distribuie:
error: