Cu un aspect scos parca dintr-un peisaj exotic, soparla Gecko poate fi un animal de companie cu adevarat special datorita trasaturilor sale unice si faptului ca exemplarele difera mult de la unul la altul, in functie de subspecia din care fac parte.
Chiar daca par niste animale de companie atipice, soparlele Gecko sunt crescute in captivitate de peste 30 de ani si au devenit, astfel, unele dintre cele mai comune reptile care si-au castigat statutul de animal de companie.
Originea Soparlei Gecko
Soparlele au evoluat din reptile in urma cu mai mult de 200 de milioane de ani. De atunci au aparut aproximativ 1500 de subspecii cu dimensiuni foarte variate: de la cea mai mica soparla din lume, care are o lungime de doar un centimetru si jumatate, pana la soparle de 60 centimetri.
O specie originara din Africa de Nord, soparla Gecko a calatorit (transportata accidental de catre oameni) in sudul Frantei, Insulele Canare si chiar in insulele din Pacificul de Nord.
Desi nu este o specie obisnuita pentru Romania, in ultimii ani soparlele Gecko au putut fi observate si pe teritoriul tarii noastre, reusind sa isi dezvolte adevarate colonii in mai multe zone.
💡Soparla Gecko este un animal sociabil, unic printre soparle datorita sunetelor pe care le scoate si care variaza de la o specie la alta. Majoritatea exemplarelor emit sunete asemanatoare ciripitului.
Temperamentul Soparlei Gecko
Soparla Gecko este un animal activ si vocal, iar puii pot fi cu adevarat galagiosi atunci cand le este foame. Totusi, dincolo de sunetele pe care le scot, nemaiintalnite in lumea soparlelor, acestea pot fi animale de companie ideale, mai ales pentru incepatori.
Soparlele Gecko sunt cu adevarat fascinante cand vine vorba de temperament: docile, energice si prietenoase, ele pot fi totodata ostile (in functie de imprejurari). Fiind animale fragile, soparlelor nu le place, in mod deosebit, sa fie plimbate dintr-o mana in alta, si isi pot detasa coada cu usurinta. Totusi prietenoase, iti pot permite sa le atingi uneori, insa alegerea este de partea lor.
💡Detasarea cozii reprezinta un mecanism de aparare numit autotomie. O alta metoda de aparare folosita de soparla Gecko este eliminarea materiilor fecale in directia atacatorului.
Reptila nocturna, soparla Gecko isi poate modifica stilul de viata intr-unul diurn cu ajutorul stapanului. Fiind un animal nocturn, micul tau prieten lipicios are o abilitate care il face cu atat mai special, respectiv vederea colorata pe timpul noptii.
Nutritia Soparlei Gecko
Soparla Gecko se hraneste cu fructe, insecte si nectar de flori. Totusi, in magazinele de specialitate se poate cumpara mancare speciala pentru aceasta specie de soparla.
💡Coada lor nu este folosita doar ca un mecanism de aparare, ci si ca un mic depozit de grasime la care soparla apeleaza in perioadele in care hrana este limitata.
In mediul ei natural, soparla Gecko se hraneste cu gandaci, fluturi, millipede, greieri si gandaci, in timp ce speciile mai mari pot manca soparle tinere, soareci si pasari mici.
Pentru ca vorbim de animale nocturne, momentul ideal pentru hranirea lor este seara. Adultii pot fi hraniti o data la doua zile, in timp ce puii trebuie hraniti zilnic, pana ajung la varsta de sase luni.
Unele dintre cele mai potrivite alimente pentru soparlele crescute in captivitate sunt greierii, lacustele si diferite tipuri de viermi de faina si ceara. In perioada de inmultire, femelele pot fi hranite si cu pui de soareci.
Ingrijirea Soparlei Gecko
Daca te-ai hotarat sa iti iei o soparla Gecko ca animal de companie, trebuie sa stii ca ai nevoie de un terariu cu capac, care poate sa fie din sticla sau plexiglas. Marimea acestuia poate sa difere in functie de cate exemplare iti doresti sa ai in viata ta. Pentru un singur exemplar este nevoie de un terariu de minimum 40 de litri.
💡In cazul in care vrei sa ai mai multi masculi, indicat este sa ii gazduiesti separat, pentru ca pot deveni agresivi unul cu celalalt.
Substratul din terariu poate sa fie din hartie, ziare, mochete speciale, placi ceramice, fasii de linoleum sau fibra de nuca de cocos. Este important sa eviti folosirea nisipului in terariu, pentru ca soparla il poate manca, iar urmarile pot fi fatale avand in vedere ca acesta nu poate fi digerat.
Soparlele sunt animale cu „sange rece”, ceea ce inseamna ca nu isi pot regla singure temperatura corpului. Asadar, in terariu trebuie sa existe doua zone: una cu aer cald, unde temperature sa fie de 31-32°C, si una cu aer rece, unde temperature sa fie intre 22 si 24°C. Temperatura nu trebuie sa scada niciodata sub 20°C.
Pentru ca mica ta soparla sa se simta ca acasa, este recomandat sa ii pui in terariu ramuri, pietre, trunchi de copac, plante, cat mai multe locuri in care sa se poata ascunde, dar si un loc in care umiditatea sa fie mai ridicata, pentru a fi folosit in perioada de naparlire. In terariu trebuie sa mai existe si un vas cu apa, care sa fie tot timpul curata, si care va fi o mica piscina pentru soparla, dar si un loc unde se va hidrata.
FAQ’s
Este soparla Gecko un animal de companie bun?
Cand vine vorba de reptile ca animale de companie, soparla Gecko este vedeta. Aceasta reprezinta un animal de companie ideal mai ales pentru incepatori, pentru ca este usor de ingrijit. Animalul de companie cel mai dorit din randul subspeciilor de Gecko este soparla Gecko Leopard.
Cat traieste o soparla Gecko?
In captivitate, soparla Gecko traieste in jur de 9 ani. Totusi, exista exemplare care pot trai intre 10 si 20 de ani, motiv pentru care trebuie sa fii cu adevarat hotarat atunci cand aduci un prieten lipicios in viata ta, pentru ca acesta va avea nevoie de ingrijirea si atentia ta multa vreme.
Soparla Gecko musca?
De regula, soparla Gecko este un animal prietenos si docil. Totusi, daca se simte stresata, aceasta poate musca destul de puternic, insa nu trebuie sa te ingrijorezi, pentru ca sunt animale fara venin, care nu prezinta niciun pericol pentru oameni.