Tarantula romaneasca, sub denumirea sa stiintifica de Lycosa Singoriensis, nu este intocmai o tarantula. Aceasta este la baza un exemplar din familia Lycosidaelor, numita si familia de “paianjeni-lupi” in traducere libera dupa englezescul “wolf-spiders”.
In Romania si in majoritatea Europei, membrii familiei Lycosidae sunt considerati in mod obisnuit tarantule (desi conceptia este eronata), datorita marimii superioare paianjenilor obisnuiti.
Origine
Tarantula romaneasca este cea mai mare specie de paianjeni din Romania. Poate fi gasita si in Europa Centrala si de Est. Chiar daca in Romania aceasta specie pare a fi destul de comuna, este pe cale critica de disparitie in Republica Ceha si alte parti ale Europei.
Tarantula de Romania isi petrece cea mai mare parte a timpului in galeria pe care o sapa in pamant. Paianjenii adulti sunt nocturni si vaneaza in principal insecte si alte nevertebrate, dar si soparle si amfibieni foarte mici. Marimea tarantulei romanesti si durata sa de viata variaza in functie de sex. Femelele au dimensiuni de aproximativ 25-30 mm si traiesc aproximativ 2 ani, in timp ce mascultii sunt mai mici, avand dimenisuni de aproximativ 19-25 mm traind pana la un an.
Comportamentul Tarantulei Romanesti
Cu o lungime de pana la patru centimetri, tarantula romaneasca sau paianjenul lup Lycosa Singoriensis nu este doar cel mai mare paianjen din Romania, dar a reusit sa isi castige acest titlu chiar si in Europa Centrala. În ciuda marimii sale, tarantula romaneasca este foarte greu de identificat pentru oameni. Iarba uscata si nisipul sunt locurile sale preferate unde isi sapa vizuini unde isi petrece majoritatea zilelor.
Cand este activa in timpul zilei, tarantula romaneasca se ascunde rapid in vizuina sa chiar si dupa cel mai mic zgomot. Asadar, oricat de silentios ai fi, iti va fi destul de greu sa o capturezi. Un semn al prezentei sale intr-un ecosistem este exoscheletul ce poate fi gasit uneori in fata vizuinii sale. Aceasta specie are nevoie de sol nisipos cu vegetatie rara si ariditate pentru a se dezvolta si va incerca sa isi caute intotdeauna contitiile favorabile de trai.
💡 Daca vegetatia devine prea densa si inalta din cauza lipsei de pasunat, tarantula romaneasca nu va mai avea conditiile de viata necesare si va pleca in cautarea unui alt habitat.
In general, acest paianjen isi paraseste viziunia pentru a vana pe timpul noptii. Se ascunde in locuri oportune si asteapta ca prada sa sa devina o tinta usoara, avand un comportament asemanator cu lupii – de unde si numele. Se napusteste de la o distanta de cativa centimetri si isi captureaza prada folosindu-se de muscatura ei veninoasa, dupa care victima este ingerata pana cand ramane doar coaja sau pielea.
Ingrijire in Captivitate
Daca te-ai gandit sa adopti o tarantula romaneasca si iti doresti sa o cresti pe post de animal de companie, cu siguranta poti face acest lucru. Cu toate acestea, paianjenii lup nu sunt indicati pentru toata lumea, mai ales pentru cei care nu au mai avut un animal de companie sau care confunda aceasta specie cu tarantulele autentice. Daca este ingrijita corespunzator, tarantula romaneasca poate trai pana la patru ani in captivitate. Acest lucru inseamna ca trebuie sa fii sigur ca doresti sa te implici in ingrijirea ei pe termen lung.
Tarantula romaneasca poate strapunge pielea umana folosindu-si ghearele puternice, care sunt conectate la glandele sale veninoase, dar cantitatea si concentratia veninului sau nu sunt in mod normal suficiente pentru a cauza probleme grave oamenilor. Desi tarantula romaneasca nu reprezinta un pericol mortal pentru oameni, aceasta poate totusi sa muste atunci cand este provocata sau cand se simte stresata. Rezultatul va fi un semn rosu lasat de muscatura care adesea vine la pachet cu mancarime si durere sau chiar usturime intensa, efecte ce pot fi destul de deranjante chiar si pentru cei ce nu sunt neaparat alergici la veninul de paianjen.
Pentru ca tarantulele romanesti nu produc panze, nu au nevoie de un habitat foarte mare in care sa traiasca. Un terariu de 20 cm este suficient de mare pentru a creste o singura tarantula romaneasca. Preocuparea sa principala va fi aceea de a-si sapa tunelele, exact cum ar face-o in salbaticie. Asadar, va fi necesar ca podeaua habitatului sa fie acoperita cu pamant sau nisip, frunze, pietricele si crengute. Poti adauga, de asemenea, cateva plante si pietre artificiale, daca doresti ca habitatul sa redea cat mai mult realitatea.
Terariul pe care il folosesti ar trebui sa aiba un capac ventilat, etans, care sa-i ofere paianjenului tau putin aer proaspat, fara a-i permite sa evadeze. Chiar daca tarantula romaneasca este diurna, ea prefera sa traiasca in intuneric, asadar nu va fi nevoie sa adaugi o lampa de terariu.
💡 Nu aseza terariul paianjenului tau in lumina directa a soarelui. Incearca sa il plasezi intr-o zona racoroasa si intunecata a casei, departe de traficul pietonal intens.
In ceea ce priveste hrana, tarantula romaneasca are nevoie in principal de lacuste, muste, molii, viermi si tantari. Partea buna este ca acest tip de hrana nu va fi foarte greu de procurat, mai ales daca stai la curte. In cazul in care intampini dificultati in a “vana” hrana pentru paianjenul tau in locul lui, poti incerca sa cauti un tip de hrana speciala de la un magazin de animale. Nu ii oferi niciodata paianjenului tau hrana care i-ar putea face rau, cum ar fi albinele, viespiile sau centipedele, deoarece acestea il pot intepa si, eventual, il pot rani sau ucide.
FAQ’s
Pot sa mangai o tarantula romaneasca?
Exemplarele din aceasta specie sunt creaturi solitare care vor sa fie lasate in pace si cu siguranta nu sunt un tip de paianjeni ce poate fi imblanzit si mangaiat.
Pot creste mai multe tarantule romanesti in acelasi habitat?
Nu este recomandat sa cresti doi sau mai multi in acelasi loc, deoarece aceasta specie doreste sa traiasca singura. Exista sanse foarte mari sa se lupte pana la moarte daca sunt puse in acelasi terariu.
Cat de veninoasa este tarantula romaneasca?
Tarantula Romaneasca nu este mortala pentru oameni, dar poate totusi sa muste si sa provoace simptome incomode, cu riscuri mult mai mari pentru persoanele alergice la venin.
Tarantura romaneasca poate trai alaturi de alte specii de paianjeni?
Nu. Tarantula romaneasca prefera singuratatea, iar atunci cand spatiul sau personal este invadat, acesta este in stare sa se lupte pana la moarte pentru a-si recastiga intimitatea.