Parazitii intestinali sunt extrem de frecventi in randul animalelor de companie. Acestia sunt prezenti in mai multe forme si pot infecta animalele de orice rasa sau varsta, desi cateii si pisoii tind sa fie victimele lor preferate.
In cazul pisicilor, multe dintre acestea pot fi purtatoare asimptomatice de paraziti, in timp ce altele pot manifesta simptome destul de ingrijoratoare si se pot imbolnavi grav in urma infestarii.
Cauzele generale ale infestarii cu paraziti intestinali
Viermii intestinali pot pune in pericol sanatatea pisicii tale, de aceea trebuie sa fii constient de cauzele aparitiei acestora. Acesti paraziti pot fi luati de la purici, de la o litiera murdara infestata sau chiar de la mama inainte de nastere.
Puii pot prezenta problemele foarte grave de sanatate odata ce se infesteaza, din cauza sistemului imunitar slabit. De aceea, daca observi viermisori in scaunul pisicii sau regatesti simptome specifice, apeleaza imediat medicul veterinar.
Tipuri de Paraziti Intestinali la Pisici
Printre cele mai comune tipuri de viermi la pisici si paraziti intestinali se numara: viermii rotunzi, viermii carlig, tenia si viermii bici. Fiecare dintre acesti paraziti se manifesta diferit si pot avea efecte variate asupra sanatatii pisicii tale.
Viermi Rotunzi
Cunoscuti si sub numele de “ascaride” sau “limbrici la pisici”, acesti viermi sunt foarte des intalniti la pisici, in special la puii de pisica. Cea mai comuna specie a lor este Toxocara Cati, un parazit ce ajunge in corpul pisicii prin ingestia de oua prezente in fecalele altor animale infectate si prin consumul de prada, cum ar fi soarecii. Uneori, acesti paraziti pot fi transmisi pisicilor prin laptele matern daca mama este infestata.
Parazitii adulti se raspandesc in intestinul subtire al pisoilor inca de la varsta de 3-4 saptamani. Daca un pisoi in crestere este infectat cu un numar mare de viermi rotunzi, acestia pot impiedica cresterea sa, pot provoca tulburari digestive grave si pot duce la formarea excesiva de gaze.
💡 In general, pisicile adulte au o oarecare rezistenta la infectia cu viermii rotunzi. Cu toate acestea, in perioada in care femelele dau nastere, imunitatea la infectii poate fi suprimata si se pot infecta mult mai usor.
In cazul pisoilor care au fost infectati cu ouale acestui parazit, larvele eclozate patrund in peretele lor intestinal, calatoresc in plamani prin fluxul sanguin, unde cresc pana devin adulti care produc si ei la randul lor alte oua in intestinul subtire al gazdei. Cu toate acestea, larvele (stadiul imatur al parazitului) pot trai uneori si in alte organe ale pisicilor afectate.
Pentru a preveni contaminarea mediului si a altor animale de companie, se recomanda ca toti pisoii sa fie tratati din timp cu o solutie standard de deparazitare si apoi tinuti sub tratament conform cu recomandarea medicului veterinar.
Infectiile cu viermi rotunzi nu sunt adesea asociate cu vreun simptom specific, acestea fiind semnalate mai degraba de un cumul de comportamente. Primul indiciu al infectiei la pisoi poate fi lipsa cresterii si pierderea energiei. In stadiile incipiente, larvele migratoare provoaca ocazional pneumonie, care poate fi asociata cu tusea si diaree cu mucus. Singurul mod de a detecta infectia este cu ajutorul unui medic veterinar, care o va diagnostica prin detectarea microscopica a oualor in fecale.
Viermi Carlig
Cele mai comune specii ale acestor viermi sunt “Ancylostoma Duodenale” si “Uncinaria stenocephala” (mult mai prezent la caini). Spre deosebire de alti paraziti, viermii carlig pot provoca boli gastrointestinale severe.
Pisicile se pot infecta prin ingerarea larvelor din mediu (din fecalele unui animal infectat), prin consumul de rozatoare infectate sau prin patrunderea larvelor in piele. Ca si in cazul viermilor rotunzi, infectia este mai frecventa la pisoi. Cand larvele ajung la stadiul de adult, se deplaseaza in intestinul subtire.
Majoritatea pisicilor infectate prezinta semne precum anemia, unul dintre cele mai des intalnite simptome in cazul viermilor carlig la pisici, ce apare ca rezultat al hranirii viermilor cu sangele prezent in peretii intestinului subtire.
Larvele pot patrunde in gazda fie prin gura, fie prin piele, in special pielea din zona picioarelor. Eczemele si infectiile bacteriene secundare pot aparea din cauza iritatiei pe masura ce larvele se adancesc in piele.
💡 Spre deosebire de viermii rotunzi care traiesc liber in intestine, viermii carlig se agata de peretii intestinali ai pisicii si se hranesc cu sangele care circula prin acestia pentru a se dezvolta.
Pierderea poftei de mancare, pierderea in greutate si slabiciunea generala apar adesea daca infectia nu este tratata pe termen lung. Si in acest caz, diagnosticul se va stabili prin identificarea microscopica a oualor de Ancylostoma in fecalele proaspete ale pisicilor infectate.
Infectiile severe pot duce la moartea puilor de pisica. In cazuri severe, transfuziile de sange pot fi necesare pentru a mentine pisoii in viata suficient de mult pentru ca medicamentele care actioneaza impotriva parazitilor intestinali sa aiba efect.
Tenia la Pisici
Caracterizati ca fiind paraziti intestinali plati, segmentati, ce se gasesc in intestinele cainilor si pisicilor, teniile apartin unei familii diferite de cea a viermilor rotunzi si viermilor carlig. Exista mai multe tipuri de tenie ce infecteaza animalele de companie, dar cea mai frecventa specie la pisici este Dipylidium Caninum.
Aceasta tenie comuna a pisicilor, Dipylidium, este dobandita prin consumul de purici si, mai rar, prin consumul de soareci si sobolani infectati.
💡 Preventia puricilor este esentiala pentru preventia teniei, chiar si pentru pisicile de interior. Pe langa faptul ca sunt expuse la purici, pisicile care se plimba liber se pot reinfecta intrand in contact cu alte pisici libere sau mancand animale moarte sau prada.
Tenia la pisici cauzeaza rareori boli grave, iar simptomele acesteia pot varia in functie de caz. Varsta pisicii, mediul in care traieste si amploarea infectiei pot afecta, de asemenea, gama de semne clinice manifestate. De regula, acestea includ: apetit imprevizibil, iritabilitate, lipsa de activitate, diaree usoara, blocaje intestinale si rareori convulsii.
O pisica infestata cu tenie poate prezenta unele, toate sau niciunul dintre aceste semne. Diagnosticul se bazeaza pe gasirea segmentelor de tenie sau a oualor in fecale.
Pe masura ce tenia adulta se maturizeaza, segmentele individuale numite proglote se desprind din corpul principal al teniei si trec in fecalele pisicii. Segmentele seamana cu niste boabe de orez si au aproximativ 12 mm lungime si 3 mm latime.
Aceste segmente pot fi vazute miscandu-se pe firele de par din jurul anusului sau, mai frecvent, pe suprafata fecalelor proaspete – acesta fiind cel mai concret simptom de prezenta a teniei la pisici. Pe masura ce proglotele se usuca, capata o culoare aurie si, in cele din urma, se deschid, eliberand ouale fertilizate in mediu. O proglota poate contine pana la 20 de oua de tenie.
Viermi Bici
Acesti paraziti sunt unii dintre cei mai periculosi viermi gasiti la pisici, insa cazurile de infestare sunt destul de rare. Acesti viermi intestinali traiesc in cecumul si colonul pisicii, provocand iritatii severe in jurul organelor.
Ouale acestor viermi sunt foarte rezistente la caldura, astfel incat se pot dezvolta in mediul pisicii ani de zile. Pe masura ce se maturizeaza, pot reinfecta pisica in decurs de 10 pana la 60 de zile.
Principalele simptome sunt scaderea in greutate, diareea, balonari, voma si pot provoca chiar si anemie severa. Pentru ca aceste simptome pot aparea si in cazul altor patologii, este importanta vizita la veterinar pentru a efectua o proba de scaun.
Pentru vindecarea pisicii sunt necesare doua tratamente la un interval de trei pana la patru saptamani. Totusi, din cauza riscului de reinfestare se recomanda administrarea medicamentelor antiparazitare la recomandarea medicului veterinar.
💡 Viermii bici nu se transmit si nici nu sunt infectiosi pentru oameni, motiv pentru care nu exista riscul de a va imbolnavi daca atingeti o pisica infestata cu acest tip de viermi.
❗ Informatiile oferite de Animopedia nu sunt destinate sa inlocuiasca sfatul medicului veterinar sau al altui profesionist calificat in domeniul sanatatii. Acestea au scop strict informativ si nu trebuie folosite pentru a diagnostica sau trata o problema de sanatate. Daca ai intrebari sau nelamuriri cu privire la conditia animalului tau de companie, iti recomandam sa ceri in primul rand sfatul medicului veterinar.
FAQ’s
Cum pot identifica prezenta viermilor la pisici?
Deoarece multe pisici nu prezinta simptome clare de paraziti intestinali, iar viermii adulti nu sunt intotdeauna prezenti in fecale, este important sa se verifice o proba de scaun de catre un medic veterinar.
Pot oamenii sa ia paraziti intestinali de la pisici?
Viermii rotunzi sunt cel mai frecvent parazit intestinal al animalelor de companie care se pot transmite la om. Stapanii pot ingera accidental ouale acestora cel mai frecvent prin contactul cu suprafetele infestate.
Cum se comporta pisicile care au paraziti intestinali?
Adesea, pisicile nu vor prezenta deloc simptome de paraziti intestinali, dar cele mai comune semne de care trebuie sa tii cont includ apetitul imprevizibil, diareea si energia scazuta.
Imi pot deparazita singur pisica?
Da. Exista numeroase tratamente pentru deparazitarea pisicii, insa cel mai convenabil este flaconul cu picaturi spot-on ce se aplica pe ceafa. Acestea actioneaza impotriva parazitilor, asigurand confort pisicii tale.